Naslovnica POLITIKA HSS HSS i SU KOALICIJOM NA LOKALNE IZBORE

HSS i SU KOALICIJOM NA LOKALNE IZBORE

864
0
Podijeli objavu

Hrvatska seljačka stranka i Stranka umirovljenika potpisale su koalicijske sporazume o zajedničkom izlasku na Lokalne izbore 2021. u Brodsko-posavskoj županiji i gradu Slavonskom Brodu. Koalicijski sporazum je rezultat dugogodišnje uspješne političke suradnje na županijsko razini i osobnog povjerenja.

Zamjenik predsjednika HSS-a Davor Vlaović rekao je da je Sporazum rezultat zajedničkih programskih odrednica posebice kada se govori o poljoprivrednim umirovljenicima koji imaju najniže mirovine u Hrvatskoj i postaju socijalno ugrožena skupina građana.

„Zajednički ćemo brinuti o očuvanju života u Slavoniji i Brodsko-posavskoj županiji kroz programe za mlade, obrtnike, poduzetnike, poljoprivrednike i umirovljenike. U Županijskoj skupštini bit ćemo glas svih njih i zato pozivam sve žitelje Županije da iziđu na izbore, da daju glas ovoj Koaliciji, da daju glas nama, mi  ne šutimo već argumentirano raspravljamo o svim važnim temama.

Naša županija mora biti županija koja će osigurati mladima obrazovanje, zaposlenost u Županiji  na pristojno plaćenom radnom mjestu – zelenom radnom mjestu.

Brodsko-posavska županija mora prestat biti sirovinska baza, a neprerađeni poljoprivredni proizvodi moraju biti na stolovima vrtića, bolnica, škola i domovima umirovljenika. Kratki lanci opskrbe moraju zaživjeti.

Stočarima nije dostupno poljoprivredno zemljište, općine nisu raspisale nove natječaje.  U Županijskoj skupštini i općinskim vijećima poljoprivredno zemljište će biti problematika koju ćemo rješavati. Skladišni kapaciteti i hladnjače su do sada samo pusta obećanja, mijenjat ćemo takav odnos prema poljoprivredi.

Naš zadatak je vratiti povjerenje birača u nas političare. U kampanji ćemo govoriti javno o korupciji, razlozima odbijanja Zakona o porijeklu imovine. Svi načelnici i gradonačelnici se hvale izgrađenim cestama, domovima i silnim novcima utrošenim u investicije. Bilo bi korektno da na kraju mandata podnesu izvještaj o tomu koliko su osobno prihodovali i što su stekli u mandatu. Svaka kuna potrošena iz općinskog, gradskog ili županijskog  proračuna mora biti javna i transparentna i dostupna našim građanima i na web stranicama i svim drugim kanalima prijenosa informacija.

Sva naša nastojanja moraju biti znanstveno podržana od visokoškolskih ustanova i Sveučilišta Slavonski Brod za koje sam se uvijek zalagao.“ – Riječi su Davora Vlovića.

Vlaović je na kraju poruči građanima ako su zadovoljni neka ne glasaju i neka 16. svibnja ostanu kod kuće mada on misli drugačije.

U ime Stranke umirovljenika sporazume su potpisali Stjepan Rakitić i Željko Vlaisavljević.

Rakitić je rekao  da nakon izbora očekuje bolji život za 36.000 umirovljenika u Brdsko-posavskoj županiji jer 80% umirovljenika pripada kategoriji koja će dobiti covid-dodatak što znače da mnogima mirovina nije dostatna za puko preživljavanje.

„Stranka umirovljenika zalagat će se za bolji život i vedrije dane umirovljenika. Tražimo Ured za besplatnu pravnu pomoć umirovljenicima, starijim osobama i invalidima. Mnogi umirovljenici su postali predmetom različitih prevara samo zato jer nisu informirani i nemaju potrebna pravna znanja.

U gradu Slavonskom Brodu živi oko 15.000 umirovljenika koji su ostali bez prostora za okupljanja, druženja ili naprosto za umirovljenicima dostupnu kavicu. Zato ćemo se zalagati za osiguranje prostora za dnevni boravak umirovljenika. Radit ćemo i na poboljšanju pristupačnosti za invalide u privatnim i zgradama javne namjene.“

Željko Vlaisavljević govorio je u ime umirovljenika grada Slavonskog Broda te upozorio na odnos radno aktivnog stanovništva i umirovljenika koji je sve nepovoljniji, kazao je:

„Zalagat ćemo se za poboljšanje standarda umirovljenika. Pandemija je prisilila umirovljeničku populaciju na ostanak kod kuće što rezultira velikim brojem problema zato je prostor za dnevni boravak umirovljenicima neophodan.“

Vlaisavljević je napomenuo kako je covid dodatak za umirovljenike rezultat jednogodišnjih pregovora umirovljeničkih udruga s Vladom i da će SU na takvim dijalozima ustrajati.

Viziju Slavonskog Broda Gradske organizacije HSS-a prisutnima je iznijela Klara Šćuka kazavši ako HSS Slavonski Brod vidi kao zeleni grad i pojasnila:

„Slavonski Brod promjenom gospodarskih politika može postati zeleni grad. Zato ćemo se zalagati da se iz gradskog proračuna, u koji ulažemo svi iz svojih plaća, financira izrada projektne dokumentacije energetske obnove obiteljskih kuća i sufinanciraju priključci na plin. Grad će se pokrenuti prema zelenom ako bicikli ne budu samo parkirani na Korzu, nego ako ih budemo vozili po gradskim prometnicama što je danas bez izlaganja pogibelji gotovo nemoguće. U Brodu su biciklisti opasnost za sebe, za pješake i za ostale sudionike u prometu jer nema izgrađenih sigurnih biciklističkih staza što se u periodu pred nama mora mijenjati.

Brodska mladež je pokazala kulturu druženja na otvorenim prostorima i prije i u vrijeme pandemije, ne devastiraju , ne lupaju jedino ostavljaju papirnu i drugu ambalažu na Keju i to sam zato jer nemaju kontejnera. Mladi su također prisiljeni žargonski rečeno zapišavati zidove gradske uprave jer nemaju dostupnih WC-a.

HSS će se u Gradskom vijeću založiti za izgradnju i dostupnost sanitarnih čvorova mladima za korištenje prilikom druženja na otvorenom, isti će poslužiti svima.

Grad može postati zelen kada se malim poduzetnicima i obrtnicima  koji se vraćaju u Slavonski Brod da na korištenje industrijska zona bez naknade, ako se to ne dogodi Brod će postati grad u kojem umirovljenici neće dobivati mirovine jer nema onih koji iz plaća izdvajaju u mirovinske fondove.“

Davor Vlaović je u ime Koalicije HSS-SU pozvao sve građane da izađu na izbore i daju povjerenje osobama koje su i sam obični građani koji žele pristojno živjeti u svom gradu i županiji.

Izvor: Županijska organizacija HSS-a