Naslovnica GRAD MARKETING OPG BOŠNJAK – PROIZVODNJA VRHUNSKOG HRVATSKOG GINA, BEER BRANDYJA i ABSINTHA

OPG BOŠNJAK – PROIZVODNJA VRHUNSKOG HRVATSKOG GINA, BEER BRANDYJA i ABSINTHA

6480
0
Podijeli objavu

Prvo pivo Mario Bošnjak, vlasnik poznatog OPG-a Bošnjak iz Sičica, skuhao je u obiteljskoj kući još 2000. godine. Obitelj Bošnjak su od tada pioniri u Republici Hrvatskoj na polju craft piva. Ubrzo su krenuli s izgradnjom kušaonice domaćeg piva i pokretanjem seoskog turizma na vlastitom imanju.

“Tada su pred nama bili veliki izazovi jer smo u to vrijeme bili jedini u tom poslu uz Velebitsku pivovaru i Pivovaru Medvedgrad u cijeloj Hrvatskoj, nije bilo malih pivara s kojima smo se mogli posavjetovati.

Naše pivo je nefiltrirano, nije pasterizirano, te je čisti živi proizvod poput svježeg mlijeka koji se mora dobro čuvati. Naš proizvod je lager i nema puno hmelja koji je zapravo prirodni konzervans. Baš zbog toga je više pokvarljivo i to je razlog zbog kojega ga ne pakiramo u boce već ga distribuiramo kao točeno pivo.

Prije tri godine odlučili smo se posvetiti rakijama, pogotovo onima od žitarica, odnosno škrobnim destilatima.

Gostima u kušaonici smo već nudili rakije od piva, ali većina gostiju nije se susretala s ovim stilom rakija, a i tradicionalno se u našem kraju više piju voćni destilati poput rakije od šljiva kruška, dunja… Škrobne rakije nemaju takav miris kao voćne pa smo kroz istraživanje i putovanja shvatili da bi to moglo rezultirati odličnom bazom za GIN.

2018. godine na tržište smo izbacili naš GIN MB72.

Posebnost GINA MB72 je u tome što primarni alkohol dobivamo destilacijom piva.

Za dobivanje jedne litre gina MB72 potrebno je 10-15 litara visokokvalitetnog piva.

Destilat dobiven destilacijom piva filtriramo pomoću aktivnog ugljena, zatim u njega dodajemo za maceraciju začinsko bilje: plod borovice, plod korijandera, korijen angelike, plod anisa, koru limuna i naranče i korijen đumbira. Dobiveni macerat se destilira u Jacob Carlovoj koloni i dobiva se mladi gin.

Mladi gin odležava, a nakon toga se filtrira i dobivamo vrhunsko piće GIN MB72.

Nakon prvih pozitvnih reakcija na GIN dobili smo podstrek da nastavimo s proizvodnjom žestokih pića i to također u „craf“ stilu.

Novi proizvod je rođen 2019. godine i to kao destilat piva odležan u paljenim drvenim bačvama od slavonskog hrasta u whisky tehnologiji. “Bierbrand” ili pivska rakija destilat je posebno odabranog vrhunskog piva.

Pivo koje koristimo za destilaciju bogato je hmeljem i plemenitim alkoholima. Za proizvodnju jedne litre Beer Brandyja MB72 potrebno je 10 do 15 litara kvalitetnog piva. Naglašena hmeljna nota daje Beer Brandyju MB72 njegov jedinstveni karakter.

Ove godine inspiriran Korona krizom, i problemima s virusima, odlučio sam se okušati u proizvodnji Absintha.

Absinth je liker koji se proizvodi od gorskog pelina, anisa i komorača s velikim volumnim udjelom alkohola.

U 18. stoljeću je korišten kao lijek protiv dizenterije i malarije. Napitak tada dobiva nadimak La Fée Verte ili “zelena vila”, zbog svoje specifične boje. Ovaj lijek ubrzo postaje omiljeno piće, pogotovo među francuskim vojnicima u Sjevernoj Africi.

Absinth se u Francuskoj pije na specifičan način. U visoku čašu ulije se malo absintha, a zatim se na žlicu na kojoj je šećer, lagano dolijeva hladna voda, koja treba polako kapati u čašu s absinthom. Pravilo je na svaku mjeru apsinta dodati tri do pet mjera vode. Češki stil usluživanja absintha je nešto drugačiji. Česi preko kocke šećera dolijevaju absinth u čašu, zatim zapale šećer. Šećer se topi, pretvara u karamel i kapa u čašu, na kraju se dodaje hladna voda kao i kod francuskog načina.

Posebnost ABSINTHA MB72 je u tome što primarni alkohol, kao i u ostalih naših destilata, dobivamo destilacijom piva.

Za dobivanje jedne litre ABSINTHA MB72 potrebno je oko od 20 litara visokokvalitetnog piva.

Destilat dobiven destilacijom piva filtriramo pomoću aktivnog ugljena, zatim u njega dodajemo za maceraciju začinsko bilje: Mirišljavi ili gorski pelin, plod anisa i plod gorkog komorača. Dobiveni macerat se destilira u Jacob Carlovoj koloni i dobiva se mladi absinth.

U mladi absinth dodajemo na završnu maceraciju sušeni list paprene metvice, plod miloduha, bobice borovice i češer hmelja”. – istaknuo je Mario Bošnjak.

Specifičnost branda je i ta da se u nazivu Bošnjak destilata nalaze vlasnikovi inicijali “MB72”. Mario Bošnjak plus 7 biljaka i 2 destilacije. Jer da nije bilo Piva Bošnjak kojega je stvorio Mario Bosnjak, ne bi bilo ni destilata piva.

Još jedna od zanimljivosti koju je vlasnik utkao u logotip svoga branda je i njegova godina rođenja jer u fontu na etiketi, slova MB izgledaju kao IV 13, što zajedno sa 72 daje njegov datum rođenja.

Svakako treba posebno naglasiti da obitelj Bošnjak sve se radi ručno, od destiliranja do etiketiranja i savršen su primjer što sve vrijedne ruke složne obitelji novogradiškog kraja mogu postići, a samim time su uzor i poticaj svi ostalima koji imaju afinitet i ljubav prema svom zavičaju i kako svoju ideju i talent pretočiti u odličan proizvod i posao, te biti dio pozitivne poduzetničke priče u Hrvatskoj.

  • PROIZVODE MOŽETE KUPITI i NARUČITI:

Mario Bošnjak
Mob: 098 349 490
E-mail: [email protected]

  • TAKOĐER, ISTE MOŽETE KUPITI I U SLAVONSKOM DUĆANU U ULICI SLAVONSKIH GRANIČARA NOVA GRADIŠKA ( bivši Varteks )

Uživajte uz pravi craft proizvod OPG-a “Bošnjak” 🙂