Naslovnica ŽUPANIJA Aktualnosti ŽUPANIJA – PREGLED PROTEKLOLG RAZDOBLJA /VIDEO/

ŽUPANIJA – PREGLED PROTEKLOLG RAZDOBLJA /VIDEO/

110
0
Podijeli objavu

Usprkos pandemiji koja je negativno utjecala na gospodarstvo i društvo općenito,  dobro je podsjetiti što je učinjeno i nastavlja se činiti na socio-ekonomskom planu kako bismo gospodarski revitalizirali i osnažili Brodsko-posavsku županiju.

Velika ulaganja ostvarena su u području školstva, posebice energetske obnove koja je provedena na 23 osnovne i srednje škole i vrijedna je 84,3 milijuna kuna. Duboko svjesni činjenice kako su mladi naša budućnost te da im trebamo osigurati primjerne i kvalitetne uvjete obrazovanja, Brodsko-posavska županija stipendira studente po načelu deficitarnosti zanimanja, darovitosti, socijalnog statusa kao i studente medicine za što je iz Proračuna BPŽ izdvojeno 4,9 milijuna kuna. Za djecu s teškoćama u razvoju osigurali smo pomoćnike u nastavi za što smo izdvojili 12,9 milijuna kuna i otvorili 54 nova radna mjesta, a za djecu u riziku od siromaštva osiguravamo školsku prehranu za što smo osigurali 5,4 milijuna kuna.


Skrbeći o zdravlju naših stanovnika i sa željom da podignemo standard zdravstvene usluge u obje naše bolnice, kroz ulaganja u  opremu, dogradnju i rekonstrukciju, perspektivan kadar i objekte, od 2017. do 2021. uloženo je čak 200 milijuna kuna. Samo za energetsku obnovu OB “Dr. Josip Benčević” u Slavonskom Bodu osigurano je 41.238.127,78 kn, dok je za energetsku obnovu OB “Nova Gradiška” osigurano daljnjih 42.720.083,22 kn. Kroz projekt “Kraći put do zdravlja” koji je prijavljen na Poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) slavonskobrodska Bolnica zaključila je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava. Ukupna vrijednost projekta je 39.848.422,66 kn, od čega je 39.833.422,66 kn iznos bespovratnih sredstava. Kroz 11,8 milijuna kuna vrijedan projekt  “Razvoj zdravstvene usluge usmjerene pacijentu, čiji je nositelj Brodsko-posavska županija, a partneri domovi zdravlja, dograđena je nova zgrada pedijatrije Doma zdravlja u Slavonskom Brodu. U novoj zgradi Pedijatrije smješteni su novoopremljeni prostorni kapaciteti s nekoliko ambulanti opremljenih medicinskim namještajem i stolnim računalima, medicinskim napravama i proizvodima. Zahvaljujući novoj infrastrukturi pacijentima će dostupan biti i širi spektar različitih pregleda poput ultrazvuka abdomena i krioterapije, ultrazvuka kukova i dr., za koje više neće morati dugo čekati.
Zavodu za hitnu medicinu BPŽ nabavljana su 4 nova vozila, a u suradnji s Lučkom upravom pokrenuli smo i projekt SIMED kako bi izgradnjom ovog simulacijsko-edukacijskog centra bili spremniji za izazove i potencijalne ugroze.


