Naslovnica NAJAVE POUMAR – U SUBOTU KONCERT PUSTIČKI – GILMING U GRADSKOM PARKU

POUMAR – U SUBOTU KONCERT PUSTIČKI – GILMING U GRADSKOM PARKU

899
0
Podijeli objavu

Pučko otvoreno učilište Nova Gradiška s veseljem Vas poziva na koncert dua Pustički – Gilming (violončelo/glasovir) koji ćemo održati u subotu 27. 6. u 11, 00 sati u idiličnoj atmosferi našeg Gradskog parka. Koncert je trebao već biti održan ali je odgođen zbog lošeg vremena. Koncert ovih vrhunskih akademskih glazbenika održat će se uz potporu Grada Nova Gradiška i Ministarstva kulture RH.

Životopisi izvođača:

Branimir Pustički, violončelist (Zagreb, 1981.) diplomirao je u klasi Valtera Dešpalja na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu te se usavršavao kod Reinharda Latzka u Beču i Jakoba Kullberga u Stavangeru, Norveška. Laureat je mnogih domaćih i inozemnih natjecanja i nagrada od kojih se ističu Nagrada za mladog glazbenika godine Zagrebačke Filharmonije i American Expressa, prva nagrada i nagrada publike na međunarodnom natjecanju „J. Brahms” u Austriji te prva nagrada i nagrada HDS-a na natjecanju „Boris Papandopulo” u kategoriji komorne glazbe.

Solistički nastupa uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebačke soliste, Hrvatski barokni ansambl, Ukrajinsku državnu filharmoniju, Varaždinski komorni orkestar, Orkestar „Human Rights” i Zadarski komorni orkestar. Redovito sudjeluje na relevantnim festivalima i pozornicama u Hrvatskoj (Dubrovačke ljetne igre, Osorski festival, Muzički biennale Zagreb, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog itd.), a za glazbeni arhiv HRT-a snimio je djela za violončelo i orkestar hrvatskih skladatelja J. Tkalčića, M. Ruždjaka, M. Kelemena i K. Seletkovića.

Uz stalne komorne sastave Trio 1887 i Gudački trio Pustički, često nastupa s istaknutim umjetnicima na koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu, pa je osim redovitih nastupa u većini europskih zemalja ostvario koncerte i turneje u Japanu, Meksiku i SAD-u. Vođa je dionice u Simfonijskom orkestru HRT-a, a u istom svojstvu surađuje sa Kopenhaškom filharmonijom, Zadarskim komornim orkestrom i orkestrom „Human Rights”. Od 2014. je asistent, a od 2019. docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te predaje na majstorskim tečajevima na Braču (Pučišća), Dorinim ljetima u Našicama, seminaru Polstjärnepriset u švedskom Vänesborgu i na Sveučilištu u Stavangeru u Norveškoj.

Petra Gilming maturirala je glasovir u klasi prof. Kamelije Zavrl u Zagrebu 1995, a diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Vladimira Krpana 2000. godine te 2007. u istoj klasi i magistrirala. Usavršavala se na seminarima uglednih pedagoga (N. Kazimirove, E. Timakina, L. Baranyaja, V. Pavarane, J. F. Antoniolija, V. Merzhanova i K.H. Kammerlinga), te u klasi prof. Luigia Mostaccia na postdiplomskom studiju u Spilambertu, Italija.

Laureat je velikog broja nacionalnih i međunarodnih natjecanja (Zagreb, Pinerolo, Moncalieri i Pietra Ligure). Dobitnica je nagrade rektora Sveučilista u Zagrebu, nagrade Radio podija, nagrade dekana Muzičke akademije u Zagrebu, nagrade „Darko Lukić“ i nagrade Hrvatskog glazbenog zavoda. Kao pobjednica I. Muzičkog natjecanja Zagreb-Murcia, održala je solističke recitale u Španjolskoj 2005. godine. 2015. godine, kao članica sastava Trio 1887 (uz Shoa Akamatsua, violina, i Branimira Pustičkog, violončelo), osvaja prvu nagradu na Hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika “Papandopulo” te nagradu HDS-a za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja. 2016. osvaja nagradu Dvorane Vatroslav Lisinski za nastup na Tribini Darko Lukić sa Hrvatskim klavirskim triom.

Nastupa kao solist, komorni muzičar te uz orkestre (Simfonijski orkestar Muzičke akademije, Hrvatski komorni orkestar, Dubrovački simfonijski orkestar i dr.), surađujući s dirigentima Igorom Gjadrovom, Pavlom Dešpaljem, Franom Krasovcem i dr. Surađuje sa istaknutim domaćim i inozemnim umjetnicima kao što su Božo Paradžik, Monika Leskovar, Goran Končar, Orest Shourgot i dr. Službeni je korepetitor brojnih seminara te violinističkih natjecanja (Međunarodno violinističko natjecanje ”Vaclav Huml”, Nacionalno natjecanje “Boris Papandopulo”, Međunarodno natjecanje “Rudolf Matz”, Međunarodno natjecanje “Bistrički zvukolik” i dr.) Koncertira diljem Hrvatske, u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Danskoj, Slovačkoj, Italiji, Nizozemskoj i Španjolskoj. Umjetnički je suradnik na Gudačkom odjelu Muzičke akademije u Zagrebu.