Naslovnica C'EST LA VIE PANDEMIJA VIRUSA I POTRESI – 8 strategija za nošenje s negativnim...

PANDEMIJA VIRUSA I POTRESI – 8 strategija za nošenje s negativnim osjećajima

924
0
Podijeli objavu

U suradnji s portalom Poduzetnik.biz, već uobičajeno donosimo zanimljive teme koje se generalno dotiču općih društvenih domena koje također imaju velik značaj za našu okolinu i grad.

Ovaj put donosimo prilog o tome kako se nositi sa negativizmom uzrokovanim situacijom u kojoj se nalazimo. Ponajprije, mislimo na kriznu situaciju pandemije korona virusa, ali i na potrese u Zagrebu. No, 8 strategija, odnosno savjeta koje ćete pročitati u nastavku, odnose se i na svakodnevne stresne situacije, prošle, sadašnje i buduće. Svjedoci smo kako se ljudski životi mogu promijeniti “preko noći”, stoga trebamo ostati trezveni i naučiti kako se nositi s teški krizama, poput ove vezane uz korona virus i sl.

Psihičko zdravlje je ovih dana na udaru, a briga oko njega bi trebala biti jednaka onoj o pranju ruku i dezinficiranju domaćinstva.

Ožujak prolazi sporo kao godina – društveno smo distancirani, zabrinuti, radimo od doma ili uopće ne radimo, provodimo dane potpuno sami ili u društvu drugih ukućana (što isto nije idealan scenarij). Naravno, zaštita samih sebe i drugih je sada najvažnija, ali to ne umanjuje činjenicu da se mnogi ovih dana osjećaju umorno, tužno i depresivno.

Ožujak prolazi sporo kao godina – društveno smo distancirani, zabrinuti, radimo od doma ili uopće ne radimo, provodimo dane potpuno sami ili u društvu drugih ukućana (što isto nije idealan scenarij). Naravno, zaštita samih sebe i drugih je sada najvažnija, ali to ne umanjuje činjenicu da se mnogi ovih dana osjećaju umorno, tužno i depresivno.

Ove će nedaće jednom proći, ali bi mogle ostaviti duboki trag na vašem psihičkom stanju ako mu se ne posvetite jednako kao i pranju ruku. Na sreću, uvijek postoje strategije kojima si možete pomoći racionalizirati trenutnu situaciju i suočiti se s tugom i anksioznošću

Prihvatite što se događa

Ovo je zaista prvi korak, jer ako ne priznate i prihvatite da se stvari oko vas mijenjaju, postoji velika mogućnost da će se vaša anksioznost dodatno pogoršati. Recite sami sebi: „U redu, trenutno se nalazim u nepovoljnoj situaciji i neke su stvari izvan moje kontrole“, a zatim svom mozgu dajte prostora i vremena za obradu podataka. Također, podsjetite se da niste sami u ovoj situaciji i da se trenutno gotovo cijeli svijet bori s istim nevidljivim neprijateljem.

Meditirajte

Čak i ako prije nikada niste prakticirali meditaciju ili jogu, sada je pravo vrijeme. Naime, meditacija i mindfullness pomažu u smirivanju reakcije na biološki stres, a joga vam pomaže da vježbate disanje, istegnete i razgibate svoje tijelo. Radite ono što vas smiruje – organizirajte i pospremite ormar, očistite police od suvišnih stvari, izbacite cipele koje više ne nosite ili lonce koje godinama niste koristili.

Dodajte strukturu svojim danima

Bez obzira na to kako trenutno izgleda vaš život u četiri zida, dodavanjem strukture i pridržavanjem određenih dnevnih navika može itekako djelovati na vašu psihu. Važno je razviti rutinu i za ovaj novi, modificirani život u kojem se nalazimo, a navike su ključne za održavanje zdravog razuma i ne prepuštanju depresivnim mislima i osjećajima.

Imajte svrhu

Budući da je osjećaj svrhe i smisla života izravno povezan sa srećom, ujutro provedite nekoliko minuta razmišljajući o tome koja će biti vaša svrha tog dana. Ako radite od kuće, vaša će svrha vjerojatno biti izravno povezana sa zadacima koje taj dan morate izvršiti. S druge strane, vaša svrha može biti i briga o djeci, voljenim osobama, pomaganju potrebitima. I najmanja sitnica koje će vam dati osjećaj kao da niste samo prespavali taj dan, vašem će trenutnom životu dati smisao i osjećaj zadovoljstva.

Održavajte redoviti (virtualni) kontakt s ljudima koje volite

S obzirom na to da smo trenutno svi lišeni kontakta uživo, vrijeme je da iskoristimo sve blagodati današnje tehnologije. Popijte kavu s mamom preko videopoziva, nazdravite čašom vina s prijateljicom preko Skypea, nazovite baku i djeda i pričajte o lijepim stvarima koje vas čekaju kad sve ovo jednom završi. Na taj ćete se način osjećati društveno povezanima i u doba izolacije.

Pokrenite se

Iako je vaša teretana ili omiljeni fitness studio zatvoren, to ne znači da ne možete vježbati kod kuće. Zanimljive prijedloge možete pronaći svugdje i to prema vlastitim preferencijama, a čak i minimalno kretanje po stanu potiče veće zadovoljstvo i sreću.

Ograničite vrijeme koje provodite čitajući ili gledajući vijesti

Iako je važno biti informiran, ciklus vijesti o trenutnim događajima je neprekidan. Ograničite svoju dozu informiranja na određeno doba dana ili nekoliko puta dnevno, a zatim uzmite predah. Također, ne podliježite krivim informacijama i neadekvatnim izvorima koji bi vas mogli dodatno uznemiriti i zbuniti.

Potražite stručnu pomoć

Ako tjeskoba i anksioznost utječu na vašu svakodnevnu sposobnost funkcioniranja, ne oklijevajte kontaktirati psihoterapeuta s kojim možete razgovarati telefonom. Ovih su dana prisutne i linije koje nude psihološku pomoć svim onima koji se teško nose s trenutnom situacijom. Ne zaboravite, zdravlje i “čistoća” vašeg duševnog stanja je jednako važna kao i čistoća vaših ruku i doma.

Više o lifestyle temama čitajte na portalu Naturala.hr.