Naslovnica GRAD LJETO U KNJIŽNICI – RADIONICA “ČOVJEČE, NE LJUTI SE S DIGITALNOM KOCKICOM”...

LJETO U KNJIŽNICI – RADIONICA “ČOVJEČE, NE LJUTI SE S DIGITALNOM KOCKICOM” /PHOTO/

872
0
Podijeli objavu

U utorak 6. srpnja s početkom u 18 sati, u sklopu bogatog programa Ljeta u knjižnici, u Dječjem odjelu Gradske knjižnice organizirana je informatička radionica za djecu (8-10 godina) pod nazivom ČOVJEČE, NE LJUTI SE! : programiranje Micro:bita s digitalnom kockicom.

Radionicu je vodila Kristina Slišurić, dipl. inf., dok su joj suradnici bili domaćini, djelatnice Gradske knjižnice Nova Gradiška prof. Biljana Dakić, ravnateljica, i Biljana Radoš.

Uz knjižnicu radionicu su također podržali IRIM-Croatian Makers i OŠ „M.Gubec“ Cernik.

Cilj radionice je bio promicanje programiranja, osnaživanje programerskog i istraživačkog duha, jačanje interesa za znanost i tehnologiju kroz igru, ovaj puta “čovječe, ne ljuti se”.

90 minuta djeci je brzo prošlo, pogotovo uz ovakvu zanimiljivu temu.

  • “Ishodi radionice je programirati micro.bit uređaj jednostavnim naredbama, programirati micro.bit da glumi kockicu za igranje igre Čovječe, ne ljuti se, programirati kockicu za igranje s proizvoljnim brojevima. Polaznici će koristeći pripremljeni i programirani micro.bit uređaj odigrati društvenu igru „Čovječe ne ljuti se““. – ističe Kristina Slišurić.

Radionica „Čovječe, ne ljuti se – s digitalnom kockicom“ započela je predstavljanjem svih polaznika i voditeljice. Nakon upoznavanja, voditeljica je predstavila problem – igrali bi Čovječe, ne ljuti se, ali izgubili smo kockicu te trebamo pomoć pravih programera kako bi napravili digitalnu. Radionica je nastavljena predstavljanjem mrežnog mjesta https://makecode.mikrobit.org, simulatora mikrobita i načina kako se blokovima naredbi može kontrolirati uređaj.

Tijekom radionice polaznici su napravili prve programerske korake i programirali micro:bit uređaj da ispisuje njihova imena i prezimena te različite ikone, isprobali su sve događaje (pritisak na tipke mikrobita i protresi), te na kraju programirali mikrobit da glumi kockicu za igru Čovječe ne ljuti se i to u dvije verzije, prvo s ispisom broja, a nakon toga i s paljenjem lampica koje glume prave točkice na kockici.

Neki su polaznici napravili „kockicu“ koja broji do 10 što im je sigurno pomoglo da pobijede u pravoj igri koju smo zaigrali u nastavku radionice, nakon što su program uspješno prebacili na mikrobit uređaje. Za završnu aktivnosti izradili su praskavce (žabice) od papira i isprobali čiji najbolje puca.

Da je programiranje zabavno i kreativno, dokazali su mali polaznici ove radionice koji su to iskusili jer su programiranjem kontrolirali uređaj.

O STEM PROGRAMU:

STEM auto u knjižnicama
Besplatne radionice za javnost u knjižnicama
Počeo je novi ciklus STEM auta, projekta u kojem, kao „moderni bibliobus“, obilazimo mjesta i održavamo besplatne STEM radionice, ovog puta u hrvatskim knjižnicama.
Kroz ljeto, u suradnji s knjižnicama, planiramo održati veći broj radionica za javnost, a dio knjižnica uključenih u naše projekte (više od 100 knjižnica u Hrvatskoj) i samostalno održava besplatne radionice.

Ako ste zainteresirani, slobodno provjerite s lokalnim knjižničarem kako sudjelovati, koristiti i posuditi opremu (micro:bitovi, micro:Maqueen roboti, BOSON setovi dodataka, 3D pisači i druga oprema).

Kroz projekt STEM auto želimo svima omogućiti upoznavanje s tehnologijom, robotikom i programiranjem, neovisno o veličini mjesta u kojem žive i dostupnosti tehnologije. Projekt provodimo kroz cikluse u kojima naši edukatori odlaze u razne regije Hrvatske i svakodnevno održavaju radionice.

Ovaj, ljetni ciklus STEM auta u knjižnicama je drukčiji i veći, jer planiramo tijekom cijelog ljeta posjećivati knjižnice i održavati radionice.

Foto: Dejan Ivanković /novagradiska.eu/ i Gradska knjižnica Nova Gradiška