Naslovnica POLITIKA HSLS i MOST – “IMAMO KVALITETNU LISTU i 20 REALNIH PROGRAMA, A...

HSLS i MOST – “IMAMO KVALITETNU LISTU i 20 REALNIH PROGRAMA, A NE 1000 NEREALNIH”

865
0
Podijeli objavu

NOVI SMJER ZA NOVU GRADIŠKU – ZAJEDNO ZA NOVI POČETAK

Kandidati koalicije HSLS-a i MOST-a ozbiljno su se prihvatili posla uoči lokalni izbora.

Kandidat za gradonačelnika prof. Krunoslav Pecarić prihvatio se reinkarnirati posrnuli novogradiški ogranak HSLS-a u Novoj Gradiški, te zajedno s partnerima iz MOST-a i nezavisnim građanima nudi 20 konkretnih i realnih programa.

Kako ističe PecarićNećemo gomilati 1000 programa koji nisu realni, nego ćemo se prihvatiti 20 koji su mogući, održivi i koji se mogu generirati da bi Nova Gradiška postala bolje mjesto za život svih građana, a ne samo odabranih.

Ako građani hoće netransparentnost i privatizirani grad neka glasaju za druge. Mi se čvrsto držimo svojih uvjerenja, nemamo repove iza sebe i ne živimo u svijetu bajki da zamagljujemo građanima oči.

Uglavnom je samo centar grada obnovljen i tu se ulažu nepotrebna sredstva iz naših džepova. A što je sa okolnim i perifernim ulicama? Zar tamo isto ne žive građani??

Živimo u sistemu obrnutih vrijednosti. Umjesto vizualnih aktivnosti, rad gradske vlasti i uprave treba preusmjeriti prema prioritetima, a svakako prvi je zapošljivost i gospodarstvo.”

Kandidat za gradonačelnika Krunoslav Pecarić i njegova zamjenica Koraljka Šimić i njihova lista predstavljaju slijedeći program:

