Naslovnica POLITIKA HSS DAVOR VLAOVIĆ – Zdravlje građana je najvažnije, a bez hrane nećemo preživjeti

DAVOR VLAOVIĆ – Zdravlje građana je najvažnije, a bez hrane nećemo preživjeti

1083
0
Podijeli objavu

Saborski zastupnik Davor Vlaović raspravljao je o setu zakona koji se odnose na sprječavanje posljedica uzrokovanih provođenjem propisanih mjerama za smanjenje širenja epidemije uzrokovane COVID-19.

  • Mjere su zaustavile nekontrolirano širenje virusa, ali su zaustavile gospodarstvo koje će nakon epidemije trebati oporavak. – istaknuo je Vlaović.

Vlaović je govorio o problemu otpuštanja radnika i povećanja broja nezaposlenih u evidencijama HZZ-a koje se najviše osjeti u Slavoniji, nezaposlenost je za 35% veća nego u istom mjesecu prošle godine.

„Slavonija je stalno na udaru, trpjela je zbog iseljavanja, sada zbog korona virusa. Mladi su teško pronalazili radno mjesto, sada će biti još gore. Pitam kako pomoći mladima i kako pomoći Slavoniji“. – navodi Davor Vlaović.

Vlaović je apelirao na vladajuće da ubrzaju donošenja zakona o moratoriju na kredite jer Vlada i vladajući ne smiju štititi banke na štetu građana.

„Naš zadatak je zaštititi građane RH, to čine i druge vlade i druge države. Moramo smoći dovoljno snage za reći bankama dosta je. Godinama ste iskazivali dobit u poslovanju u RH, iznosili ju izvan Hrvatske i red je da se solidarizirate s građanima i smanjite zaradu. Dajte priliku građanima da lakše prežive“.

Vlaović je pozvao na sudjelovanje u akciji „Zeleni uzlet“ koju osmišljava 200 znanstvenika s ciljem prelaska na ekološki prihvatljive tehnologije što može ubrzati gospodarski rast u svim sektorima.

„U tom projektu Hrvatska mora pronaći svoje mjesto kroz ekološku poljoprivredu, prerađivačku industriju i općenito proizvodnju hrane“.

– kazao je i zapitao što Hrvatska čini jer 52 mil. kn za pomoć poljoprivredi koje planira Ministarstvo poljoprivrede su preskromna i nedostatna.

Kritički se osvrnuo na nastavak politike favoriziranja uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda posebno svježeg voća i povrća, prema njegovim riječima na znoju  hrvatskih poljoprivrednika i danas zarađuju nakupci i prekupci.

„Dopustili ste kupovinu u trgovačkim centrima i zatvorili tržnice, i danas su epidemiološki uvjeti lošiji u trgovačkim centrima nego na tržnicama, ali je roba iz uvoza. Otvorili ste tržnice i postavili strože uvjete nego u zatvorenim robnim centrima. To nije potpora poljoprivredi. Moramo se aktivnije okrenuti prema poljoprivrednoj proizvodnji i poljoprivrednim politikama“, zaključio je Vlaović.

HSS-ovac je nezadovoljan s neisplatom drugog dijela potpora poljoprivrednicima koja im je potrebna za pravovaljan u sjetvu i pozvao ministricu da to učini odmah. Zatražio je otkup viškova u svinjogojstvu, govedarstvu, vinarstvu. Lošim je ocijenio smanjivanje potpore za višegodišnje nasade.