Naslovnica Uncategorized Pašnjak Iva u proljeće

Pašnjak Iva u proljeće

1292
0
Podijeli objavu

Dan općine Dragalić bio je prigoda da Javna ustanova za upravljanje prirodnim vrijednostima Brodsko-posavske županije prezentira projekt očuvanja i zaštite pašnjaka «Iva» koji se nalazi u Posavini i neprocjenjivo je bogatstvo općine Dragalić. Prezentaciju su obavili ravnatelj Mario Pavičić i stručna djelatnica Vesna Andrić.
Javna ustanova u suradnji s Državnim zavodom za zaštitu prirode osigurala je održavanje pašnjaka Ive i strojno uklanjanje grmlja i drugog niskog raslinja. Iva je u postupku proglašenja zaštite u kategoriji značajnog krajobraza koji je pokrenula ova županijska javna ustanova u cilju očuvanja biološke raznolikosti. Radi se o tipičnom poplavnom posavskom pašnjaku kakvih je sve manje zbog odumiranja tradicionalnog ekstenzivnog stočarstva i širenja stranih invazivnih biljnih vrsta. Cilj projekta, kojeg financira T-Hrvatski telekom, je očuvanje bioraznolikosti pašnjaka čiji su dijelovi zarasli invazivnom biljkom čivitnjačom (lat. Amorpha fruticosa L.). Očišćeno je 30 hektara pašnjaka što je lokalnim uzgajivačima krava i posavskih konja olakšalo pristup bunarima iz kojih napajaju stoku.
Općinski načelnik Zvonimir Karlik ističe da će zaštita i proglašavanje Ive značajnim krajobrazom doprinijet će obnovi ekstenzivnog stočarstva i poboljšanju kvalitete života lokalnog stanovništva. Kako je bilo u vrijeme kada je Iva bila prepuna stoke iz Gorica i Visoke Grede sjeća se Stjepan Bunjevac, 82-godišnji mještanin Gorica. Naglašava da je u Goricama pred Domovinski rat bilo 960 svinja, 400 grla rogate stoke, od kojih 150 krava. Sada je dvadesetak ktava i nešto tek više svinja.