Naslovnica EU UDRUGA “STUDIO B” – USPJEŠNO PRIVODE KRAJU PROJEKT „RU:TOPIA – RAZVOJ ZAJEDNICE...

UDRUGA “STUDIO B” – USPJEŠNO PRIVODE KRAJU PROJEKT „RU:TOPIA – RAZVOJ ZAJEDNICE PO MJERI MLADIH“ /VIDEO + PHOTO/

421
0
Podijeli objavu

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja „Studio B“ od siječnja ove godine provodi projekt “RU:TOPIA – RAZVOJ ZAJEDNICE PO MJERI MLADIH”, jednogodišnji projekt usmjeren osnaživanju mladih iz ruralnog područja i podizanju kvalitete njihova života.

Projekt je podržao Središnji državni ured za demografiju i mlade kroz natječaj “Poziv za prijavu projekata usmjerenih mladima za financijsku potporu iz raspoloživih sredstava dijela prihoda od igara na sreću i Državnog proračuna za 2021. godinu”.

Partner u provedbi projekta je Općina Vrbje. Projekt traje do 31. prosinca 2022.

Tijekom cijelog trajanja projekta održava se aktivnost „Informativka“. Cilj aktivnosti je savjetovati mlade, informirati ih o trenutnim politikama za mlade, mogućnostima obrazovanja, stručnog usavršavanja, osposobljavanja i zapošljavanja. Aktivnost se provodi jednom tjedno, a do sada su održana četiri predavanja i preko 100 individualnih informiranja te smo okupili ukupno 51 sudionika/icu. Aktivnost se, osim u prostoru Udruge, održava i online.

U veljači je otvoren klub za mlade “Sunčana strana ulice“. Do sada je provedeno nekoliko radionica obrade fotografija i videozapisa, filmskih večeri, radionice šminkanja, večeri društvenih igara te praćenja raznih sportskih događanja.

Također, na inicijativu mladih, održana je akcija prikupljanja plastičnih čepova koji su predani Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi u Novoj Gradiški. Isto tako, u sklopu kluba je moguće besplatno korištenje interneta i printera. Aktivnost se provodi jednom tjedno na volonterskoj osnovi. Do sada smo okupili ukupno 36 korisnika/ica.

Tijekom veljače i ožujka je provedena aktivnost “Osnaži sebe, osnaži druge” na kojoj je 20 korisnika/ica steklo znanja o mogućnostima sudjelovanja u kreiranju lokalnih javnih politika te su osnaženi u svrhu aktivnog sudjelovanja i ulogu ambasadora u poticanju svojih vršnjaka za aktivno sudjelovanje i građansku participaciju. Kroz neformalne metode obrazovanja i participativni pristup korisnici_ice su upoznati s procesom strukturiranog dijaloga koji se koristi u kreiranju javnih politika, procesom EU dijaloga za mlade, izradom SWOT analize, postavljanjem SMART ciljeva te radom s mladima na lokalnoj razini itd.

Nakon provedene evaluacije vidljivo je da je aktivnost ocijenjena ocjenom 4.88 od 5! Čistom peticom je ocijenjena organizacija aktivnosti, ukupan dojam o radionici, izvedba tima, atmosfera grupe. Kao najvažnije ishode učenja, sudionici_ice izdvajaju SWOT i SMART analizu, strukturirani dijalog, mogućnost utjecanja na poboljšanje života mladih i uključenje u rad Udruge.

S ciljem stvaranja prvog Akcijskog plana za mlade proveli smo aktivnost pod nazivom “Glas mladih“. Cilj aktivnosti bio je sudjelovanje mladih u procesu izrade lokalne javne politike, a održano je ukupno 6 susreta u naseljima općine. Kroz metodologiju strukturiranog dijaloga obogaćenu interaktivnim metodama iz spektra neformalne edukacije 66 mladih osoba s područja općine Vrbje dobili su priliku izraziti svoje potrebe i probleme na strukturiran način i tako su doprinijeli procesu kreiranja Akcijskog plana.

Također, provedena je aktivnost Općina po mjeri mladih, koja je uključila održavanje dvije fokus grupe s donositeljima odluka i stručnjacima, ukupno 19 osoba.

U sklopu te aktivnosti provedeno je i ispitivanje potreba i problema mladih s područja općine, a svi prikupljeni nalazi predstavljali su temelj izrade Akcijskog plana za mlade Općine Vrbje 2022. – 2025., prve javne politike usmjerene mladima. Akcijski plan usvojen je na Općinskom vijeću krajem rujna 2022.

U studenom smo proveli dvodnevni poduzetnički trening na kojem smo okupili 10 mladih osoba, koji su učili o procesu samozapošljavanja, osnivanja OPG-a i sl.

Sve radionice i sadržaji bili su besplatni, a kroz projekt je osiguran i prijevoz za sudionike. U tri aktivnosti obuhvatili smo više korisnika_ica nego što je bilo planirano projektnom prijavom, što dokazuje visok interes mladih za sudjelovanjem u ovakvoj vrsti projekata.

Projekt je omogućio mladima na našem području stjecanje znanja i vještina koje imaju veliki utjecaj na njihov osobni razvoj. Mladi su povećali svoju participaciju u društveno korisnim aktivnosti, te jasnije promišljaju svoju budućnost kako na individualnom planu tako i kroz osvještavanje njihove uloge u razvoju lokalne zajednice u kojoj žive.

Na kraju, Udruga “Studio B” zahvaljuje se partneru, Općini Vrbje, na svesrdnoj podršci i uključivanju u provedbu projekta, svim našim korisnicima i korisnicama i suradnicma.

  • “Također, želimo istaknuti kako je Središnji državni ured za demografiju i mlade prepoznao kvalitetu našeg rada i iznimnu učinkovitost provedbe ovog projekta, te će isti dobiti svoj nastavak i u 2023. godini, na što smo iznimno ponosni!” – Isiču iz Udruge “Studio B”