Naslovnica OPĆINE Zvonko Arić i mesnica “Rakonić” pobjednici na 11. ŠVARGLIJADI

Zvonko Arić i mesnica “Rakonić” pobjednici na 11. ŠVARGLIJADI

2232
0
Podijeli objavu

Titulu pobjedničkog švargla, po odluci publike, ponio je švargl Zvonka Arića, a zlato je, prema ocjeni Prosudbene komisije, pripalo Mesnici “Rakonić”.

Vrlo uspješno je i ove godine, 27. siječnja, održana tradicionalna “Švarglijada u Hrvata” u Mjesnom domu u Starom Petrovom Selu u organizaciji Udruge “Kulin-bećarac”, čiji članovi su pokazali i na ovaj način koliko im je stalo do očuvanja tradicije i kroz gastronomiju i proizvodnju domaćih suhomesnatih proizvoda po receptima naših starih.
Atmosfera, kao i uvijek u Starom Petrovom Selu, odlična, domaćini ljubazni, gosti dočekani bogatom slavonskom večerom, a za pjesmu i ples pobrinuo se TS “Fijaker” iz Osijeka.
Dobrodošlicu je svima, u ime Udruge, poželio tajnik Adam Tomičić i podsjetio kako su osnovani u Štivici prije 12 godina upravo s ciljem da na mlađe generacije prenesu znanje i iskustvo u pripremanju nadaleko poznatih kvalitetnih, slavonskih, suhomesnatih proizvoda, ali i da se okupljaju i druže i pokažu u čemu je zapravo smisao ovog našeg života.
Nije nas ostalo puno u Udruzi, nekoliko nas se trudi očuvati ju. Pridružila su nam se dva mlađa člana iz Štivice, Dubravko Jagičić i Stanislav Krištof, ali i sada pozivam ljude da se učlane u našu Udrugu kako bi živjela i ona i naši običaji, kako bi se tradicija sačuvala. Malo nas je, al’ nas ima. – naglasio je Tomičić.

Autor: Ivanka Herceg

Potporu ovoj manifestaciji i dolaskom su dali i Nikola Denis, načelnik općine Staro Petrovo Selozamjenik načelnika dr. Josip Kolodziej.

Na ovogodišnju švarglijadu stiglo je 10 uzoraka i to: Zvonka Arića – OPG Arić, Kulin obrta – Piškorevci, Mesnice ILE –  Kopanica, Daria Dautovića, Vlatka Kedačića, Ravlić – Petrijevci, Zdravka Trusića, Miroslava Mičevića, Drage Marijića i Adama Tomičića.

Prosudbena komisija, u sastavu: Stanko Drabik, predsjednik i članovi Slavko Mikulić i Antun Brađašević, jedan uzorak švargla je diskvalificirala.
Dodijeljene su 4. bronce, a pripale su Kulin obrtu iz Piškorevaca, Zdravku Trusiću i Mesnici “Ile” iz Kopanice. Vlasniku četvrtog broncom nagrađenog švargla nagrada će biti uručena naknadno. Srebro su osvojili Zvonko Arić, Dario Dautović, Miroslav Mičević i Drago Marijić, a zlato Mesnica “Rakonić”. Šampionski švargl, po odluci pubike, napravio je Zvonko Arić.