Naslovnica NAJAVE “PETKOM u 9” – VESNA PISAROVIĆ U NOVOGRADIŠKOM GRADSKOM PARKU

“PETKOM u 9” – VESNA PISAROVIĆ U NOVOGRADIŠKOM GRADSKOM PARKU

444
0
Podijeli objavu

Nakon niza rock nastupa s velikim zadovoljstvom najavljujemo koncert Vesne Pisarović uz pratnju sjajnih talijanskih glazbenika koji će se održati u petak, 29. 7. s početkom u 21:00 sati u Gradskom parku.

Na vrhuncu popularnosti posvetila se jazzu nakon što je na jednom berlinskom koncertu čula velikog njemačkog saksofonista Petera Brötzmanna, energija koncerta i muziciranja otvorila joj je jedan novi svemir…studij jazza na Kraljevskom konzervatoriju u Den Haagu, magisterij na slavnoj londonskoj školi Guildhall.

Rasprodani koncert ove godine u Domu sportova poziv je svima da svakako posjete Vesnin nastup i uživaju u starim hitovima, ali i novom repertoaru, jedva čekamo!

Manifestaciju „Petkom u 9“ organizira Pučko otvoreno učilište “Matija Antun Relković” uz suorganizatore Grad Nova Gradiška i Turistička zajednica Grada Nove Gradiške.

Za Vesnu Pisarović glazba je sastavnim dijelom života još od ranog djetinjstva: od učenja flaute u muzičkoj školi, preko mladenačkih eksperimentiranja s punk-rockom, do rigorozne studije tehnika glasa, ali i, ponešto posredovanije, kroz diplomu fonetike i književnosti na zagrebačkom Sveučilištu. Međutim, njezin put do jazza i improvizirane glazbe čini se veoma zaobilaznim. U dobi od dvadeset godina, Vesna zakoračuje putem slave u industriji popularne glazbe u Hrvatskoj, potpisujući pet komercijalnih albuma s platinastim i zlatnim nakladama, primajući brojne nagrade ne samo u Hrvatskoj već i zemljama bivše Jugoslavije, čak i natječući se za Pjesmu Eurovizije 2002. godine. Međutim, susret s glazbom free jazz umjetnika Petera Brötzmanna u jednom berlinskom klubu u potpunosti će preokrenuti ovo iskustvo. Zaljubljujući se u intenzivnost i slobodu takvog glazbenog izražavanja, Vesna se odlučuje posvetiti studiju jazza, prvo na Kraljevskom konzervatoriju u Den Haagu, a kasnije i putem magisterija jazz izvedbe na slavnoj londonskoj školi Guildhall. 2012. godine objavljuje svoj jazz prvijenac With Suspicious Minds za renomiranog berlinskog izdavača Jazzwerkstatt. Još jedan plod Vesninog zaokreta jazzu zapravo je iznimno kreativan odnos prema prošlosti. Prvi singl Balada hrvatskog izdanja albuma Naša velika pjesmarica / The Great Yugoslav Songbook služi kao odličan uvod u cijeli projekt. Balada u albumskoj verziji ima duže vrijeme trajanja. Inače, riječ je o svojevrsnom prepjevu istoimene pjesme legendarnih Indexa. Čitav projekt Naša velika pjesmarica, ironično upućujući na tzv. “The Great American Songbook”, predstavlja kreativan osvrt na naslijeđe bivše jugoslavenske zabavne glazbe iz razdoblja od ’50-ih do ’70-ih godina, kad su prevladavale balade u big band aranžmanima, laki eurovizijski hitovi, francuske šansone i talijanski šlageri u prepjevima, dovitljive twist melodije i pastoralne rock scene, swing plesnjaci i neizbježni južnoamerički ritmovi Mediterana. Vesna Pisarović i njezini glazbeni partneri sve to podliježu minucioznom postupku dekonstrukcije, ogoljujući i rastavljajući, izokrećući i manipulirajući, te ponovo sastavljajući u ekscentričnu glazbenu montažu.

Njezin osobit glas i glazbeni izričaj nekih od slavnih svjetskih jazz imena, kao što su Greg Cohen (bas), Chris Abrahams (klavir), Tony Buck (bubnjevi), Francesco Bigoni i Gerhard Gschlößl na saksofonu i trombonu, te Dieb13 na gramofonu dodatno obogaćuju ovo izdanje prikazujući neke ‘stare’ pjesme u sasvim ‘novom’ ruhu. Na taj način aktualiziraju kolekciju nemogućih «standarda» – koji više nisu stvar zabavne glazbe – već su osnove i predlošci za jazz improvizaciju i eksperimentiranje, za igru između forme i neformiranog, između melodičnog i disonantnog, između autentičnog i hibridnog.

POU MAR