Naslovnica EU TKO DOBIVA POTPORE IZ EU FONDOVA ?

TKO DOBIVA POTPORE IZ EU FONDOVA ?

770
0
Podijeli objavu

Izvor: Poduzetnik.biz / Autor: Tatjana Štefanac Zjalić

Istraživanjem prilika, uz primjenu “školskog” pristupa u pripremi, vrijedi pokušati.

U duhu najava o novim milijunima iz EU fondova, u nastavku nam je namjera pojasniti kako poduzetnik može ostvariti uspjeh, odnosno dobiti potpore iz EU fondova, ali i u kojim slučajevima nema smisla ni pokušavati. Ima ta jedna skupina poduzetnika koji su iznimno uspješni u poslovima koje rade, a naučili su da u životu ništa nije besplatno, šute i rade, zbog čega kaskaju u segmentu korištenja potpora za vlastite investicije. Ima ih i mnogo izvrsnih koji su, poučeni lošim iskustvima, odustali od prijava. Prvi znatiželjno pitaju može li se dobiti potpora, a drugi kategorički tvrde da nije moguće. Na temelju bogatog iskustva iz prethodnog programskog razdoblja, u nastavku donosimo odgovor za obje skupine.

Isključimo prvo one situacije u kojima nema smisla razmišljati o prijavi na EU natječaj.

Niže navedene situacije najčešće rezultiraju time da nemate šansu dobiti potporu:

  1. Ne planirate rast poslovanja – ni zapošljavanje ni rast prihoda (izuzetak: za R&D projekte ovo nije obvezno).
  2. Nemate niti vlastito učešće ni mogućnosti pribaviti sredstva za likvidnost projekta.
  3. Platili biste druge tvrtke da vam proizvedu proizvod koji želite prodavati.
  4. Želite nabaviti rabljenu opremu ili opremu za redovito poslovanje.
  5. Već ste započeli s troškovima na projektu.

Ako niste ni u jednoj od navedenih situacija, ima smisla istražiti postoji li neki natječaj koji bi vam odgovarao. Potraga često iziskuje mnogo vremena i traži strpljenje. Pretpostavit ćemo da ste u šumi informacija uspjeli doći do pravovremene informacije o pojedinom natječaju. Naime, još uvijek ne postoji jedno mjesto na kojem možete pratiti sve izvore potpora za poduzetnike, što je posebno problematično poduzetnicima koji djeluju u više djelatnosti ili o istome promišljaju.

Nakon što ste pronašli potencijalan natječaj, prilikom razmišljanja o prijavi pokušajte si odgovoriti na sljedeća pitanja:

  1. Koji je cilj natječaja? Ako je svrha natječaja povećanje energetske učinkovitosti, a vi baš kupujete novi energetski učinkovitiji stroj, ne mora nužno značiti da je ovaj natječaj za vas.
  2. Koji su prihvatljivi, a koji neprihvatljivi troškovi? Kategoriju prihvatljivih troškova ne možete promatrati samostalno bez drugih uvjeta natječaja, no vrlo često je najispravniji put krenuti promišljati u što točno planirate uložiti u narednih godinu dana, a kako biste zaključiti ima li natječaj smisla.
  3. Kolika je minimalna potpora, tj. koja je vrijednost investicije minimalno potrebna? Da biste bili prihvatljivi za prijavu, investicija treba biti veća od minimalno tražene natječajem. Iako u natječaju nije propisana minimalna investicija, do nje ćete doći uzimajući u obzir maksimalno propisani intenzitet potpore za planiranu investiciju i/ili veličinu. Dodatno, vrijednost projekta i potencijalne potpore treba razmatrati u kontekstu kompleksnosti prijave i provedbe projekta u odnosu na moguću potporu.
  4. Kada mogu nastati troškovi, tj. koliko je moguće trajanje projekta? Planirate li investiciju kroz nekoliko mjeseci do godine dana, trenutak je idealan. Naime, ako danas predajete prijavu, rezultate o projektu najčešće nećete dobiti u razdoblju od 4 do 6 mjeseci kada možete započeti ulagati. No ako vam se žuri s investicijom, najčešće možete krenuti i odmah po predaji prijave uz poštivanje procedura.
  5. Koji su preduvjeti, tj. administrativni uvjeti prihvatljivosti? Neke administrativne uvjete možete udovoljiti i nakon objave natječaja. Npr. kod pojedinih natječaja – registrirati se za pružanje djelatnosti ili zaposliti osobu. No najčešće su administrativni uvjeti definirani za godinu koja prethodi godini prijave, na što ne možete utjecati kada je natječaj objavljen.
  6. Koliko bodova potencijalno možete prikupiti? Nakon što udovoljite administrativnim kriterijima, sljedeći korak u procesu evaluacije je procjena bodova. Ako udovoljavate minimalno potrebnim bodovima i sredstava ima dovoljno, ostvarili se potporu. Ako je natječaj po principu “najbrži prst”, dovoljno je ostvariti minimum i osmisliti strategiju za najbrži prst. No ako se prijave evaluiraju ovisno o bodovima, tada osim što morate imati izvrsnu ideju, ona mora biti izvrsno i raspisana. S dodatnim aktivnostima koje često ne moraju biti skupe možete skupiti dio bodova.

Dakle, za uspjeh je potrebno pronaći natječaj koji je usklađen s vašim planovima po svrsi natječaja, planiranim troškovima te učincima koje ćete ostvariti. Rizik predstavlja i raspoloživi budžet natječaja – smislenost prijave značajno je različita ako se očekuje 30 dobitnika ili stotinjak njih. Ako je natječaj “pisan za vas”, uvjetno rečeno, ima smisla prijaviti se u iznimno jakoj konkurenciji. No prilagođavate li ideju uvjetima natječaja u jakoj konkurenciji, a bez strategije kako se prijaviti, velike su šanse da nećete dobiti potporu.

Tko dobiva potporu? Možemo zaključiti kako potporu dobivaju poduzetnici čije su ideje usklađene s uvjetima natječaja, koji su spremni preuzeti rizik povećanja zapošljavanja i rasta prihoda. Oni poduzetnici koji su osigurali vrijeme te ne prepuštaju stvari slučaju, već analiziraju, planiraju i čitaju detalje.

Navedena logika ne vrijedi kod “nacionalnih” natječaja koji su iznimno nepredvidivi i netransparentni. U ovom slučaju moguće je da ne dobijete odgovor na predanu prijavu, a da se natječaj nakon pet mjeseci od predaje prijave poništi. Obavijest o poništenju ne dobijete, a na stranicama Ministarstva odluka o poništenju duboko je zakopana kako ju ne biste mogli pronaći.

Bez obzira na pojedinačna loša iskustva i primjere, dobrim istraživanjem prilika, uz primjenu “školskog” pristupa u pripremi, vrijedi pokušati.

Tatjana Štefanac Zjalić, Happtory