Naslovnica POLITIKA Davor Vlaović u saboru o energetskoj učinkovitosti na hrvatski način

Davor Vlaović u saboru o energetskoj učinkovitosti na hrvatski način

1118
0
Podijeli objavu

U srijedu je u Hrvatskom saboru raspravljano o Izmjenama i dopunama Zakona o energetskoj učinkovitosti koji bi trebao građanima osigurati dostupnije energente i utjecati na učinkovitije korištenje energije.

Saborski zastupnik Davor Vlaović predložene izmjene zakona usporedio je sa stanjem u primjeni istog iz čega se moglo zaključiti kako su izmjene zakona trebale biti cjelovitije ako se željelo voditi stvarnu brigu o čovjeku i okolišu u kojem živimo. Kazao je:

„Prilikom donošenja zakona u fokusu bismo trebali imati interese građana. Kada su u pitanju strateški interesi države također se mora voditi briga o građanima. U projektu izgradnje naftnih terminala u Omišlju nije se vodila briga o građanima. Protiv terminala su bili i građani i Općinsko vijeće i Županijska skupština Primorsko –goranske županije, projekta nema u prostornim planovima, a gradnja se neovisno o tomu prikazuje kao strateški interes koji je iznad interesa građana. Tako nešto je neprihvatljivo. Neprihvatljivo je to i nama Slavoncima. Poslove za JANAF nije mogla dobiti brodska tvrtka „Đuro Đaković“ koja je radila takve spremnike, posao je dobila tvrtka koja nema reference. O uskrsnom zagađenju vode iz 2018. još uvijek nemamo nikakve javne podatke. Toliko ova Vlada razmišlja o građanima Hrvatske.“

Vlaović je govorio o važnosti energetske neovisnosti te kazao da su za energetsku neovisnost važna ulaganja u istraživanja i eksploataciju kojih u Hrvatskoj nije bilo te da s e o tomu ne smije razmišljati kao o trošku rekavši:

„Sve troškove države plaćaju porezni obveznici izdvajanjem poreza u državni proračun, zato je nedopustivo da popravak za promašene investicije ponovno plaćaju porezni obveznici odnosno građani kroz cijenu toplinske ili druge energije.“

Zastupnik Vlaović smatra kao se nedovoljno ulaže u energetsku obnovu obiteljskih kuća i pribojava se netransparentnosti najavljenog javnog natječaja zbog male financijske omotnice za taj izdatak.

„Slavonci bi rado ulagali u energetsku obnovu svojih obiteljskih kuća, nažalost imaju male plaće, a natječaja nema samo se već dvije godine o tomu priča. Najavljuje se ulaganje 150 milijuna kn iz državnog proračuna ove godine. To je dovoljno za samo 150-200 obiteljskih kuća. Hoćemo li se opet igrati „najbržeg prstića“ ili opet neće biti za Slavonce. Zato predlažem da 350 milijun kn koje ćemo donošenjem zakona oprostiti tvrtkama uvjetujemo ulaganjem u energetsku učinkovitost jer tek tako će građani od toga imati koristi.
Kao primjer navodim tvrtku “Brod plin“, neka oni, kada im otpišemo polovinu naknade za energetsku učinkovitost, prepolove cijenu priključka na plinsku mrežu građanima Slavonskog Broda i okolnih naselja kako bi prešli s grijanja na kruta goriva na plinsko grijanje. Biti će to značajan pomak ka čišćem zraku u Slavonskom Brodu“

Vlaović je tijekom rasprave o energetskoj učinkovitosti postavio pitanje plinofikacije Rafinerije Bosanski Brod koja je obećana jer pitanje onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu još uvijek nije riješeno.