Naslovnica EU UGNG – Predstavili program “ZAPOSLENA ŽENA ZA JAKO I SOLIDARNO DRUŠTVO” /VIDEO/

UGNG – Predstavili program “ZAPOSLENA ŽENA ZA JAKO I SOLIDARNO DRUŠTVO” /VIDEO/

2557
0
Podijeli objavu

Povodom potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava unutar programa za zapošljavanje žena “Zaželi” Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška danas je medijima i suradnicima predstavila detalje i realizaciju programa.
Projekt je financiran iz Operativnog programa Europskog socijalnog fonda “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.” u trajanju od 30 mjeseci.
Uvodnu riječ imao je tajnik udruge Josip Bošnjak koji je sve prisutne, dok je glasnogovornica udruge Nikolina Jureković održala prezentaciju o aktivnostima u 2017. godini i projektima koje je udruga sprovela u okviru raznih programa koji potiču ljudske potencijale, razmjenu mladih, pomoć pri obrazovanju i ostalih aktivnosti unutar programa Erasmus + i poboljšanju kvalitete života na temeljima međusobnog razumijevanja i suradnje za dobrobit mladih i ostalih dobnih skupina što potiče Europska unija.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava prošle je godine odlučilo objaviti natječaj za zapošljavanje žena “Zaželi” koji obuhvaća pomoć starijim i nemoćnim osobama. Cilj programa je zapošljavanje marginaliziranih dobnih skupina. U ovom slučaju, to su žene starije od 50 godina koje na tržištu rada teško pronalaze zaposlenje. Riječ je o projektu koji će trajati do 2020. godine, odnosno do iscrpljenja financijskih sredstava. Mislimo da je i Ministarstvo iznenađeno brojem prijava na program jer se već 24. kolovoza došlo do informacije da su sva sredstva od 400 milijuna kuna iscrpljena. Uz spomenuto Ministarstvo kontrolu program vršit će i Hrvatski zavod za zapošljavanje. – navodi voditelj projekta Josip Brozović.

Brozović je također istakao detalje vezane uz prijave na ovaj i slične projekte kao i ciljeve Europske unije, odnosno odrednice koje unija poduzima da bi se povećala zapošljivost ciljanih marginaliziranih dobnih i ostalih skupina građana. Da bi se zaposlenost povećala u cilju je što veća provedba projekata, osposobljavanje, edukacija i samozapošljavanje.
Programom “Zaželi” nisu obuhvaćene samo dobne marginalizirane skupine žena nego i razne druge skupine – žene žrtve nasilja, izbjeglice, osobe romske nacionalnosti i osobe sa invaliditetom. Riječ je o širokom spektru ljudi koji mogu sudjerlovati u ovom programu.
Konkretno, Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška unutar ovog programa zaposlit će 5 žena dok će korisnici biti osobe treće životne dobi kojima je potrebna pomoć u svakodnevnom životu. Udruzi je za navedeni projekt odobreno 1.300.000 kuna.
Suradnici i partneri udruge u projektu “Zaželi” kao i u mnogobrojnim realiziranim projktima do sada su ustanove Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška i Hrvatski zavod za zapošljavanje čiji su predstavnici također nazočili današnjoj prezentaciji programa. Spomenute ustanove imaju ulogu sudjelovati u identifikaciji krajnjih korisnika ukoliko provoditelj projekta ima tu potrebu.
Također treba istaknuti da će udruga zaposlenicama omogućiti edukaciju za zanimanje njegovateljice te će tako dobiti jedno novo zanimanje s kojim će biti konkurentniji na tržištu rada.

Struktura projekta je vrlo jednostavna. Projekt se sastoji od četiri elementa. Prvi element je osnažiti i povećati stupanj samostalnosti kod nezaposlenih žena starijih od 50 godina s područja zapadne Slavonije. Djelatnice će također imati mogućnost učiti osnove znakovnog jezika pošto će naši korisnici biti starije osobe oštećnog sluha. Nakon završene edukacije zaposleni će potpisati ugovore na dvije godine kroz koje će pružati usluge najpotrebitijima.
Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška ima stabilne izvore financiranja. Naš rad podupire Ministarstvo za demografiju. Određene projekte podupire i Ministarstvo za znanost. Tu je i stalna podrška grada, županije, te drugih zaklada i fondova na koje apliciramo sa našim projektima. – ističe Brozović.

Uz domaćine prisutnima su se obratili i ravnatelj Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška Branko Medunić i predsjednica udruge “Pozitiva” mr. Ljiljana Lukačević koji su iskoristili priliku da pohvale rad UGNG.

Gost je bio i predstavnik Hrvatskog zavoda z azapošljavanje ispostava Nova Gardiška Krešimir Marošević.

Skupu se također obratila i zamjenica gradonačelnika Nova Gradiška Ivana Trupina koja je govorila o svojim iskustvima po pitanju projekta “Zaželi” jer je i grad Nova Gradiška također uspješno aplicirao na isti natječaj.

Više u video prilogu Josipa Brozovića i Ivane Trupine.