Naslovnica NAJAVE RENDEZ-VOUS AU CINEMA – OD SUTRA CIKLUS FRANKOFONE KINEMATOGRAFIJE U KINU

RENDEZ-VOUS AU CINEMA – OD SUTRA CIKLUS FRANKOFONE KINEMATOGRAFIJE U KINU

749
0
Podijeli objavu

Pučko otvoreno učilište Nova Gradiška s posebnim veseljem najavljuju ovogodišnji program manifestacije “Rendez-vous au cinéma” koji se sastoji od probranih naslova frankofone kinematografije.

Ulaz na sve projekcije je besplatan!

Popis projekcija u našem Kinu Nova Gradiška:

UTORAK, 15. 9. u 19,00 SATI – PROROK, Jacques Audiard, 2009., dugometražni igrani film (Francuska)

SRIJEDA, 16. 9. u 19, 30 – LJETNI SATI, Olivier Assayas, 2007., dugometražni igrani film (Francuska)

UTORAK, 22. 9. u 19, 30 – MILOU U SVIBNJU, Louis Malle, 1990., dugometražni igrani film, klasik (Francuska)

SRIJEDA, 23. 9. u 19, 30 – SWAGGER, Olivier Babinet, 2016., dugometražni dokumentarni film (Francuska)

SUBOTA, 26. 9. u 16,00 -Kabulske lastavice, Zabou Breiman i Elea Gobbé-Mévellec, 2019., dugometražni animirani film (Švicarska, Francuska, Luxembourg, Monako)

UTORAK, 29. 9. u 19, 30 -Tako mi bog pomogao, Jean Libon i Yves Hinant, 2019., dugometražni dokumentarni film (Belgija, Francuska)

SRIJEDA, 30. 9. u 19, 30 – Sve što je ostalo od revolucije, Judith Davis, 2018., dugometražni igrani film (Francuska)

UTORAK, 6. 10. u 19, 30 – Bécassine, Bruno Podalydès, 2018., dugometražni igrani film (Francuska)

SRIJEDA, 7. 10. U 18,00 – Aida, Driss Mrini, 2015., dugometražni igrani film (Maroko)

SRIJEDA, 7. 10. u 20,00 – Grube ruke, Mohamed Asli, 2011., dugometražni igrani film (Maroko)

Vjeran svom duhu eklekticizma, ovaj važan događaj posvećen frankofonoj kinematografiji, posebno nas povezuje ove godine kad je kultura ozbiljno stavljena na kušnju. U duhu kampanja vođenih u Francuskoj i Hrvatskoj (Povratak u kino) koje javnost pozivaju da iznova otkrije čaroliju kinematografije, ovogodišnje izdanje programa Rendez-vous au cinéma nudi široki izbor frankofonih naslova na jednom mjestu.

Najpopularniji naslov ovogodišnjeg programa je svakako Prorok, dubok i snažan film međunarodno priznatog redatelja Jacquesa Audiarda, ‘francuskog Scorsesea’, koji je francusku glumačku zvijezdu Tahara Rahima upisao u anale svjetske kinematografije.

Program se nastavlja filmom Milou u svibnju Louisa Mallea, u znak časti velikom glumcu Michelu Piccoliju koji je preminuo ove godine. Ponovno okupljanje u obiteljskoj kući, s društvenim nemirima iz svibnja 1968. u pozadini, tema je ovog ujedno uznemirujućeg i radosnog filma.

Tu su i filmovi Ljetni sati slavnog suvremenog redatelja Oliviera Assayasa, s Juliette Binoche u glavnoj ulozi, koji diskretnom okrutnošću skicira svijet buržoazije, te suvremeni dokumentarac Swagger Oliviera Babineta koji će ponijeti publiku svojom neograničenom energijom i sposobnošću da inteligentno i briljantno dekonstruira brojne klišeje u francuskim predgrađima koja obiluju multikulturalnošću.

Prošireni program s partnerima iz Frankofonije

Ovogodišnji program Rendez-vous au cinéma obogaćen je dodatnim izborom filmova iz programa Frankofonija, koji se zbog pandemije nije održao u ožujku, te sadrži izbor filmova koje predlažu veleposlanstva Belgije, Kanade, Maroka i Švicarske. Ovaj izbor donosi šarolik pregled filmova, bilo da se radi o dirljivom animiranom filmu Kaboulske lastavice Zaboue Breiman i Eleje Gobbé-Mévellec, nagrađivanim marokanskim dramskim komedijama Aïda Drissa Mrina i Grube ruke Mohameda Aslija, znanstveno-fantastični Hochelaga, zemlja duša Françoisa Girarda, koja dubinski propituje kanadski identitet, ili Tako mi Bog pomogao Jeana Libona i Yvesa Hinanta, zapanjujući dokumentarac o svakodnevnom životu briselske istražne sutkinje, u kojemu stvarnost nadilazi fikciju.

Francuske naslove u Frankofoniji zastupaju komedija Sve što mi je ostalo od revolucije redateljice Judith Davis, koja je u Francuskoj doživjela značajan uspjeh kod publike i kritike, tragikomično prikazujući pitanje angažmana, kao i osobna, politička i društvena razočaranja, te Bécassine redatelja Brune Podalydèsa, obiteljska komedija, blago ironična i satirična, nadahnuta pionirskim likom francuskog stripa s početka 20. stoljeća.

Rendez-vous au cinéma organiziraju Francuski institut u Hrvatskoj, Hrvatski audiovizualni centar i Kino mreža, uz svesrdnu pomoć veleposlanstava Belgije, Kanade, Maroka te Švicarske u Hrvatskoj.