  1. TRANSPARENTNOST PRORAČUNA – dostupni podaci o trošenju novca iz proračuna – ali i pojašnjenje samog načina vođenja proračuna prema biračima na jednostavan i razumljiv način – smanjenje prireza od 12% čim to bude moguće jer ovisi o stanju gradske blagajne.
    Izraditi Studiju razvoja Grada – desetogodišnji plan.
  2. OBRAZOVANJE – ŠKOLSTVO – PREDŠKOLSKI ODGOJ
    Izgradnja još jednog vrtića, poboljšanje uvjeta u vrtićima na korist djeci, ali i odgojiteljicama.
    Preuzimanje osnivačkih prava, za početak, osnovnih škola (primjere imamo u općini Ivanec i Varaždinskoj županiji – povećavaju se i prihodi (ali i rashodi) proračuna grada;
    Specijalizirani prijevoz za djecu iz osnovnih škola – sa područja južnog dijela grada prema OŠ Mato Lovrak i iz smjera Kovačevca i Prvče u OŠ Ljudevita Gaja – iskoristiti dostupnost gradskih kombija ili naći sličan model.
  3. MLADI – zapošljavanje i motiviranje mladih za ostanak u našem Gradu kroz nove i različite mogućnosti: osnivanje Savjeta mladih gdje će sami predstaviti svoje ideje – staviti do kraja u funkciju Gradsku tržnicu (za Centar mladih). Nastavak subvencioniranja udžbenika, stipendiranje darovitih i potrebitih. Mogućnost otvaranja novih studijskih programa koji idu u korak s potrebama tržišta rada i budućnosti (informatika, web i game dizajn, robotika i sl.)
    Edukativni sadržaji za mlade kroz EU projekte i upoznavanje drugih sredina što potiče razvoj demokracije, izgradnju civilnog društva i dr.
    Poticajna stanogradnja za sve mlade obitelji.
  4. GOSPODARSTVO – prioritet, kao i grad bez nezaposlenih (poduzetnici će biti nagrađeni za svako radno mjesto – smanjenje komunalne naknade, najam za 1 kunu bar godinu dana, pomoć pri osnivanju obrta i dr.)
    Ujedinjene industrijskih zona u jednu jedinstvenu cjelinu
    Udružiti barem 3 općinske industrijske zone u jednu cjelinu sa jednim direktorom, a pružiti budućim investitorima mjesto za razvijanje svojih djelatnosti od poljoprivrede, auto industrije i farmaceutike do turizma – cilj predstavljanje industrijske zone na svjetskom tržištu, a ne samo na prostorima EU.
    Naglašavamo, iz EU fondova povući ćemo sve projekte koji mogu ovaj Grad učiniti boljim, a naš novac sačuvati – a za to imamo rješenja i stručne ljude koji već rade slične projekte.
  5. PROMET – rješavanja prometnih problema: asfaltiranje svih neasfaltiranih ulica, izgradnja biciklističkih staza gdje god je to moguće, svi prijelazi i ulazi u javne ustanove moraju biti prilagođeni i našim invalidima, aplikacije za pronalazak parkirnih mjesta.
    Izgradnja javno parkirnih mjesta u centru Grada – višeetažni objekt (više mogućih lokacija).
    Rješavanje pristupa centru grada sa sjeverne strane. Potrebno izgraditi cestu u Seged ulici.
  6. STANOVANJE I DOMOVI
    Prostor bivše vojarne – staviti cijeli u funkciju visoko kategoriziranog doma za starije, nemoćne i invalide s naglaskom na socijalnim kriterijima (blizina bolnice, mala ulaganja iz Grada) – partnerstvo Vlade RH-a, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te Županije.
    Izgradnja socijalnih stambenih jedinica za hrvatske branitelje – partnerstvo Ministarstva hrvatskih branitelja i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.
    Izgradnja socijalnih stambenih jedinica za sve potrebite građane.
  7. ZELENI GRAD – EKOLOGIJA – zaustavljanje deponije – odluka o zatvaranju regionalnog centra otpada – utjecaj na podzemne vode, zrak i okolinu – uz traženje alternativnih rješenja kao što je spalionica kojom rješavamo toplu vodu i grijanje za dio objekata (samoodrživost). Proučiti i iskoristiti najbolja zapadno europska rješenja. Odluka o kompostani- pretvaranje u humus, prema odlukama EU-a.
    Izgradnja energane putem solarne energije, povratak električne energije u mrežu – projekt neovisan energetski grad.
  8. EFIKASNA LOKALNA UPRAVA – Ured za izdavanje građevinskih dozvola – omogućiti izdavanje građevinskih dozvola u roku 15 dana u skladu sa prostorno-planskom dokumentacijom, pomoć kod osnivanja obrta i poduzeća. Oslobađanje dijela prireza za svakog zaposlenog.
    Savjet za gospodarstvo u kojem sudjeluju gospodarstvenici i obrtnici – treba stvarno zaživjeti.
    Očuvanje tradicijskih obrta, osobito u centru Grada.
  9. ENERGETSKA UČINKOVITOSTstavljanje fasada na sve javne i stambene objekte kroz financiranje iz EU i HBOR-a (0,1% kamate na 10 god.)
  10. POLJOPRIVREDA – osnivanje gospodarsko-poljoprivrednog inkubatora u kojemu će među ostalim biti hladnjače za meso, voće i povrće kao i mogućnost prerade istog.
  11. BRIGA O NAŠIM POKOJNIMA – izgradnja nove gradske mrtvačnice i rješavanje pitanja kapacitete, ali i problem prometne povezanosti – po planu HŽ-a preko pruge će biti pothodnik za bicikliste i pješake.
  12. VANJSKA RASVJETA – izgradnja i rekonstrukcija postojeće vanjske rasvjete jer sadašnje (a nova) ima slabiju jakost rasvjetnih tijela nego prije – nova LED rasvjeta.
  13. NOVI KULTURNI IDENTITET GRADA – različita događanja za sve skupine društva. Kazališne predstave treba sufinancirati Grad po uzoru na neke druge (70 kn je ipak previše).
    Poticanje čitanja – Gradska knjižnica treba smanjiti članarinu i kroz sponzorstvo opremiti bolničke odjele knjigama, a posebno dječje odjele slikovnicama i knjigama.
  14. SPORT – ulaganje u postojeće sportske terene dići na razinu više s naglaskom na dostupnosti svima (tj. da se ne plaćaju javni gradski sportski tereni). Razvijati sportove koji su zapostavljeni i potaknuti razvoj novih (košarka, stolni tenis, taekwondo, streličarstvo, mačevanje i dr.) Pravedna raspodjela novca za sve sportove. Poticati mlade i djecu na sport.
  15. TURIZAM – povezati gradske udruge sa Psunjem – planinari, gljivari i sl. – autobusni prijevoz građana do Psunja (bar vikendom), povezati Grad s OPG-ovima, sa Strmcem (suradnja s Općinom Cernik) i dr.
  16. SMART CITY – dograditi projekt i proširiti na periferiju i na ulaze u Grad (brzi Internet – projekt koji nije zaživio), ali i bolje rasporediti bazne stanice za bolji signal, te ih odmaknuti dovoljno od stambenih prostora.
  17. PRIGRADSKA NASELJA Kovačevac i Ljupinauređenje, dovršetak pješačkih staza.
  18. OBRANA OD POTRESA – pronaći način za zaštitu zgrada i ostalih objekata.
  19. GRADOVI PRIJATELJI – poraditi na odnosu s gradovima prijateljima posebno s njemačkim gradom Herzogenaurachom.
  20. Spremni smo, također, čuti sve Vaše prijedloge i ideje i njih ćemo uvrstiti u program i plan ako je ikako moguće.

Vaš budući gradonačelnik Krunoslav Pecarić