Naslovnica ŽUPANIJA Aktualnosti ŽUPANIJA OSIGURALA 380 TISUĆA KUNA ZA SUFINANCIRANJE PRIJEVOZA STUDENATA

ŽUPANIJA OSIGURALA 380 TISUĆA KUNA ZA SUFINANCIRANJE PRIJEVOZA STUDENATA

822
0
Podijeli objavu
Foto: Bpz.hr

80 tisuća kuna vrijedan dodatak Ugovoru za sufinanciranje troškova javnog prijevoza redovitih studenata s prebivalištem u Brodsko-posavskoj županiji potpisan je danas u Velikoj vijećnici županijske uprave između Brodsko-posavske županije i HŽ -putničkog prometa. Dodatak ugovoru potpisali su župan Danijel Marušić u ime brodsko-posavske županije i Željko Ukić predsjednik Uprave HŽ putničkog prijevoza. Zaključenjem ugovora 432 studenta s područja naše županije ostvarit će pravo na 2 besplatne jednosmjerne karte mjesečno tijekom 10 kalendarskih mjeseci, a troškove karata sufinancirat će sa po 50% Brodsko-posavska županija i HŽ-putnički prijevoz.

“Ovo je nastavak aktivnosti HŽ- putničkog prijevoza što se tiče revitalizacije i poticanja prijevoza željeznicom. Radi se o kategoriji studenata i imamo jedan model na koji način HŽ-potnički prijevoz odobrava 50% popusta za prijevoz studenata, dok jedinice lokalne i regionalne samouprave sufinanciraju preostalih 50% cijene. Tako smo danas zaključili ugovor s Brodsko-posavskom županijom u vrijednosti oko 380.000 kuna gdje do danas imamo registrirana 432 studenata koji mogu koristiti taj besplatan prijevoz željeznicom. U ovoj fazi, to čini dva besplatna putovanja mjesečno. Na taj nači potiče se odlazak i povratak studenata kućama putem željezničkog prometa. To je bitno i za sam kraj i za studente kako bi češće mogli biti sa svojim obiteljima i besplatno putovati vlakom jer vlak je i ekološki najčišći i najsigurniji oblik prijevoza.” – kazao je Željko Ukić, predsjednik Uprave HŽ-putničkog prijevoza predstavnicima medija.

Župan Danijel Marušić zahvalio se predstavnicima Uprave HŽ-putničkog prijevoza te ponovio kako će ovim ugovorom 432 studenta ostvariti pravo na 2 besplatne karte mjesečno:

Smatram da je to vrlo dobro da naši studenti imaju jedno besplatno putovanje od i do mjesta gdje studiraju. Vjerujem da ćemo ovaj Ugovor i dodatno aneksirati kako bi studenti ostvarili pravo i na više besplatnih putovanja. Uz stipendiranje 100 studenata za što je Brodsko-posavska županija osigurala oko 800.000 kuna, stipendiranje 35 studenata medicine koji po načelu deficitarnosti ostvaruju pravo na malo veći iznos stipendija od 1.500 kuna, smatram da je ovo jako dobar ugovor kada sve to sagledamo u cjelini. To je potpora našim mladima da studiraju uz želju da se vrate u Brodsko-posavsku županiju.” – kazao je Marušić.

“Županija u okviru svojih mogućnosti nastoji pomoći svim skupinama društva pa tako i studentima i to na više načina. Za ovu svrhu u Proračunu BPŽ osigurali smo sredstva, odnosno predložit ćemo da u Proračun za 2021. godinu uđe stavka od 380.000 kuna za pokriće dijela troškova za prijevoz naših studenata koji studiraju izvan mjesta boravka. Studenti su naša budućnost i u njih moramo ulagati. Zahvaljujem se Upravi HŽ-putničkog prijevoza što su pristali sufinancirati dio troškova, a mi ćemo ovaj naš dio, u skladu sa punjenjem proračuna, rebalansirati, a možda i povećati. Ukoliko se sredstva ne iskoriste zbog eventualnog prelaženja na on-line model nastave zbog pandemije, povećat ćemo broj dolazaka i omogućiti studentima češći dolazak.” – zaključio je predsjednik Županijske skupštine Brodsko-posavske županije Pero Ćosić.

Izvor: Bpz.hr