Naslovnica GRAD HRT vijesti – “ELDA” UMJESTO TEKUĆINE ZA E-CIGARETE PROIZVODI ANTISEPTIK /VIDEO/

HRT vijesti – “ELDA” UMJESTO TEKUĆINE ZA E-CIGARETE PROIZVODI ANTISEPTIK /VIDEO/

1690
0
Podijeli objavu

Autor: IMS/P.F./HRT Prilog prenosimo u cijelosti.

Donosimo priču koja je još jedan primjer kako se poduzetnici mogu preorijentirati na proizvode koji se traže u ovoj globalnoj korona krizi. Što više novi proizvod pronalazi kupce i izvan Hrvatske.

Naime, tvrtka „Elda” iz Nove Gradiške umjesto da proizvodi tekućinu za e-cigarete okreće se novom traženom proizvodu u pogonima – proizvode traženi antiseptik.

Iz industrijskog parka Nova Gradiška javio se vlasnik tvrtke Dario Marenić.

Dopredsjednik MODES-a Dario Marenić pokrenuo proizvodnju antiseptika

Dopredsjednik Modes-a Dario Marenić i u ovim kriznim vremenima pokazao da se pametnom idejom i brzom reorganizacijom posla može doskočiti svim problemima, pa je tako dio proizvodnje preusmjerio na proizvodnju nužno potrebnog antiseptika, te s tim činom omogućio i zapošljavanje dodatnih kadrova. Ovo je pravi primjer koji pokazuje što se može napraviti kad se ima ideja, kada se zna i kad se razumije problematika. Hrvatska pod hitno treba ovakve ljude, ovakve političare na vlasti, ljude koji imaju iskustva, koji znaju, razumiju i mogu umjesto onih koji su samo čitali o onima koji znaju, razumiju i mogu.Svaka čast dopredsjedniče!

Objavljuje MODES – Moderna demokratska snaga u Srijeda, 8. travnja 2020.
  • Temeljni preduvjeti za prenamjenu proizvodnje su bili kvaliteta naših prostora i čistoća koju imamo po ISO standardima. Ideja o cijeloj priči odnosno nužnosti okretanja ka novim proizvodima rodila se prije mjesec i pol dana kada smo pretpostavili da će cijela Europa doći u situaciju u kojoj jesmo, rekao je Marenić.
  • Preko poslovnih partnera osigurali smo uvoz etanola za proizvodnju antiseptika jer ga nema u Hrvatskoj dovoljno. Uvozimo ga iz Albanije, Njemačke i Bugarske, dodao je.
  • Uložili smo zajedno s EU-fondovima preko 30 milijuna kuna u pogon. Naš dnevni kapacitet je oko pet dona antiseptika, rekao je Marenić.

Nada se da će etanol naći u dovoljnoj količini za takvu proizvodnju. Dio antiseptika izvodi partnerima koji mu nabavljaju etanol.

Uvjeren je da su mjere Vlade donekle pogođene, možda se kasnilo s njima 14 dana jer su poduzetnici otpuštali radnike jer nisu znali što će biti, a nisu imali rezerve. Ima 50 ljudi u tvrtki i rekao je da nije preokrenuo proizvodnju, da bi to državu koštalo oko milijun kuna. Rekao je da plaće uredno isplaćuje, a spreman je isplaćivati i nagrade jer nije lako raditi u ovim uvjetima.

Dodao je da je svojim poslovanjem državi uštedio, po njegovom proračunu, oko 2,5 milijuna kuna.

  • Taj novac se može rasporediti tamo gdje treba, gdje je najpotrebniji, a nama koji u ovom trenutku radimo i trudimo se trebamo sjesti i razgovarati o visini plaćanja poreza na dobit kako bi ušli u gradnju novih pogona, rekao je Marenić.