Naslovnica ŽUPANIJA Aktualnosti CZ BPŽ – TREĆI DAN BEZ NOVOOBOLJELIH OD KORONAVIRUSA

CZ BPŽ – TREĆI DAN BEZ NOVOOBOLJELIH OD KORONAVIRUSA

817
0
Podijeli objavu

Na tiskovnoj konferenciji Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije načelnik Stožera Stjepan Bošnjaković izvjestio je javnost kako u protekla 24 sata na području županije i dalje NEMA  novooboljelih od COVID-19. U karantenskom objektu nalazi se 14 osoba i 3 vozača teretnih vozila od kojih bi ju jedna trebala napustiti danas a dvije tijekom sutrašnjeg dana. Tijekom proteklog tjedna evidentirano je nekoliko dojava sa terena o nakanama pojedinih župnika vezano uz organizaciju tradicionalnog blagoslova hrane što se odnosilo na dvije župe iz Slavonskog Broda i jednu s istočnog područja županije o čemu se Županijski stožer očitovao smatrajući kako to nije prihvatljivo temeljem epidemioloških preporuka kao i preporuka nadbiskupa Hranića. Stožer je u funkciju stavio i dronove za snimanje javnih površina kako bi Policiji olakšao nadziranje provođenja mjere o zabrani javnih okupljanja. Ne radi se o represivnoj mjeri, kazao je Bošnjaković, već o tehnološkoj mogućnosti koju upotrebljavaju i drugi hrvatski gradovi, a  koja Policiji omogućuje preventivno djelovanje. Načelnik Stožera CZ BPŽ osvrnuo se i na inicijative za udruživanje više jedinica lokalne samouprave radi zajedničkog obavljanja poslova civilne zaštite pristigle proteklog tjedna o čemu se Stožer očitovao u petak nakon održane sjednice. Prvotna inicijativa za udruživanjem 16 općina s područja Brodsko-posavske županije trajala je tri dana, da bi se od nje na koncu odustalo zbog odustajanja pojedinih općina od potpisivanja čime bi istočni dio županije bio “ispresjecan” odnosno ostao bez teritorijalnog integriteta o čemu je u petak obavješteno i Ravnateljstvo civilne zaštite RH. Istoga dana, u petak, od Grada Slavonskog Broda pristigao je novi prijedlog Sporazuma o udruživanju 6 okolnih općina: Bukovlje, Podcrkavlje, Gornja Vrba, Sibinj, Brodski Stupnik te Oriovac, no niti on nije prihvaćen iz razloga jer potpis općine Sibinj nije bio validan, odnosno novom Sporazumu priložen je “stari” dokument koji se odnosio na prvotini Sporazum o udruživanju 16 općina o čemu je izvješten Grad Slavonski Brod. U subotu 11. travnja 2020. od Grada Slavonskog Broda pristigao je treći prijedlog Sporazuma o udruživanju Grada i tri okolne općine Bukovlja, Podcrkavlja i Gornje Vrbe uz informaciju kako je Općina Sibinj odbila potpisati Sporazum. Bošnjaković je izvjestio kako je istog dana u popodnevnim satima pristigla od Ravnateljstva civilne zaštite pristigla i Uputa o o načinu dostave i primjeni sporazuma koje zaključe jedinice lokalne samouprave radi zajedničkog obavljanja poslova civilne zaštite  koja je istog dana putem Centra 112 dostavljena svim lokalnim stožerima gradova te općina, a kojom je definirano slijedeće:

