Naslovnica GRAD OPĆA BOLNICA – Stanje stabilno, svi radovi su u tijeku, a dolaze...

OPĆA BOLNICA – Stanje stabilno, svi radovi su u tijeku, a dolaze i novi uređaji /VIDEO+PHOTO/

1979
0
Podijeli objavu

Novogradiška Opća bolnica uspješno se nosi u ovoj kriznoj situaciji epidemije korona virusa. Kakvo je trenutno stanje, kako su organizirani odjeli, te koji su novosti oko procedure za osobe za koje postoji sumnja na zaraženost doznajemo od ravnatelja bolnice dr. Josipa Kolodzieja.

“To pomalo kreće i baš smo neke organizacijske poslove danas obavili. Jedan dio će krenuti putem tzv. A5 uputnica gdje će biti telefonsko savjetovanje sa liječnicima obiteljske medicine, a dijelom će se otvoriti i ambulante posebno za onkološke pacijente. Oni uvijek mogu doći i dobit će uslugu koja im je potrebna.

Centralizirali smo ulaz u Bolnicu na jedan jedini punkt jer je jedino tako moguće kontrolirati tko nam ulazi. Prilikom ulaska u bolnicu uzme se kratka anamneza pacijenta, izmjeri se temperatura. Na ulazu u bolnicu je liječnik, koji pregleda pacijente i procjeni da li je njegovo stanje takvo da može ući u taj „zdravi“ dio bolnice ili, ukoliko ima bilo kakve simptome, pacijenta se upućuje u stari dio bolnice gdje se primaju oni koji imaju povišenu temperaturu. Oni koji su rizični ili su imali kontakt s ljudima koji su oboljeli od COVID-19 oni idu iza bolnice, iza pedijatrije gdje smo postavili šator u kojemu se uzimaju brisevi i ostaju u izolaciji ili se upućuju kući u samoizolaciju.

Ukoliko se nastavi ovaj pozitivan epidemiološki trend već idući tjedan ćemo otvoriti još više ambulanti i nadam se da ćemo se pomalo početi vraćati u nekakvu normalu rada. Napravit ćemo Akcijski plan kako bismo stigli odraditi ono što za ovo vrijeme reorganizacije rada nismo uspjeli.

Neki zdravstveni djelatnici koji su imali indikacije testirani su na COVID-19 i na sreću svi su imali negativan nalaz” – potvrdio nam je dr. Kolodziej.

Usprkos epidemiji korona virusa i situaciji koja zahvaća zdravstvene ustanove diljem Hrvatske novogradiška bolnica se odvažno nosi s ovom teškom situacijom i paralelno nastavlja započete radove na zgradi stare bolnice, kirurškom odjelu, Respiracijskom centru, brojnim drugim radovima ali bit će i novi zapošljavanja.

Respiracijski centar je u potpunosti opremljen, imamo dovoljno respiratora u bolnici. Što se tiče Respiracijskog centra radi se o projektu vrijednom oko pola milijuna kuna, a u tijeku je i obnova Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje, projekt vrijedan preko 4 milijuna kuna.

Bez obzira na sadašnje stanje s pandemijom koronavirusom, mi radimo i naše tekuće poslove koje smo i planirali ove godine. U tijeku je energetska obnova starog dijela bolnice, projekt vrijedan gotovo 9. milijuna kuna, a uključuje kompletnu vanjsku i dijelom unutarnju obnovu, hidroizolaciju, promjenu svih vanjskih toplovoda za sve zgrade u bolnici (gotovo 1 km novih cijevi). Ide i promjena nove kotlovnice i fotonaponske ćelije na južnoj strani stare bolnice. U tijeku je natječaj i za energetsku obnovu nove bolnice.

Danas nam stiže novi laparaskopski stup za Odjel kirurgije, stižu dvije operacijske lampe koje se upravo montiraju, nabavili smo audiometar za Odjel otorine, a tu je i novi aparat namijenjen oftalmološkim ambulantama. Dio opreme za operacijske sale je također obnovljen.

Nastavljamo i obnovu kadra. Jučer smo raspisali Natječaj za dvije specijalizacije; iz pedijatrije i nefrologije tako da će nam se i dvoje mladih kolega pridružiti kroz mjesec dana kao specijalizanti.

Uz ove aktivnosti vezane za pandemiju koronavirusom, pripremamo se i za nove aktivnosti koje će nam uskoro uslijediti”. – riječi su ravnatelja Opće bonice Nova Gradiška dr. Josipa Kolodzieja.