Naslovnica ŽUPANIJA Aktualnosti OPĆINA CERNIK – ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA „IZGRADNJA I OPREMANJE RECIKLAŽNOG DVORIŠTA“

OPĆINA CERNIK – ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA „IZGRADNJA I OPREMANJE RECIKLAŽNOG DVORIŠTA“

895
0
Podijeli objavu

Dana 17. ožujka 2021. godine u Cerniku je održana završna konferencija na projektu Izgradnja i opremanje Reciklažnog dvorišta“. Predsjednik cerničkog općinskog Vijeća Hrvoje Žakić otvorio je konferenciju na kojoj su sudjelovali: načelnik Cernika Vitomir Žakić, župan Danijel Marušić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energentsku učinkovitost Siniša Kukić, voditeljica posredničkog tijela razine 2 Helena Iveković, voditeljica službe za odnose s javnošću Lidija Tošić, direktor novogradiškog odlagališta Marijan Furić i brojni suradnici.

Bilo je puno zadovoljstva svih sudionika koji su od ideje i projektiranja do završetka građevinskih radova i opremanja, izgradili jedno od najsuvremenijih reciklažnih dvorišta u Općini Cernik na području Gospodarske Zone općine.

Ukupna vrijednost projekta je 3.088.424,00 kuna. Iznos bespovratnih sredstava Europske Unije je 2.477.717,00 kuna, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije sufinanciralo je projekt u iznosu od 349.795,00 kuna, a Općina je izdvojila 260.911,00 kuna.

Realizacijom projekta planira povećanje stope odvojenog prikupljanja komunalnog otpada i smanjenje količine otpada koje se odlaže na odlagališta čime će se osigurati njegova oporba ili zbrinjavanje. Voditeljica službe za odnose s javnošću Lidija Tošić u ime Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost napomenula je da će Fond uskoro osigurati i nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada.

Prostor će se koristiti i za obnovljive izvore energije te je u planu izgradnja solarne elektrane što je potvrda da je zaštita okoliša jedna od prioritetnih razvojnih strategija za Općinu Cernik.

Župan Danijel Marušić pohvalio je ovaj hvale vrijedan projekt te istaknuo čast i zadovoljstvo što je suradnik i partner u ovakvim projektima jer Brodsko-posavska županija pomaže jedinicama lokalne samouprave. Napori koji su se uložili u ovaj projekt rezultat su danas prezentiranog s ciljem podizanja na višu razinu gospodarenja otpadom.

Izvor: bpz.hr