  • Sporazumi se mogu potpisati za dvije ili više jedinica lokalne samouprave koje su prostorno povezane u jedinstvenu cjelinu i koje pripadaju istom geografskom području i dijele zajedničke rizike.
  • Sporazume, na temelju odluka predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave, potpisuju izvršna tijela jedinica lokalne samouprave (gradonačelnici i načelnici).
  • Zaključene sporazume jedinice lokalne samouprave  dostavljaju županijskim stožerima civilne zaštite.
  • Prije dostave Ravnateljstvu civilne zaštite županijski stožeri civilne zaštite dužni su provjeriti jesu li svi sporazumi potpisani i ovjereni od strane ovlaštenih osoba svih jedinica lokalne samouprave koje su potpisnici sporazuma, te procijeniti dopušta li trenutna epidemiološka situacija na području županije kretanje sukladno potpisanim sporazumima.
  • Svaki županijski stožer je dužan prikupiti sve zaključene sporazume s područja svoje nadležnosti i zajedno s procjenom epidemiološke situacije dostaviti Ravnateljstvu civilne zaštite (na mail [email protected].
  • Ravnateljstvo civilne zaštite sve sporazume i procjene epidemiološke situacije  koje dostave županijski stožeri civilne zaštite dostavlja Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske koji ih razmatra i odlučuje o dostavi Ravnateljstvu policije.
  • Ravnateljstvo policije započinje postupanje sukladno zaključenim sporazumima nakon što im propisno dostavljene sporazume dostavi Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije Grad Slavonski Brod izvijestio je kako temeljem smjernica sadržanih u Uputi ni posljednji Sporazum nije validan. Bošnjaković je dodao kako bi bilo puno bolje da je Uputa pristigla ranije kako bi se izbjegle konfuzne situacije i izbjegao “šum u komunikaciji” s lokalnim stožerima cz. Posebno je istaknuo kako je za valjan Sporazum potrebno pribaviti suglasnost predstavničkih tijela, odnosno gradskih i općinskih vijeća, a takav Sporazum dostavlja se Županijskom stožeru CZ koji je dužan provjeriti valjanost potpisa na Sporazumu kao i procjenu epidemiološke sizuacije za područje za koje se Sporazum potpisuje. Tek nakon toga, županijski stožeri takve sporazume dostavljaju Ravnateljstvu civilne zaštite koji ga prosljeđuje Stožeru CZ RH i daje Policiji na postupanje.

Načelnik Županijskog Stožera naglasio je kako se Stožer CZ BPŽ u svojim odlukama povodi isključivo zakonskim propisima te provodi odluke i mjere koje je propisao Nacionalni stožer CZ o načinu i uvjetima rada trgovina, javnom okupljanju, random vremenu i slično. Također provodi pripreme za eventualne veće ugroze sa svim institucijama sustava civilne zaštite te se ne može povoditi željama građana i pojedinaca čime je očuvana povoljna epidemiološka slika na razini Brodsko-posavske županije.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo BPŽ dr. Ante Cvitković potvrdio je kako u protekla 72 sata na području Brodsko posavske županije NIJE ZABILJEŽEN niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Incidencija na području županije, dodaje Cvitković je 13 oboljelih na 100.000 stanovnika što je puno više ispod prosjeka oboljelih u drugim hrvatskim županijama. Tijekom današnjeg dana očekuju se još dva nalaza testiranih osoba, a svi pristigli tijekom jutra su NEGATIVNI. Do sada je testirano oko 750 osoba. U subotu su pristigle i upute HZJZ za suzbijanje epidemije u području ustanova socijalne skrbi kojima je Načelnik PU Brodsko-posavske Antun Valić izvjestio je kako je u njihovoj evidenciji s današnjim danom 13. travnja 2020. zabilježeno 880 osoba kojima je izrečena mjera samoizolacije. U proteklih 72 sata evidentirano je 9 dojava o kršenju ove mjere a ona je utvrđena kod 5 osoba.

Od početka primjene ove mjere provjereno je 167 osoba a prekršilo ju je 46 osoba. Policija i dalje provodi nadzor javnih površina, a od subote i uz pomoć dronova. Evidentirano je nekoliko slučajeva kršenja mjere javnih okupljanja više osoba.

U zadnjih 24 sata nadzirano 2087 vozila, kod nijedne osobe nije evidentirano kršenje mjere samoizolacije dok se 14 osoba kretalo bez valjanih propusnica.

Izvor: Bpz.hr