Naslovnica EU “STUDIO B”: “ZAPOSLENA ŽENA ZA AKTIVNU ZAJEDNICU” – ZAVRŠETAK PROVEDBE POMOĆI U...

“STUDIO B”: “ZAPOSLENA ŽENA ZA AKTIVNU ZAJEDNICU” – ZAVRŠETAK PROVEDBE POMOĆI U KUĆI

679
0
Podijeli objavu

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja „Studio B“ od veljače 2019. godine provodi projekt „Zaposlena žena za aktivnu zajednicu“ koji je odobren na pozivu Zaželi – program zapošljavanja žena.

Kroz projekt 4 korisnice, Lidija, Dubravka, Božica i Dragica, prošle su edukaciju za gerontodomaćice, nakon čega su se s prvim srpnja 2019. zaposlile na poslovima pružanja usluge pomoći u kući za ukupno 20 krajnjih korisnika/ica. Nakon godinu dana provedbe, došlo je do manjih izmjena, tako da se timu gerontodomaćica pridružila Štefanija.

Danas se, 30. lipnja, navršilo punih 24 mjeseca provedbe usluge pomoći u kući, što znači završetak provedbe ove projektne aktivnosti sukladno projektnom prijedlogu i ugovornim obvezama, a time i prestanak rada naših gerontodomaćica s kojima smo u 27 mjeseci provedbe projekta dijelili i smijeh i suze i jako puno radosti. Tim smo povodom organizirali neformalno druženje osoba zaposlenih na projektu i ostalih članova_ica projektnog tima na kojem je predsjednica Udruge i koordinatorica projekta zahvalila našim zaposlenicama na predanom radu, pozitivnoj energiji koju su unijele u tim udruge, te svim onim prekrasnim trenucima provedenima zajedno. Svojim su radom naše gerontodomaćice opravdale ukazano povjerenje i želimo naglasiti kako je svako vrednovanje usluge pomoći u kući od strane krajnjih korisnika ocijenjeno čistom peticom, što dokazuje koliko su kvalitetno radile.

Također, iskoristili smo priliku kako bismo upitali naše gerontodomaćice o njihovim dojmovima rada na projektu, koliko su one bile zadovoljne podrškom projektnog tima i što će im najviše nedostajati.

Dubravka nam je rekla sljedeće: “U ove dvije godine rada sa korisnicima meni osobno je bilo lijepo, a takvi su i dojmovi mojih korisnika i korisnica. Žao im je šo ih na neki način napuštamo i što neće imati uslugu koju su dosad imali. Pomagala sam im u kućanstvu, kod liječnika , a najbolje i najviše u slušanju njihovih dogodovština iz djetinstva i mladosti. Bilo je tu raznih šala i puno smijeha. Zahvaljujem se svojim prekrasnim koordinatoricama koje su nas usmjeravale, i cijelom projektnom timu koji mi je pružio priliku za ponovnim radom. Nadam se nastavku projekta, kako zbog krajnih korisnika tako i zbog sebe same, jer svima nam dobro dođe.”; a Dragica se nadovezala: “Što se tiče projekta stvarno je bilo dobro raditi. Ovo je jedno veliko iskustvo koje ću pamtiti dugo. Bilo je jako puno dobrih trenutaka, te nekoliko teških, ali je generalni dojam jako pozitivan. Veliku podršku su nam davale naše koordinatorice s kojima smo stalno bile u kontaktu. Voljela bih da Faza 3 Programa Zaželi krene jer će to biti dobro i za nas radnice i za naše korisnike i korisnice”.

Božica kaže kako je ovaj projekt jako pozitivno utjecao na korisnice, vratio im samopouzdanje i pomogao i materijalno i mentalno. Osjećala se sretnijom, jer kad je vidjela da može nekome pomoći i razveseliti neku osobu imala je osjećaj da ipak doprinosi društvu, i samo druženje s njenim korisnicama je bilo obostrano ugodno. Također, u njenom slučaju, plaća primljena kroz projekt bila je jedini prihod njene obitelji i puno joj je to pomoglo. Kaže nadalje kako im je koordinatorica bila pomoć i podrška i zajednički su rješavale sve nastale poteškoće, te kako je imala puno razumijevanja za zaposlenice i krajnje korisnike/ice, usmjeravala ih je i vodila s moralnom podrškom cijelo vrijeme, a organizirali smo i zajednička neformalna druženja koja su uvijek bila vesela. Najviše će joj nedostajati druženje s njenim korisnicama i korisnicima.

Štefica je prisnažila kako je projekt bio odlično zamišljen i proveden na obostrano zadovoljstvo i korisnika i radnica, te jedno korisno iskustvo za razumijevanje osoba treće životne dobi i njihovih potreba. Sretna je zbog pružene prilike i ovim putem se zahvaljuje projektnom timu na razumijevanju i podršci tijekom cijelog trajanja projekta. Iskreno se nada da će započeti i faza 3 na obostrano zadovoljstvo svih sudionika u projektu.

Našim gerontodomaćicama želimo puno uspjeha u budućem osobnom i profesionalnom životu i naravno, ostanak na tržištu rada kroz buduće poslovne prilike koje će se sigurno pružiti. Projektni tim još očekuje sveobuhvatno vrednovanje provedbe projekta i organizacija završne konferencije na kojoj ćemo predstaviti postignute rezultate.

Podsjetimo, projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u iznosu od 1.086.860,70 kuna sa stopostotnim financiranjem iz EU sredstava. Projekt se provodi u partnerstvu s Općinom Davor, Centrom za socijalnu skrb Nova Gradiška i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – PU Slavonski Brod.

Udruga Studio B