Naslovnica HRVATSKA I SVIJET POVIJEST ODRŽAVANJA DANA DRŽAVNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE

POVIJEST ODRŽAVANJA DANA DRŽAVNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE

235
0
Podijeli objavu

Dana 30. svibnja Republika Hrvatska obilježava Dan državnosti koji je proglašen u spomen na spomen konstituiranja prvog višestranačkog Sabora koji je nakon puno desetljeća težnje izabran demokratskim putem upravo istog 30. svibnja 1990. godine. Za prvog predsjednika višestranačkog Hrvatskog sabora izabran je član HDZ-a gosp. Žarko Domljan.

Godinama poslije, točnije od 2000. godine državni blagdani i praznici su doživjeli znatne promjene. 2001. godine za Dan državnosti Republike proglašen je 25. lipnja kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Odluku o uspostavi suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Također iste godine dan 08. listopada proglašen je Dan neovisnosti kao spomen na na isti datum 1991. godine kada je Hrvatski sabor donio Odluku o raskidu svih državnopravnih sveza s republikama i pokrajinama SFRJ.

Rezimirajući odluke iz 2001. godine, 30. svibnja postao je spomendan – Dan Hrvatskog sabora, 25. lipanja – Dan državnosti te 8. listopada – Dan neovisnosti.

Izmjene datuma državnih praznika, blagdana i spomendana kod većine hrvatskog naroda nije palo na „plodno tlo“. Čak naprotiv, za mlade, zrele i starije generacije koje su proživjele 90-e godine 20. stoljeća izmjene su bile kontradiktorne i zbunjujuće.

Postavljanje državne zastave na pročelja privatnih nekretnina te državnih institucija i javnih mjesta opadalo je iz godine u godinu. Mladi naraštaji sve manje znaju o događajima iz tog perioda i potrebe za promjenom su više nego nužne.

Svjesni tih činjenica, u listopadu 2019. godine Hrvatski sabor donosi odluku da se 30. svibanj ponovo imenuje Danom državnosti Republike Hrvatske (državni blagdan-praznik), 25. lipanj je postao Dan neovisnosti (spomendan) te 8. listopad Dan Hrvatskog sabora (spomendan).

Hrvatski narode, dana 30. svibnja ponosno objesite i istaknite zastave Republike Hrvatske. Na koncu, lijepo bi ih bilo vidjeti i svaki dan u godini. Domoljublje se ne samo pokazuje već i živi.

Neka nam vječno živi, raste i napreduje voljena nam Hrvatska.

Branimir Kramberger