Naslovnica OPĆINE SVEČANO OBILJEŽEN DAN OPĆINE VRBJE

SVEČANO OBILJEŽEN DAN OPĆINE VRBJE

118
0
Podijeli objavu

Dan Općine Vrbje svečano obilježen u petak 16. kolovoza u Vrbju i Bodovaljcima. Svečana sjednica Općinskog Vijeća održana je po prvi put u Bodovaljcima zbog radova na mjesnom domu u Vrbju.

Svečanost je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Milan Brkanac koji je pozdravio sve prisutne te se prigodnim govorom zahvalio svima koji su pozitivno doprinjeli društvenom i gospodarskom životu Vrbja.

Prije sjednice, kod centralnog spomenika u Vrbju je odana počast poginulim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Sjednici su nazočili župan Danijel Marušić, županijski pročelnik za gospodarstvo Željko Burazović, Aca Vidaković i Vitomir Žakić ispred općina Okučani i Cernik, Ivica Pivac, predsjednik Općinskog vijeća Okučana, Vjekoslav Juraković, pročelnik Upravnog odjela Općine Stara Gradiška, ravnatelj Gradskog društva CK Nova Gradiška Dario Pauković i Zlatko Bunjevc, zamjenik predsjednika Skupštine LAG-a zapadna Slavonija, te prestavnici udruga, društava, drugih gostiju i uzvanika.

Svečani dan je završen tradicionalnom manifestacijom „Rokovo u Vrbju“.

Bilo je razloga da se Dan općine obilježava u zadovoljstvu jer se nakon pandemijskih godina nastavilo intenzivno ulagati u objekte društvene i komunalne infrastrukture, dobro planirati i racionalno koristiti vlastita sredstva i sredstva iz drugih izvora.

Otvarajući sjednicu Milan Brkanac je govorio o funkcioniranju i radu Općinskog vijeća ističući jedinstvo njegovih članova u donošenju odluka i naglasio dobru suradnju s načelnikom Igorom Jurišićem. Opširno je govorio o odlukama koje se donose i kojima se unapređuje život u svim naseljima. Posebno se osvrnuo na brojna društva i udruge ističući njihov rad i doprinos koji imaju u društvenom i kulturnom životu organizirajući brojne manifestacije. Zato im Općina, naglasio je, daje potporu u radu i smatra svojim bogatstvom.

Općinski načelnik Igor Jurišić opširno je govorio uspješnom povlačenju sredstava iz nacionalnih i europskih izvora i izgradnji komunalne i društvene infrastrukture.

  • Nakon nekoliko izazovnih pandemijskih godina, protekla je godina bila godina oporavka i rasta, što je vidljivo i na primjeru ove Općine, koja ulaže značajna sredstva, kako iz vlastitog proračuna, tako i putem uspješnog prijavljivanja projekata na pozive financirane iz nacionalnih i europskih izvora. Od infrastrukturnih projekata provedenih u proteklih godinu dana u Općini kao najvažniji izdvajaju projekt izgradnje višenamjenskog društvenog objekta u Vrbju. Prva faza radova je gotovo završena i obrisi su već sad jasno vidljivi i impresivno nadopunjuju vizuru središta Vrbja. Također, u protekloj je godini uređeno vatrogasno spremište u Dolini uz električne instalacije i vrata, te unutrašnje žbukanje i obnova vanjske fasade i stolarije na Društvenom domu u Dolini, a uskoro privode kraju i radove na Društvenom domu u Visokoj Gredi, dok je kod Društvenog doma u Mačkovcu i Sičicama uređen okoliš i plato. Kontinuirano investiraju u održavanje društvenih domova, pa je tako u Savskom Boku, Sičicama, Dolini i Bodovaljcima ugrađena klimatizacija, čime osiguravaju svim stanovnicima općine kvalitetno i primjereno uređeno mjesto za okupljanje i provedbu različitih društvenih aktivnosti. Obzirom da se općina sastoji od čak 7 naselja, od kojih su neka zaista udaljena, izazovno je ispuniti potrebe mještana svih naselja, međutim svih ovih godina, kako ističu u Općini, trude se raditi baš na takav način, kako nitko ne bi ostao zakinut za potrebne sadržaje i javne usluge. Također, odobren je projekt izgradnje pješačkih staza u naselju Vrbje kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a uvedena je i LED rasvjeta u Vrbje. Općina pomaže u uređenju i opremanju prostora za rad različitih udruga. Uz navedeno, redovno se i pravovremeno uređuju i održavaju poljski i protupožarni putevi, kako bi se zadovoljile potrebe poljoprivrednika s jedne strane, pružila se potpora zelenom gospodarskom razvoju, ali i održala visoka razina civilne zaštite – kazao je načelnik Jurišić.

Govorio je o socijalnim programima i najvažnijem i najpopularnijim projektima „Zaželi“ i  koristima koji oni  donose onima koje se u njima zapošljavaju, posebno korisnicima, skrbi za djecu i mlade i potporama koje  općina daje. I on je govorio o brojnim udrugama  i manifestacijama koje organiziraju te njihovoj važnosti  To je i razlog, kazao je, što se podržava rad udruga kroz financijsku i  tehničku podršku u organizaciji manifestacija. 

Župan Danijel Marušić govorio je o doprinosu koji male općine, kao što je i Općina Vrbje,   daju u razvoju  lokalne zajednice  kojemu svi doprinose i zato kazao je nikada nije bio za ukidanje malih općine. Pohvalio je rad Općinskog vijeća i načelnika.

U ime općinskih načelnika govorio je Vitomir Žakić koji je isto tako istaknuo značaj malih općina  kazavši da one, kao što je to slučaj u Vrbju, znaju iskoristiti svoje potencijale i uz puno rada unaprijediti svoje područje.

Na svečanoj sjednici nastupila je ženska pjevačka skupina KUD-a Vrbje.