Naslovnica ŽUPANIJA Aktualnosti VELEPOSLANIK EU KOMISIJE U RH OTVORIO EUROPE DIRECT CENTRE U SLAVONSKOM BRODU

VELEPOSLANIK EU KOMISIJE U RH OTVORIO EUROPE DIRECT CENTRE U SLAVONSKOM BRODU

657
0
Podijeli objavu

Od 1. svibnja 2021. s radom je započela  nova generacija 424 Europe Direct informacijska centra  diljem EU-a. Njihove aktivnosti trajat će do kraja 2025. U ovom razdoblju Europski dom Slavonski Brod predstavljat će jedan od 10 Europe Direct informacijskih centara smještenih u Republici Hrvatskoj.  Europe Direct centri mjesta su dijaloga, promicanja demokratskih vrijednosti i normi  i uključivanja građana u suodlučivanje i sukreiranje europskih javnih politika. 

Poslije kratke svečanosti otvorenja EDIC-a Slavonski Brod, kojoj su uz voditelja Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Ogniena Zlateva nazočili i predstavnici Brodsko- posavske županije, grada Slavonskoga Broda i civilnog društva,  u  Centru mladih je, u organizaciji  domaćina Europskog doma Slavonski Brod i Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj  održan dijalog s mladima – studentima Sveučilišta u Slavonskom Brodu i učenicima slavonskobrodskih srednjih škola, predstavnicima udruga mladih i  za mlade, savjeta mladih.  U dijalog, u kojemu je najviše riječi bilo o novim EU programima – Erasmus + i Europske snage solidarnosti 2021. – 2027, o mogućnostima koje novi programi nude i na koji način će pridonijeti jačanju kulture sudjelovanja mladih u donošenju odluka, kao i o strategijama i aktivnostima koje je potrebno poduzeti kako bi se prepreke nastale tijekom krizne situacije pretvorile u prilike za novi početak, uključili su se i mladi susjednih županija.  

“Budite ponosni građani EU-a! Iskoristite sve prilike koje EU nudi i aktivno se uključite u razgovore o budućnosti Europe” glavna je poruka voditelja EK Hrvatska Ogniana Zlateva mladim sugovornicima. 

Tijekom Dijaloga predstavljeni su rezultati natječaja Budućnost je tvoja! i prikazana najatraktivnija videopitanja upućena Europskom parlamentu, Europskoj komisiji i Vijeću EU povodom Europskog tjedna mladih i promocije aktivnog sudjelovanja na Konferenciji o budućnosti Europe. Ujedno, predstavljena je webserija Eyes on EU – platforma na kojoj su mladi iz nekoliko europskih zemalja izrazili svoje viđenje što je Europa postala i predlagali smjerove djelovanja kako bi postala ujedinjenija, demokratičnija, perspektivnija.

Izvor: BPŽ