Naslovnica GRAD Stožer CZ Nova Gradiška – Stanje je vrlo dobro, no nema opuštanja...

Stožer CZ Nova Gradiška – Stanje je vrlo dobro, no nema opuštanja i slušaju se odluke struke /VIDEO/

948
0
Podijeli objavu

Danas je održan redovni sastanak Stožera Civilne zaštite grada Nova Gradiška na kojoj su, uz Borislava Vidošića, voditelja stožera i zamjenika gradonačelnika, sudjelovali i gradonačelnik, saborski zastupnik Vinko Grgić, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić i ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška dr. Josip Kolodziej.

  • VIŠE U VIDEO SNIMCI:

Župan je istaknuo Gradski stožer civilne zaštite grada Nova Gradiška radi izuzetno dobro.

Njihov je rad za svaku pohvalu. Odluke donose pravovaljano, na vrijeme i po meni donose ispravne Odluke, koje štite zdravlje i stanovnika Nove Gradiške, ali, naravno i okolnih općina” – rječi su Danijela Marušića.

Današnju press konferenciju obilježila su pitanja oko propusnica i inicijativa oko spajanja područja Grada i okolnih općina.

“Ono osnovno čime se u današnje vrijeme treba voditi je mišljenje struke-epidemiologa, liječnika i na temelju takvog mišljenja smatram da su Grad Nova Gradiška i Gradski stožer civilne zaštite, ali i ostalih općina donijeli ispravnu Odluku da se ne dozvole veće migracije.

Sa današnjim danom i u odnosu na broj oboljelih i onih koji su u samoizolaciji ja osobno smatram da su i gradonačelnik Vinko Grgić i načelnik Stožera Borislav Vidošić, ali i drugi članovi Stožera donijeli ispravnu Odluku.

Zakon ne priječi takvu Odluku, ovisno o uzlaznoj ili silaznoj putanji ove bolesti te se Odluke mogu danas-sutra i revidirati, ali ovoga trenutka ovo je jedna najnormalnija i najbolja Odluka” – naglasio je župan Marušić.

Također je bilo riječi o pooštrenim mjerama usmjerenima prema Domovima za starije i nemoćne, te o radu ambulanti Opće Bolnice Nova Gradiška što su sažetije objasnili Dr. Josip Kolodzijej, Vinko Grgić i Borislav Vidošić.

Uzimamo 15-ak briseva dnevno. Noćas smo uzeli neke hitne s obzirom da su došli iz staračkih domova i to je bilo važno što prije riješiti, ali hvala Bogu nalazi su negativni i nitko nije zaražen. Naime, rezultate sam dobio prije ovoga sastanka, troje osoba je noćas bilo u izolaciji, a sada su, po dobivanju nalaza smješteni na druge akutne Odjele. Epidemiološka situacija je dobra, a moram reći kako smo i pacijente na dijalizi, inače smještene u domovima, a koji su najugroženiji, smjestili prvenstveno na Interni odjel i ne vraćamo ih u domove kako bismo ih dodatno zaštitili.
Što se tiče rada ambulanti, počeli smo s pedijatrijskom kada je riječ o cijepljenju, ali s drugima još nismo prema preporuci Nacionalnog stožera. Imamo trijažni punkt i tko god ga ne prođe ne može ući. Sve onkološke pacijente primamo, hitne i traumatološke operacije obavljamo, a formiramo i timove kako bismo nakon ove krize mogli nadoknaditi ono što je zaostalo”. – istaknuo je dr. Kolodziej.

Također, jedno od krucijalnih pitanja u ovoj krizi su i mjere pomoći poduzetnicima, te što se planira na razini Županije i grada? Odgovore an toj temi dali su gradonačelnik Grgić i župan Marušić.

“Sutra imam Kolegij na kojemu ćemo analizirati moguće uštede jer se odustalo od određenih aktivnosti i stvari koje u ovom trenutku nisu potrebne, tako da ću sutra imati podatak koliko smo točno uštedjeli i načine kako ćemo pomoći gospodarstvu što će nam biti prioritet i te Mjere koje je Županija predložila će vrlo brzo biti poznate javnosti. Dio državnih Mjera se već provodi preko Županije”. – riječi su Danijela Marušića.

“Svi pročelnici su prošli tjedan dobili zadatak donijeti prijedloge za racionalizaciju Proračuna. Ono što se tiče Grada već sam o tomu govorio i maksimalno ćemo izaći ususret. U kontaktu sam sa desetak gradonačelnika diljem Hrvatske; Koprivnica, Čakovec, Ploče, Ogulin,.. gdje svakodnevno međusobno komuniciramo i tražimo što bolje mjere i nastojat ćemo da ih bude što više. Morat ćemo naći akumulaciju tih sredstava iz proračunskih stavki koje u ovom trenutku nisu od životne važnosti i koje se neće konzumirati, pa će se na taj način uštedjeti i stvoriti kompenzacijska sredstva kojima ćemo pomoći našim gospodarstvenicima.

U slijedećih 10-15 dana imat ćemo vjerujem i sjednicu Gradskoga vijeća na kojoj ćemo definirati sve te Odluke kako bismo na najkvalitetniji način pomogli našim ljudima“. – najavio je gradonačelnik Vinko Grgić.