Naslovnica GRAD Domovinski rat GRAD NOVA GRADIŠKA – OBILJEŽEN DAN DRŽAVNOSTI, NAJVEĆI DRŽAVNI PRAZNIK /PHOTO/

GRAD NOVA GRADIŠKA – OBILJEŽEN DAN DRŽAVNOSTI, NAJVEĆI DRŽAVNI PRAZNIK /PHOTO/

1137
0
Podijeli objavu

Dan državnosti Republike Hrvatske danas i sutra se slavi diljem Lijepe naše. 30. svibnja obilježava se najveći hrvatski državni praznik i simbol uspostave hrvatske države, slobode i demokracije.

Novogradiščani su se prisjetili 1990. godine i konstituiranja prvoga demokratski izabranog višestranačkog sabora polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim braniteljima i biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, udruge roditelja poginulih branitelja, izaslanstvo Grada Nova Gradiška na čelu sa gradonačelnikom Vinkom Grgićem i predsjednicom Gradskog vijeća dr. Ljepšom Rakas – Vujčić, izaslanstvo Brodsko-posavske županije, Policijska postaja Nova Gradiška, saborski zastupnik Davor Vlaović, djelatnici gradskih udruga, institucija i društava, te gradskih i županijskih institucija i ustanova položili su vijence i zapalili svijeće, te time odali počast poginulim hrvatski braniteljima i prvom hrvatsko predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Minutom šutnje i molitvom, koju je predvodio velečasni Branko Gelemanović, odano je dužno poštovanje i zahvalu svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima, koji su najzaslužniji što danas imamo slobodnu i neovisnu Domovinu, te prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

  • “Najvažnije je da imamo svoju državu. Svaka politika danas ima svoja mišljenja i stavove. Moram reći da mi je Dan državnosti najdraži državni praznik. Danas smo odvojili vrijeme da se poklonimo našim poginulim braniteljima, zapalimo svijeće i položimo vijence, odamo im poštovanje koje zaslužuju. Zato smo se danas ovdje okupili – riječi su gradonačelnia Vinka Grgića na novinarko pitanje o promjeni datuma obilježavanja Dana državnosti”.

Grgić je također dodao – “Hrvatski branitelji nisu sanjali ovakvu državu i u velikoj mjeri smo ih razočarali. Ako nas gledaju odozgo, a gledaju, na nama je da gradimo svjetliju i bolju budućnost. Ovo što se događa i često zauzima dominantni medijski prostor nije to. Trebamo se posvetit projektima i njihovim realizacijama, stvarati bolje i kvalitetnije društvo, a ne da se ljudi iseljavaju, ne samo iz Nove Gradiške, naše regije i cijele naše Domovine, već da se vraćaju. To je naš cilj i misija političara. Ako mi to ne shvatimo tako ozbiljno onda nas treba mijenjati”.

“Grad Nova Gradiška je uvijek uz svoje branitelje. Sutra ćemo u Novoj Gradiški otvorit jedan od najljepših braniteljskih centara. Naši branitelji koji su prošli cijelom Domovinom kažu da tako nešto nisu vidjeli. Stojimo uz svoje branitelje, u tišini radimo, pomažemo, financiramo braniteljske udruge i što je najvažnije gradimo nešto gdje će oni biti zadovoljni, gdje će se družit i širiti hrvatske ideje i misli. I što je najvažnije zadržati mišljenje i stav o Domovinskom ratu, čuvati njegov dignitet i svoje dostojanstvo”. – istaknuo je gradonačelnik Vinko Grgić.

Predsjednica Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška dr. Ljepša Rakas – Vujčić također je odala pijetet ovodom Dana državnosti. – “Okupili smo se da odamo dužnu počast poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima, kao i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, zapalimo svijeće i položimo vijence u povodu Dana državnosti. Okupili smo se u velikom broju jer su nam to dozvolile epidemiološke mjere. Svi smo danas sretni i ponosni. Koristim priliku da svim Novogradiščankama i Novogradiščanima, kao i svim žiteljima bivše Općine Nova Gradiška čestitam Dan državnosti i zaželim sve dobro”.

Dr. Rakas – Vujčić se također osvrnula i na trenutne uvjete u zdravstvu i nove mjere. Više u VIDEO IZJAVI: