Naslovnica NAJAVE “KREŠO OREMUŠ BLUES TRIO” U SUBOTU U GRADSKOM PARKU

“KREŠO OREMUŠ BLUES TRIO” U SUBOTU U GRADSKOM PARKU

1088
0
Podijeli objavu

Gradska glazba i Turistička zajednica Grada Nove Gradiške ove subote u sklopu promenadnih koncerata dovode vrhunskog blues izvođača na usnoj harmonici.

‘Sonnyboy iz Stubičke Slatine’ kako je nazvan HRT-ov dokumentarni film o osebujnom Kreši Oremušu iz Stubičke Slatine pored Oroslavja. U Hrvatskom zagorju, sa svojom obitelji živi Krešo Oremuš, kovinotokar po struci, zaposlen u lokalnom metalskom poduzeću. Potomak je domaće obitelji i ondje živi od rođenja. Na prvi pogled, njegov život ni po čemu ne odskače od života ostalih tamošnjih stanovnika – voli skuhati grah ili gulaš, naći se na kartanju s prijateljima, a član je i stubičke Družbe vitezova zlatnog kaleža – jednom riječju, pravi domaći Zagorec.

No ipak, on je i još nešto – strastveni ljubitelj bluesa i vrsni svirač usne harmonike; prema tvrdnjama njegovih renomiranih kolega glazbenika iz Europe i Amerike, među najboljima na planeti!

Vrijedi izdvojiti Krešina ostvarenja s domaćim sastavima: Mungos Brothers Blues Band, New Swing Orchestra i River Boat Blues Band.

Mnogo bogatiju i svakako relevantniju listu nastupa Oremuš može nabrojiti u dosadašnjim inozemnim suradnjama, u kojima je nastupao s interpretima blues-legendi kao što su Wes Mackey, LZ Love, Lightnin’ Red, Zakia Hooker, kći legendarnog bluzera Johna Leeja Hookera, Jeff Jensen, Lisa Doby, sve predstavnici blues-scene Sjedinjenih Država, a tomu valja pridodati i mnogobrojnu suradnju s interpretima blues-scene europskih država; primjerice s austrijskim Frankom Folgmanom, njemačkim pjevačem Raymondom Frickom, engleskim Climax Blues Bandom ili s argentinskim Bozas, njemačkim Red Gumbo i australskim Fiona Boyes.

Svemu dosadašnjem valja pridodati nastupe s Big bandom Hrvatske radiotelevizije u programu Night Of The Blues na koncertima u Maloj dvorani KD Lisinski te na festivalima Avantgard Jazz u Rovinju i Lent u Mariboru.

Godine 2009, a to vrijedi zabilježiti, Oremuš je s LZ Love iz Chicaga i Lightnin’ Redom iz Teksasa u sklopu sastava International Blues Family snimio zapažen album Dancing With The Blues.

Krešo Oremuš, za kojeg je veliki prijatelj Hrvatske američki blues-gitarist i pjevač Philadelphia Jerry Ricks izjavio da je on jedini koji može nastupiti u bilo kojem američkom blues-sastavu.