Naslovnica EU Davor Vlaović oštro na tematskoj sjednici odbora za poljoprivredu – “Nacionalni...

Davor Vlaović oštro na tematskoj sjednici odbora za poljoprivredu – “Nacionalni interesi RH su ugroženi”

1002
0
Podijeli objavu

Hrvatska poljoprivredna proizvodnja je na raskrižju, nužno je izabrati pravi smjer koji će sačuvati hrvatske nacionalne interese ili izabrati onaj prema kojem su vladajući usmjerili putokaze, a on je predaja hrvatskog poljoprivrednog zemljišta strancima.
U tom slučaju se mora ponoviti pitanje koje je sve češće u hrvatskom javnom i medijskom prostoru „Je li zato ginula hrvatska mladost devedesetih?“ – ističu iz HSS-a

Zašto ili gdje je zapeo zahtjev HSS-a kojim se traži moratorij na prodaju zemlje strancima? Zašto se Slavonija prazni? Tko su novi kolonisti slavonskih ravnica samo su neka od pitanja koje si građani Hrvatske, koji još uvijek imaju nacionalnog ponosa i radićevskog prkosa, postavljaju.

O temi državnog poljoprivrednog zemljišta jučer se govorilo na tematskoj sjednici Odbora za poljoprivredu.

Iz izvora HSS-a pojedini HDZ-ovi zastupnici pokušali su okrenuti teze prozivajući načelnike općina i gradova za neraspisivanje natječaja.
Isti navode da je istina da su od 430 programa o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem suglasnost dobila 253 programa za cca 205.000 ha državnog poljoprivrednog zemljišta. Doneseno je svega 4 odluke o prodaji i 10 odluka o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta.

Zašto je to tako odgovara saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović:

– Zato što načelnici žele da poljoprivredno zemljište na njihovo području obrađuju lokalni mali OPG-ovi. On koji tu žive i odgajaju svoju djecu. Oni koji čuvaju ruralni prostor svojim življenjem, oni čiji su očevi 90-ih tijelima čuvali Slavoniju, jer da nije tako Hrvatske danas ne bi bilo.
Hrvatsku od gladi i izumiranja može sačuvati jedino čovjek koji u Hrvatskoj živi, onaj koji je samozaposlen na svom OPG-u i ore do 50 ha slavonske crnice.

  • Saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović o poljoprivrednoj proizvodnji je govorio u slobodnom izlaganju za saborskom govornicom i zapitao se priprema li se Hrvatska za novo proračunsko razdoblje Europske unije od 2021-2027.
    Prioritet EU je zeleni plan i energetski neovisna Europa do 2050. Gdje je tu Hrvatska, briga za budućnost hrvatskog sela i hrvatske poljoprivrede? Europski plan je smanjivanje financijske omotnice za poljoprivredu. Europski seljaci prosvjeduju, traže uvažavanje mišljenja i stava poljoprivrednika. Što čini Hrvatska?

Vlaović je rekao kako poljoprivrednici u Europi , pa tako i u Hrvatskoj moraju moći živjeti od svoga rada, a potrošači moraju imati financijski dostupnu i ekološki prihvatljivu hranu.

  • Ako smo se odredili da nam je poljoprivreda strateška grana proizvodnje to moramo nacionalnim poljoprivrednim politikama i pokazati. Pitam im li Hrvatska uopće stav o vlastitoj poljoprivredi i proizvodnji hrane? Jesmo li za smanjenje financijske omotnice za poljoprivredu ili nismo?
    Mi u HSS-u znamo da naši poljoprivrednici ne mogu preživjeti s manje sredstava od dosadašnjih. Hrvatska poljoprivreda je u velikom zaostatku za konkurencijom iz EU.

Kazao je i naglasio kako je nacionalna zemljišna politika za poljoprivredu od presudne važnosti, a upravo se to pokušava zamagliti i dočekati trenutak kada će stranci moći kupovati Hrvatsku zemlju., rekao je:

  • Tražili smo da u Hrvatskom saboru raspravimo o zahtjevu za produženje moratorija na prodaju zemlje strancima još tri godine. Tražim od predsjednika Sabora da to pitanje čim prije stavi u saborsku proceduru, o tomu mora informaciju imati hrvatska javnost.

Vlaović se osvrnuo na problem nedorečenog Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojim nisu zadovoljni niti poljoprivrednici niti jedinice lokalne samouprave niti industrijski prerađivači i proizvođači hrane.

Problem je što se Zakon ne provodi. Dvije godine je zakon donošen, kasnili su podzakonski akti. Programi raspolaganja još uvijek nisu u potpunosti odobreni. Sad krive načelnike i gradonačelnike. Nisu oni krivi krivo je Ministarstvo koje nije donijelo jasna pravila, nije definiralo granice javnog vodnog dobra, nije definiralo koje su čestice u obuhvatu Hrvatskih šuma.”

Tko trpi?

“Trpi hrvatsko selo i hrvatska poljoprivreda. Ako umre selo umrijeti će i Hrvatska. Ne dozvolimo da Hrvatska ostane prazna, ne dozvolimo da ostane bez proizvodnje hrane, a sve ide k tome!“, zaključio je Vlaović.