Naslovnica CRNA KRONIKA ZBOG BROJNIH PROMETNIH PREKRŠAJA BURAN PROŠLI TJEDAN ZA POLICIJU – Bilo je...

ZBOG BROJNIH PROMETNIH PREKRŠAJA BURAN PROŠLI TJEDAN ZA POLICIJU – Bilo je ozlijeđenih, pod utjecajem alkohola i velikih prekoračenja brzine

749
0
Podijeli objavu

TEŠKO OZLIJEĐEN 75-GODIŠNJI BICIKLIST U CERNUKU

U srijedu (30. rujna), policija je postupala po bolničkoj prijavi da je u prometnoj nesreći jedna osoba zadobila teške tjelesne ozljede.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem, policijski službenici su utvrdili da je u utorak (22. rujna), 53-godišnjak upravljao traktorom za koji je bila priključena neregistrirana šumska prikolica, i kretao se Frankopanskom ulicom u naselju Cernik. Ispred njega, u istom smjeru, biciklom se kretao 75-godišnjak. U fazi obilaska bicikla, 53-godišnji vozač traktora nije vozilo držao na potrebnoj udaljenosti te je došlo do udara zadnjeg kotača prikolice u biciklistu koji je pao na kolnik. U prometnoj nesreći, 75-godišnji biciklist je zadobio teške tjelesne ozljede te je zadržan na liječenju u bolnici u Novoj Gradiški.

Policijski službenici protiv 53-godišnjeg vozača traktora podnose kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu, te Prekršajnu prijavu zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

26.700 KUNA (NI)JE DOVOLJNA OPOMENA

U petak, 2. listopada, policijski službenici Policijske postaje Nova Gradiška su u Adžamovcima kontrolirali 24-godišnjaka koji je upravljao neregistriranim traktorom za koji su bile priključene dvije, također neregistrirane, šumske prikolice.

Provjerom kroz informacijski sustav, policijski službenici su utvrdili da 24-godišnjak upravlja traktorom prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom te da se radi o recidivistu, odnosno ponavljaču prometnih prekršaja.

Na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu, Stalna služba u Novoj Gradiški, proveden je žurni prekršajni postupak, u kojemu je prekršitelj kažnjen novčanom kaznom od 26.700 kuna.

IZAZVAO PROMETNU NESREĆU PA NAPUSTIO MJESTO DOGAĐAJA

U petak (2. listopada), oko 21 sat, u Novoj Gradiški, dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom nakon koje je vozač napustio mjesto događaja.

Policija je očevidom utvrdila da se vozač kretao osobnim automobilom kolnikom ulice Matije Gupca od istoka u smjeru zapada, te izlaskom iz zavoja u lijevo nije prilagodio brzinu kretanja, uslijed čega je izgubio nadzor nad vozilom i udario u dva parkirana osobna automobila. Počinitelj prometne nesreće se s osobnim automobilom udaljio s mjesta događaja, a da s oštećenim nije ispunio prava i obaveze propisane u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

21-godišnji počinitelj prometne nesreće je ubrzo pronađen, a alkotestom mu je očitana koncentracija alkohola u organizmu od 2,55 promila alkohola u krvi nakon čega je u policijskoj postaji zadržan do otriježnjenja. Naknadnim provjerama, policija je utvrdila da je 21-godišnjak upravljao osobnim automobilom prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom.

Policijski službenici protiv prekršitelja podnose odgovarajuće prekršajne prijave Općinskom sudu u Slavonskom Brodu, zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

PROŠLOTJEDNI NADZORI PROMETA

Na prometnicama na području Policijske uprave brodsko-posavske, u vremenu od 28. rujna do 4. listopada, dogodilo se 16 prometnih nesreća, od kojih 2 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama (4 osobe zadobilo lakše tjelesne ozlijede), te 14 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

Policijski službenici su u okviru kontinuiranih nadzora u spomenutom vremenu, utvrdili 409 prometnih prekršaja, od kojih 234 prekršaja nepropisnih brzina, 49 prekršaja ne korištenja zaštitnih sigurnosnih pojaseva, 19 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i 17 prekršaja korištenja mobitela na nepropisan način tijekom vožnje.

Potom je utvrđeno 7 prekršaja pretjecanja i obilaženja, 5 prekršaja upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita, 2 prekršaja obveza vozača prema pješacima, te su utvrđeni i drugi prometni prekršaji.

U spomenutim policijskim nadzorima, naglasak je bio na težim prometnim prekršajima, te su utvrđene i najveće nepropisne brzine i koncentracije alkohola. U Novoj Gradiški je nakon počinjene prometne nesreće s materijalnom štetom (2. listopada, oko 21sat) alkotestiran 21-godišnjak, koji je upravljao osobnim automobilom s 2,55 promila alkohola u organizmu.

Na autocesti A3 (dana 29. rujna, oko 9.30 sati), zaustavljen je osobni automobil za čijim upravljačem je bio 54-godišnjak, upravljajući nepropisnom brzinom od 245 km/h.

Dana 3. listopada, oko 18 sati, 24-godišnjak je upravljao osobnim automobilom, Zapadnom veznom cestom u Slavonskom Brodu, krećući se nepropisnom brzinom od 128 km/h.

Policijski službenici nastavljaju i dalje u kontinuitetu pojačano nadzirati promet, te apeliraju na sudionike u prometu da se pridržavaju odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Izvor: PU Brodsko-posavska