Naslovnica C'EST LA VIE Novogradiščanin Marko Gajski osigurao korčulanskom restoranu Michelinovu zvjezdicu

Novogradiščanin Marko Gajski osigurao korčulanskom restoranu Michelinovu zvjezdicu

1219
0
Podijeli objavu

Restoran Palača Lešić Dimitri na čelu sa Markom Gajskim, chefom kuhinje, jedan je od dva restorana u Hrvatskoj koji je upravo ovjenčan titulom vlasnika poznate Michelinove zvjezdice.

Moguće je osvojiti 3 Michelinove zvjezdice, a osvajanjem jedne restoran se svrstava u zlatnu selekciju 2247 najboljih restorana na svijetu.

U staroj biskupskoj palaču u korčulanskoj gradskoj jezgri nalazi se novi nositelj Michelinove zvjezdice – Palača Lešić Dimitri, kojom stoluje chef Marko Gajski. Novogradiščanin, široj javnosti poznat po uspješnom sudjelovanju u Masterchefu Hrvatska.

Tajna njegove kuhinje zasniva se na tradicionalnim jelima, ali pripremljenima na njegov način, sa svježim i sezonskim namirnicama ulovljenima i ubranima toga dana – od Viške pogače, svježe ribe pripremljene modernim tehnikama do jela s divljim šparogama ubranim na Pelješcu. Osim degustacijskih menija, gosti Palače Lešić Dimitri mogu odabrati i Chef’s Table, meni nadahnut hrvatskom gastronomijom, a uparen hrvatskim vinima.

  • Izvan sebe sam, nisam to uopće očekivao! Telefon neprestano zvoni i svi čestitaju! Jako sam zahvalan – rekao je Marko Gajski.
    Michelinova zvjezdica je ono što svaki chef potajno priželjkuje u svojoj karijeri. Pljesak gostiju nemjerljiva je jedinica zadovoljstva za koju živi cijeli kuharski tim, ali dobivanje spomenute zvjezdice je trenutak koji se pamti cijeli život. Za nju je potreban perfekcionizam, trud, rad, upornost i što je najvažnije strast i ljubav prema kuhanju.

“Kriteriji Michelina su, naravno, precizni i striktni. Njihovi agenti u potpunoj tajnosti obilaze restorane. To je temeljit, dugotrajan i skup proces”, naglasila je svojedobno francuska veleposlanica u Hrvatskoj Michelle Boccoz.

U destinacije poput Hrvatske, Michelin šalje međunarodni tim iskusnih inspektora, posebno treniranih za kušanje i ocjenjivanje različitih vrsta internacionalnih kuhinja, a 2020. godina je četvrta zaredom u kojoj Michelin objavljuje godišnju selekciju hrvatskih restorana.

Zvijezde dobivaju restorani sa najboljom kuhinjom, bez obzira na vrstu kuhinje, a zvijezde samo ocjenjuju ono što je servirano ne uzimajući u obzir interijer, dekoracije, kvalitetu usluge i postavljanje stolova. Standardizacija ne postoji kao kriterij kvaliteta već samo kvaliteta na različitim nivoima. Ovim načinom ocjene kvalitete se izbjegava standardizacija i mogućnost da se restorani kopiraju ili budu slični jedan na drugi.

Michelin-ov inspektor ocjenjuje restorane tako što u tajnosti posjeti restoran i prati sve što se dešava, vodeći se po pet osnovnih kriterija: kvaliteta proizvoda, vještina stvaranja mirisa i kuhanja, originalnost kuhinje, cijena (lokalni standardi određuju prosječnu cijenu, dosljednost posjetilaca, kvalitetu sastojaka, vještini pripreme hrane i kombinaciji začina, stupnju kreativnosti, postojanosti kvalitete hrane i pristupačnosti cijene.

Upravo zato Michelinov vodič zovu i Gurmanskom biblijom jer, između ostalih navoda, datira još od 1889. kada je Andre Michelin osnivač poznatog proizvođača guma za sva vozila napravio prvi vodič.

Tekst je dijelom preuzet sa portala www.jutarnji.hr