Naslovnica GRAD SADRŽAJNA 7. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA – AKTUALNI SAT (VIDEO)

SADRŽAJNA 7. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA – AKTUALNI SAT (VIDEO)

771
0
Podijeli objavu

Uz obavezni, ali i sadržajni aktualni sat na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, održanoj pod predsjedanjem Dinke Matijević, bilo je dosta zanimljivih tema i odluka. 

Izvor: novagra.hr

Vijećnici su  prihvatili prijedlog gradonačelnika Vinka Grgića i predložene izmjene Statuta Grada Nove Gradiške kojima se ukidaju Mjesni odbori, koji kako se navodi u obrazloženju prijedloga  ne funkcioniraju  i ne ispunjavaju svoju ulogu. S tim u svezi  vijećnici su prihvatili i izmjene Poslovnika Gradskog vijeća. 

Sukladno Zakonu o sprečavanju sukoba interesa vijećnici su  prihvatili predloženi etički kodeks ponašanja članova Gradskog vijeća koji se odnosi na članove predstavničkih tijela i sadrži odredbe o sprečavanju sukoba interesa.

Vijećnici su raspravljali o izvješćima o radu i financijskom poslovanju za  2021. godinu gradskih ustanova, zajednica i društava. 

Tvrtke Industrijski park Nova Gradiška i Centar kompetencija za napredno inženjerstvo dobile su suglasnost za osnivanje prava građenja za  građevine Zelenog industrijskog parka i Tehnološkog investicijskog centra. 

Donijeta je odluka o kupnji poslovnog prostora (stara NAMA) za potrebe Gradske knjižnice i usvojene odluke o izmjenama odluke o uređenju prometa na području grada, odluke o komunalnim djelatnostima i odluke o  korištenju zemljišta i javnih gradskih površina.  

Opširnije o pitanjima i odgovorima na njih pogledajte u VIDEO prilogu:

Aktualni sat  7. sjednice Gradskog vijeća bio je veoma sadržajan jer su vijećnici pitali i davali opaske na niz pitanja od interesa za građane.  Vlatka Grainera (NL Vinka Grgića)  zanimalo je kako će Grad ove godine obilježiti obljetnicu VRO „Bljesak“, te tražio obrazloženje gradonačelnika zašto je za 100 kuna povećan  boravak djece u vrtiću te dokle se stiglo s realizacijom  projekta izgradnje novog dječjeg vrtića u naselju Jug. 

HDZ-evog vijećnik Davorin Slišurić  je pokrenuo inicijativu da jedna od gradskih ulica dobije naziv po prijateljskom njemačkom gradu Herzogenaurachu i od gradonačelnika Vinka Gegića zatražio da obrazloži  odnose i tenzije sa devet braniteljskih i stradalačkih udruga.   

Dr. Ljepša Rakas Vujčić (SDP) je zatražila da se  razmotri mogućnost  uvođenja dežurstva nedjeljom u jednoj od gradskih ljekarni. Upitala je koliko će Grad, odnosno porezne obveznike stajati  renoviranje zgrade bivše robne kuće  za potrebe Gradske knjižnice i upitala hoće li se to Grad moći financirati. 

Mariju Brađašić-Mikolčević  (NL Vinka Grgića) zanimalo je uređenje dječjeg igrališta na Cvjetnom trgu kod zelene tržnice i dječjeg igrališta u Kikićevom naselju. Od gradonačelnika je zatražila da obrazloži što za Grad i građane znači nedavno dobiven antikorupcijski certifikat.

Sara Šefer (NL Vinka Grgića) je predložila da se zbog velikog broja zaposlenih u Industrijskom parku za njih razmotri  mogućnost uvođenja javnog prijevoza i pitala na koji je način kupljeno električno vozilo za Grad.

Zoran Gazibarić (NL Vinka Grgića) upitao je kada će završiti kanalizacija i  početi izgradnjom dječjeg igrališta u Ljupini. 

Marijana Škara-Ivković (NL Vinka Grgića) je zatražila od gradonačelnika da vijećnike upozna s sadržajem nedavno održane konferencije IINVESTITORING i upitala je li ona potaknula interes za nove investicije u  gradu i Industrijskom parku.  

Tomislav Bećirević  (HDZ) je komentirao podizanje cijene boravka djece u vrtiću i upitao da se moralo ići s dizanjem cijene za 100 kuna po djetetu    smatrajući da se radi o socijalno osjetljivom pitanju za građane. Upitao je gradonačelnika za kompetencije tvrtke koja je izdala antikorupcijski  certifikat i koliko je za njega plaćeno.

Franjo Kikić (SDP) predložio je da se Grad angažira kako bi se građanima  dala potpora za postavljanje solarnih kolektora.