Naslovnica OPĆINE Cernik UPOV AGLOMERACIJE NOVA GRADIŠKA U DRUGOJ FAZI POKUSNOG RADA /VIDEO + PHOTO/

UPOV AGLOMERACIJE NOVA GRADIŠKA U DRUGOJ FAZI POKUSNOG RADA /VIDEO + PHOTO/

491
0
Podijeli objavu

Vodovod zapadne Slavonije d.o.o. provodi projekt izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) aglomeracije Nova Gradiška u sklopu projekta „Razvoj vodno komunalne infrastrukture Nova Gradiška – 2. faza“ vrijednog 143 milijuna kuna putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Izgradnja pročišćivača je završna faza projekta.

Projekti u sustavu vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda omogućuju infrastrukturni razvoj i ostvarivanje preduvjeta za visoki standard života stanovnika te razvoj gospodarskih potencijala.

Kao završna faza EU projekta „Razvoj vodno komunalne infrastrukture Nova Gradiška – 2. faza“ gradi se uređaj za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) aglomeracije Nova Gradiška vrijedan 41.690.653 kn bez PDV-a. Projekt je od iznimne važnosti za Grad Novu Gradišku i općine Rešetari i Cernik jer zaokružuje cjelokupnu aglomeraciju i rješava problematiku otpadnih voda.

U srpnju su održani suhi i mokri testovi elektro-strojarske opreme te je na UPOV puštena otpadna voda.

  • „Svi testovi su prošli odlično, pa smo nakon njih Upravnom odjelu prijavili Pokusni rad“, kaže direktor Vodovoda zapadne Slavonije Davor Rukavina.

Krajem listopada izvođač je dokazao sukladnost zahtjevima za efluent na 3 uzastopna kompozitna 24-satna uzorka te je tako završena 1. faza pokusnog rada.  Dana 22. listopada 2022. započela je 2. faza pokusnog rada.

  • „Tijekom druge faze ispitivat će se parametri efluenta i influenta te će se dokazivati sukladnost zahtjevima za buku i kakvoću zraka. Prošli smo tjedan  rad uspješno pustili postrojenje dehidracije mulja te su postignuti rezultati propisani ugovornom dokumentacijom. Izvršena je i obuka osoblja Naručitelja iz tehnologije, upravljanja i održavanja sve opreme, instalacija i radova. Zadovoljni smo dinamikom i napretkom svih radova.“, kaže Rukavina.
Davor Rukavina

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda. Trenutno najveća investicija na ovom području, po sadašnjoj dinamici i planovima će biti završena u predviđenim rokovima. 

UPOV je projektiran na treći stupanj pročišćavanja, što znači da se, uz uklanjanje grubih čestica, pijeska i masti, iz otpadne vode uklanjaju dušik i fosfor.

Realizacijom ovog projekta svi će stanovnici imati pristup zdravstveno ispravnoj vodi, a otpadna voda će biti zbrinuta u skladu s europskim standardima i direktivama.