Poljoprivredna proizvodnja već dugo je sastavni dio našeg identiteta stoga smo, imajući na umu nezahvalnu situaciju u kojoj su se našli naši poljoprivrednici zbog  bolesti COVID-19, veliku pažnju posvetili očuvanju i snaženju ove gospodarske djelatnosti. Tako je iz Proračuna BPŽ, Državnog proračuna RH i europskih fondova od 2017. do 2021. sveukupno ostvareno potpora u iznosu od čak 1,95 milijardi kuna. Treba spomenuti i to da smo u sektoru poljoprivrede pokrenuli najveći kapitalni projekt BPŽ – 45 milijuna kuna vrijedan sustav navodnjavanja “Orubica” koji svoj završetak očekuje u srpnju ove godine kako bi pomogli razvoju poljoprivrede posebice na zapadnom dijelu županije  gdje će se  vodom iz rijeke Save navodnjavati više od 320 hektara poljoprivrednih površina. Do kraja ove vrijedne investicije u planu je ugovaranje ugradnje piezometara te troškovi ishođenja uporabne dozvole. Rok dovršenja radova je 23. srpanj 2021. godine, a primopredaja građevine planirana je za mjesec studeni 2021. godine.
Vodeći se istom mišlju u prošlom  četverogodišnjem razdoblju putem raznih mjera, potpora i aktivnosti ulagali smo u razvoj gospodarstva u što je, iz Proračuna BPŽ, Državnog proračuna RH i europskih fondova,  sveukupno realizirano 741.687.986,91 kuna sredstava.


Preduvjet za snaženje gospodarstva je kvalitetna infrastruktura, stoga smo velika ulaganja ostvarili i u tom području. Na redovno i izvanredno održavanje kao i izgradnju novih lokalnih i županijskih cesta uložili smo preko 125 milijuna kuna, a sa željom da svim javnim privatnim i poslovnim korisnicima omogućimo brzi internet pokrenuli smo 36 milijuna kuna vrijedan Projekt razvoja širokopojasnog pristupa. Luka Brod koja je od strateškog  značaja za Republiku Hrvatsku kao i EU jer se  nalazi na granici RH i BiH te predstavlja prvu i jedinu međunarodnu ulaznu luku Europske Unije, sama po sebi veliki je infrastrukturni  projekt u koji je do sada uloženo 275 milijuna kuna, a samo projekt izgradnje i infrastrukture u Luci Brod vrijedan je 109 milijuna kuna.


S ciljem povećanja konkurentnosti i unaprjeđenja strukovnog obrazovnog sustava u suradnji s Tehničkom školom u Slavonskom Brodu  pokrenuli smo projekte “Slavonika 5.0” vrijedan 29,8 milijuna kuna i “Slavonika 5.1” vrijedan 48,8 milijuna kako bi u regiji od 5 županija stvorili privlačan, inovativan i tehnološki napredan sustav obrazovanja i osposobljavanja spreman za provedbu učenja temeljenog na radu. Ista misao vodila nas je i pri provedbi projekata Centra strukovnih izvrsnosti u biokemiji i Regionalnog tehnološkog centra za strojarstvo za koje je samo faza izrade projektne i tehničke dokumentacije vrijedna 5,4 milijuna kuna Konačni cilj ovih projekata je pružanje potpore jačanju konkurentnosti i intenzivnom razvoju poduzeća utemeljenih na znanju, inovacijama i novim tehnologijama.


Nažalost, pandemija bolesti COVID-19 nije zaobišla ni Brodsko-posavsku županiju, no zahvaljujući pravovremenoj reakciji Stožera CZ i uz suradnju s Vladom RH uspjeli smo nizom mjera izbjeći veće štete i prodor u zdravstveni sustav. Žurno smo osigurali i 3 PCR uređaja ukupno vrijedna 1,5 milijuna kuna za OB “Nova Gradiška”, Nastvani zavod za javno zdravstvo BPŽ i OB “Josip Benčević” u Slavonskom Brodu. Malim i mikro poduzetnicima čiji je rad obustavljen ili otežan zbog bolesti COVID-19 u srpnju prošle godine isplaćeno je 2 milijuna kuna potpora, a isti natječaj s istim raspoloživim sredstvima od 2 milijuna kuna raspisan je u travnju ove godine i trenutno je u tijeku.  Kako bi održali postojeću razinu proizvodnje na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u sektoru govedarstva uslijed usporavanja gospodarskih aktivnosti uzrokovanih pandemijom virusa COVID – 19 milijun kuna potpora isplaćeno je i poljoprivrednicima također u srpnju prošle godine.

Više o ostvarenim  rezultatima možete vidjeti u Pregledu mandatnog razdoblja.