Naslovnica HRVATSKA I SVIJET HRVATSKA - obavijesti ANDREJ PLENKOVIĆ – S faznim otpuštanjem mjera idemo prema cilju što je...

ANDREJ PLENKOVIĆ – S faznim otpuštanjem mjera idemo prema cilju što je više moguće reaktivirati hrvatsko gospodarstvo /VIDEO/

1089
0
Podijeli objavu

Premijer Andrej Plenković izrazio je danas zadovoljstvo prognozama EBRD-a za Hrvatsku koje predviđaju manji pad BDP-a od onih Europske komisije i Vlade te nakon toga odmah i rast od 6 posto. To znači da je Hrvatska ovu krizu dočekala puno otpornija u pogledu zdravlja javnih financija i spremnija nego što je bila ikada do sada, naglasio je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se danas, uoči sjednice Užeg kabineta, u izjavi za medije na, kako je rekao, tri relevantne točke.

Prva je izvješće koje je o Hrvatskoj objavila Europska banka za obnovu i razvoj.

“Oni su prognozirali manji pad BDP-a nego što je to rekla i Europska komisija, a i dosta manje nego što smo mi sami u ovom trenutku procijenili. Isto tako ohrabruje njihova procjena rasta u 2021. Dakle, pad od 7 posto i odmah rast od 6 posto. To znači da i oni ocjenjuju da je Hrvatska ovu krizu, ovaj vanjski šok, dočekala puno otpornija u pogledu zdravlja javnih financija i spremnija nego što je to bilo bilo kada do sada”, istaknuo je premijer Plenković.

Osvrnuo se potom i na drugu posebno važnu temu, a to su dokumenti koje je danas usvojila Europska komisija, a odnose se na područje turizma i prometa.

Ministri turizma EU-a uskoro o operativnoj provedbi prijedloga Europske komisije 

Podsjetio je da je upravo na inicijativu Hrvatske i njegovu osobnu na Europskom vijeću otvorena rasprava o činjenici da veliki broj članica Europske unije imaju snažan utjecaj upravo u domeni turizma što se tiče grana industrije koje su im bitne.

Premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo time što je Europska komisija izašla s nekoliko dokumenata koji su prijedlozi državama članicama što raditi u kontekstu slabljenja pandemije na globalnoj razini i vrlo kvalitetnih rezultata brojnih zemalja u suzbijanju epidemije na nacionalnoj razini.

Najavio je da će ministar Cappelli organizirati novi sastanak ministara turizma kako bi se dogovorili o operativnoj provedbi tih dokumenata.

“S aspekta Hrvatske važno je da s faznim otpuštanjem mjera idemo prema cilju da što je više moguće u punini reaktiviramo hrvatsko gospodarstvo”, poručio je premijer Plenković. 

Zakon o obnovi Zagreba izrazito bitan i kompleksan, zahtijeva cjelovit pristup 

Treća tema je zakon o obnovi grada Zagreba nakon potresa. Premijer Plenković kazao je da će taj Zakon krenuti u javnu raspravu danas popodne ili najkasnije sutra ujutro.

“Naš je cilj da taj zakon, s obzirom na njegov značaj, prođe normalnu, ozbiljnu i cjelovitu javnu raspravu, koja će biti otvorena za sugestije koje mogu poboljšati njegov sadržaj”, dodao je.

Kroz rebalans proračuna osigurano je ukupno 141 milijun kuna, a riječ je o sredstvima za sanaciju krovišta, zidova, dimnjaka i sufinanciranje novih bojlera. Uz to, za sve one koji su trenutno van svojih stanova i kuća osigurat će se plaćanja najamnine do trenutka dok se njihova nekretnina ne popravi i dovede u funkciju stanovanja.

Istodobno, najavio je premijer Plenković, radit će se na pripremi cjelovitog zahtijeva za sredstva iz Europskog fonda solidarnosti koja će omogućiti dodatne financijske kapacitete za pomoć građanima.

Naglasio je da se radi o izrazito bitnom zakonu, kompleksne materije, koji zahtjeva cjelovit pristup.

“Želimo da su zakoni koje donosimo kvalitetni i da su tu da budu okvir za djelovanje za dulji rok, a ne da se u kratkom roku donose zakoni koji možda ne bi bili dovoljno dobri. I zato smo u dogovoru s Gradom Zagrebom i gradonačelnikom osobno odlučili ići u ovu proceduru”, poručio je predsjednik Vlade.

Vladajuća većina razgovarat će o datumu raspuštanja Sabora 

Što se tiče datuma raspuštanja Hrvatskoga sabora, premijer Plenković kazao je da će se sutra sastati predstavnici vladajuće većine te da će razgovarati i o toj temi.

“Hrvatska je jako dobro vodila bitku protiv COVID-a 19. Mogu reći da smo pobijedili u ovoj fazi pandemije kad uspoređujemo sebe s drugim zemljama. Naša javnozdravstvena slika u ovom trenutku je izrazito dobra. Vrlo mali broj novo zaraženih, uglavnom jednoznamenkasti brojevi, tu i tamo neko mikrožarište koje se brzo sanira.

Zdravstveni kapaciteti su u stanju da mogu podnijeti i puno veći broj zaraženih nego što je ovaj. Zdravstvene i zaštitne opreme imamo dovoljno. Prema tome, nema niti jednoga elementa u ovom trenutku koji nam ne bi dao za pravo da nastavimo s opuštanjem restriktivnih mjera koje su postojale, da reaktiviramo gospodarstvo.

Našim smo odlukama iz ožujka i travnja snažno, ali zaista masivno, podržali privatni sektor. Premostili smo to razdoblje mjeseca travnja koje je bilo u kompletnom lockdownu. I sada smo u situaciji da procijenimo, zajedno s našim partnerima, kada je trenutak da idemo po novo većinsko povjerenje hrvatskih birača i nakon toga s obnovljenim demokratskim mandatom naših sugrađana rješavamo probleme i brzo se konsolidiramo i vratimo na razinu rasta, zdravih javnih financija i svih onih pozitivnih postignuća koje smo imali u protekle četiri godine”, poručio je predsjednik Vlade.

Izvor: Vlada RH