Naslovnica EU UGNG – PROVEDBA PROJEKTA “DRUŠTVO JEDNAKIH MOGUĆNOSTI”

UGNG – PROVEDBA PROJEKTA “DRUŠTVO JEDNAKIH MOGUĆNOSTI”

712
0
Podijeli objavu

Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška od ožujka 2019. godine provodi projekt „Društvo jednakih mogućnosti, UP.02.2.2.09.02.0002“, koji je odobren u sklopu otvorenog poziva Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II, raspisanog u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, kojeg je provelo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Kako se naš projekt bliži svom kraju, a koordinator projeka i jedna od komunikacijskih posrednica uskoro završavaju s radom na projektu, željeli smo ispitati njihove dojmove o tome kako im je bilo raditi na projektu i pomagati osobama oštećena sluha.

Tako nam je koordinator projekta, Kristijan Baksa, rekao: „Na temelju vlastitoga iskustva u radu s korisnicima, ali i projektnim timom uvjerio sam se koliko su usluge koje smo kao tim pružali od iznimne važnosti za sve one kojima su bile namijenjene. U provedbi projekta, timski rad je bio izuzetno važan jer bez toga ne bismo postigli nikakve rezultate te ne bi uspješno odradili i priveli projekt pri kraju. Dodatno smo se razvijali i međusobno razmjenjivali iskustva, pa i zajedno učili i napredovali, a vodili smo se iskazanim potrebama naših korisnika i korisnica. Stoga sam iznimno zadovoljan i drago mi je što sam mogao biti dio tog tima i nadam se i vjerujem da će ovakav projekt biti nastavljen u budućnosti na dobrobit naših korisnika, koji su mi potvrdili da su uslugom zadovoljni. Provedba ovoga projekta, u što sam se osobno uvjerio, veliki je korak za cjelokupnu Udrugu gluhih i nagluhih, ali i za cijelu zajednicu, a i meni osobno kao zaposleniku jer mi je omogućila razvoj vlasitith kompetencija. Stekao sam dodatna znanja i vještine koje mogu primjeniti u daljnjem radu s budućim korisnicima. Usluge je kroz projekt koristilo 35 osoba oštećena sluha s područja zapadne Slavonije, a tijekom provedbe projekta pokazalo se kako su potrebe za našim uslugama i veće. Zahvalan sam na odobrenim sredstvima potpore, a cijeli projektni tim se nada daljnjoj uspješnoj suradnji.“

Dorica Krizmanić na projektu je zaposlena kao komunikacijska posrednica i pružala je uslugu tumačenja i prevođenja za ukupno 20 krajnjih korisnika i korisnica. Njene dojmove donosimo u nastavku:
„Moji roditelji su gluhi tako da mi je znakovni jezik bio ustvari prvi jezik koji sam naučila.
Ovaj posao koji sam dobila mi je savršen! Spojilo mi se ugodno s korisnim. Znakovni jezik volim i koristim ga svakodnevno, a ova usluga isto tako gluhim osobama znači jako puno, a to znam po svojim roditeljima kojima sam kao dijete išla prevoditi jer tada nije bilo te usluge i morali su se kao i sve ostale gluhe osobe snalaziti na različite načine. Drago mi je što mogu svojim znanjem pomoći njima i značajno im promijeniti komunikaciju i shvaćanje određenih stvari i situacija i to mi je najdraža stvar u ovom poslu. Meni je kao čujućoj osobi komunikacija na znakovnom jeziku nešto normalno, a gluhim osobama je to opet jako velika pomoć.“

Kako Dorica, tako i Kristijan, istaknuli su kako je rad na projektu bio ispunjavajući, te kako su razvili bolje razumijevanje potreba osoba oštećena sluha. Oboje smatraju kako je iznimno važno osigurati ovu vrstu podrške gluhim i nagluhim osobama kako bi ravnopravno sudjelovali u životu zajednice.

Podsjetimo, projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda. Vrijednost projekta je 971.630,00 hrk, sa stopostotnim intenzitetom potpore, a projekt traje do sredine srpnja 2021. godine.

UGNG