Naslovnica ŽUPANIJA Aktualnosti OBILJEŽEN NAJKRVAVIJI DAN DOMOVINSKOG RATA ZA NOVU GRADIŠKU /FOTO + VIDEO/

OBILJEŽEN NAJKRVAVIJI DAN DOMOVINSKOG RATA ZA NOVU GRADIŠKU /FOTO + VIDEO/

1136
0
Podijeli objavu

Današnji datum Novogradiščani pamte kao najkrvaviji dan Domovinskog rata. Naime, na današnji datum u 12 sati i 52 minute raketirano je uže središte grada uz mnoštvo poginulih. Cilj agresora je bio zrakoplovima obeshrabriti hrvatske branitelje i građane, no, usprkos teškim gubitcima i žrtvama, to im nije uspjelo.

Svi mi, uključujući i autora ovog priloga, sjećamo se toga kobnog dana, a na mlađima i svima nama ostaje da ne zaboravimo.

Pijetet žrtvama odali su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća članovi novogradiških udruga proisteklih iz Domovinskog rata, ispred Brodsko-posavske županije župan Danijel Marušić i ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška dr. Josip Kolodziej, ravnatelj Doma zdravlja Marijan Šapina i Zorislav Trobić, izaslanstvo grada na čelu s predsjednicom gradskog vijeća dr. Ljepšom Rakas – Vujčić, zamjenicima gradonačelnika Ivanom Trupinom i Borislavom Vidošićem, te koordinatorom za braniteljske udruge Vlatkom Greinerom.

Počast su također odali i predstavnici gradskih i županijskih ustanova grada Nova Gradiška.

Obilježavanje je počelo u 12,52 sati kada je gradom simbolično odjeknula sirena za uzbunu.

Tog krvavog dana poginulo je 12 osoba, a 50 osoba je teže i lakše ranjeno. Izgorjela su 2 vojna kamiona. Iz zrakoplova agresor puca strojnicama, a raketama gađa vitalne objekte. U prvom naletu zrakoplova pogođena je zgrada Skupštine općine Nova Gradiška, pošta, stambena zgrada pokraj pošte, pravoslavna crkva i zgrada Zagrebačke banke. U drugom naletu na meti zrakoplova je Dom kulture u kojemu je smještena lokalna radio-postaja, Radio Nova Gradiška, privatna pekara i stambena zgrada u njezinoj blizini, te željeznička postaja. Oštećeno je i nekoliko privatnih obiteljskih kuća. Namjera neprijatelja je bila uništiti vitalne objekte značajne za normalno funkcioniranje svakodnevnog života. Cilj neprijateljskih zrakoplova bila je stoga i brana Bačica na akumulaciji nadomak Cerniku, odakle se Nova Gradiška opskrbljuje vodom. Oštećena je filtar-stanica.

Poginuli su:
Marinko Bašić, pripadnik Zbora narodne garde iz Zagreba, Tomo Idžaković, također pripadnik Zbora narodne garde iz Zagreba, Goran Jeftić, pripadnik Zbora narodne garde iz Rešetara, Mikret Kopić, pripadnik Zbora narodne garde iz Zagreba, Ivan Labavić, pripadnik Zbora narodne garde iz Bilog Briga, Željko Lucić, pripadnik Zbora narodne garde iz Seoca, Dušan Milošević, pripadnik Narodne zaštite iz Nove Gradiške, Domagoj Potkonjak iz Cernika, Marko Ružojčić, pripadnik Zbora narodne garde iz Donjeg Lipovca, Ante Stipić, pripadnik Zbora narodne garde iz Gornjih Bogićevaca, Marko Tičak, pripadnik Zbora narodne garde iz Nove Gradiške i Davor Topčić, pripadnik Zbora narodne garde iz Rešetara.

  • “Najkrvaviji dan, žrtve, dokaz su kako se teško rodila Hrvatska domovina, u temeljima slobodne domovine su sva ova imena, imena civila, imena svih koji su dali svoje živote. U Slavonskom Brodu je cijeli jedan razred je poginuo, to je samo pokazatelj da se nikada ne zaboravi i ne ponovi. meni je drago da se prilikom ovakvih sjećanja na sve te hrabre ljude koji su naši junaci, da se uvijek sastanu ljudi iz svih udruga kako bi se prisjetili tih dana. Važno je obilježavati ovakve tužne obljetnice, bitno je da branitelji imaju razne aktivnosti, da sudjeluju u akcijama, a to i rade i na pomoć su društvu i svojim zajednicama”. – istaknuo je župan Danijel Marušić.