Naslovnica GRAD Domovinski rat 25. OBLJETNICA VOJNO REDARSTVENE OPERACIJE „BLJESAK“ – 1995. – 2020.

25. OBLJETNICA VOJNO REDARSTVENE OPERACIJE „BLJESAK“ – 1995. – 2020.

273
0
Podijeli objavu

Sutra, dana 01. svibnja 2020. godine obilježavamo 25. obljetnicu početka, odnosno provedbe oslobodilačke vojno-redarstvene akcije „Bljesak“. Cilj i zadaća akcije bilo je oslobođenje prostora zapadne Slavonije od agresorskih postrojbi i vlasti samoprozvane Republike Srpske Krajine te vraćanje istog u punopravni sastav Republike Hrvatske. U samo 32 sata oslobođeno je 500 km2 teritorija Republike Hrvatske.

Tzv. Republika Srpska Krajina bila je svojevrsna enklava unutar Republike Hrvatske, nastala je agresijom vojnih i paravojnih formacija Srba i JNA te uzrokovala Domovinski rat kao najteži i najkrvaviji dolazak do samostalnosti i potpune slobode još uvijek nam mlade Hrvatske.

Područje zapadne Slavonije među prvima je okupirano, te je s njega vršena svakodnevna agresija i provokacije u smjeru Nove Gradiške, Pakraca i Novske. Okučani su bili važno strateško mjesto i središte, dok je geostrateška važnost područja u zauzimanju dijela autoceste A3 koja je važna za povezivanje središnjeg i istočnog dijela Hrvatske. Okupiranost područja odužilo je na dugi niz godina potpisivanje „Sarajevskog primirja“ (02.01.1992.) gdje su vojne aktivnosti smanjene te na linije razgraničenja dolaze snage UN-a. Prolaskom godina pred Hrvatske vlasti stavljen je prijedlog plana Z4 (reintegracija okupiranih područja u sastav RH, ali sa svojom vrlo širokom autonomijom) koji je bio u potpunoj suprotnosti sa Ustavom Republike Hrvatske te je jednoznačno i u potpunosti odbijen. Hrvatska više nije imala što čekati te se je uz već prethodne oslobodilačke vojno-redarstvene akcije počelo konkretno planirati potpuno oslobađanje svih okupiranih područja.

Nakon silnog provociranja od strane srpskog agresora i okupatora na području autoputa A3 unatoč prisustvu UN-a (UNCRO) koji je trebao jamčiti miran i siguran prolazak,  01. svibnja 1995. godine ranom zorom u 05:30 h započela je VRO „Bljesak“.

Samu oslobodilačku akciju provodila je Hrvatska vojska i specijalna policija Republike Hrvatske sa oko ukupno 7 200 pripadnika praćenih vrhunskom strateškom pripremom, logistikom te već stečenim iskustvom u Domovinskom ratu. Operacija se je vršila iz smjera sjevera, zapada i istoka s tenedencijom pritiska na južni i središnji dio kako bi se okupirano područje što prije razdvojilo i dodatno oslabilo te spriječila ozbiljnija reakcija strane vojske Republike Srpske.  Već 02. svibnja 1995. oslobođeni su Okučani te je slomljen gotovo sav vitalan otpor u tom području. Rijeke civila i poražene okupatorske vojske velikim dijelom prelazila je i bježala preko rijeke Save iako im se je jamčila sigurnost i miran ostanak u svojim domovima. Sama operacija okončana je u potpunosti 04. svibnja 1995. godine.

Operacija „Bljesak“ nažalost imala je žrtvu od 42 poginula i 162 ranjena pripadnika oslobodilačke Hrvatske vojske i policije. Tijekom i pri kraju operacije teško su raketirani hrvatski gradovi, što je pokušaj očaja i moralne ljudske nemoći srpskog agresora.

VRO „Bljesak“ povijesna je operacija koju nikako ne smijemo zaboraviti. Njeni uzroci i posljedice trebaju biti usađeni debelim slovima u povijest Republike Hrvatske, svijest građana i dostupna mladim generacijama koje su rođene godinama iza kao ponosan i pobjedonosni korak naše mlade i prelijepe Hrvatske.

Svakom poginulom branitelju neka je mirna  i laka Hrvatska gruda te kao i svim živim sudionicima vječna im hvala i slava.

Autor teksta: Branimir Kramberger

Fotografije: Monografija “Heroji” autoraFranjo Samardžić

Okučani nakon oslobođenja
Prvi vlak iz Nova Gradiška – Okučani poslije akcije
Posjet Kardinala Franje Kuharića nakon oslobođenja Okučana