Podijeli objavu

Na osnivačkom saboru Hrvatske demokršćanske stranke, održanom sinoć u restoranu Maksimiljan, Ivan Višić izabran je za prvog predsjednika Ogranka Nova Gradiška.
HDS je nova politička opcija u Novoj Gradiški u kojoj su se većinom okupili bivši članovi novogradiškog HSS-a koji su ga napustili, kako navode, nezadovoljni politikom koju u lijevo vode njegov predsjednik Krešo Beljak i saborski zastupnik Davor Vlaović. Novogradiški ogranak HDS-a prvi je ogranak osnovan u Slavoniji i Baranji.
Za zamjenicu predsjednika izabrana je Suzana Krajčik, za tajnika Drago Solić i za rizničara Marijan Brkić. Uz njih član Predsjedništva je i dr. Zoran Jukić. U Nadzorni odbor su izabrani Josip Vuković, Antun Šporčić i Franjo Petrušić.
Ivan Višić se zahvalio na povjerenju i govorio o motivima ponovnog aktiviranja u politici i opredjeljenju da to bude HDS.
Predvođeni dr. Zoranom Jukićem, donedavnim predsjednikom Gradske organizacije HSS-a Nove Gradiške, cijeli Gradski odbor HSS-a nastavlja političko djelovanje u HDS-u.
Dr. sc. Zoran Jukić naglasio je da nastavljaju svoje političko djelovanje na demokršćanskoj političkoj platformi i da taj prostor vide u HDS-u. Uz 40 članova, naglasio je, ima još zainteresiranih koji se žele priključiti, te dodao da će politika HDS-a biti okrenuta isključivo prema čovjeku.

– Naše članstvo ima političkog iskustva. S jedne strane razočarenje, a s druge strane želja bavit se politikom. Prije svega ovdje u Novoj Gradiški lokalnom politikom, vođeni nezadovoljstvom postojećim političkim stanjem, kako lokalno, tako i regionalno. Nije stoga bio problem motivirati ljude pa nam prilaze i oni koji nisu nikad bili u HSS-u.kazao je dr. Zoran Jukić.

Na osnivačkom saboru nazočni su bili zamjenik predsjednika Branko Hrg i potpredsjednik HDS-a Davor Vukmirić, Vatroslav Jukić, predsjednik GČ Donji grad Zagreb te Danijel Marušić, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Nova Gradiška.

– Demokršćanstvo ima svoj prostor na hrvatskoj političkoj sceni, a ovo je signal za ostale koji svoje političko djelovanje žele nastaviti na demokršćanskoj političkoj platformi da nam se priključenaglasio je Hrg.

U članstvu Hrvatske demokršćanske stranke sve je više bivših članova HSS-a. Potpredsjednik stranke je Branko Hrg, bivši predsjednik HSS-a, a njegov put slijede brojni haesesovci na terenu, pa tako i novogradiški, čiji je cijeli Gradski odbor HSS-a, kako je rečeno na konferenciji za novinare, prešao u HDS.

– Ponovo se dokazalo da je čovjek ispred i iznad politike. Utjecaj, stručnost, ljudske osobine i moralni kredibilitet dr. Zorana Jukića to potvrđuju kroz odaziv svih koji ga na ovim prostorima na njegovom demokršćanskom putu žele slijediti kazao je Davor Vukmirić.

– Drago mi je da se demokršćanska stranka osniva u Novoj Gradiški. To je nešto dobro i politički plemenito. Sigurno će donijeti dobro političkoj sceni Nove Gradiške i Brodsko-posavske županije. Vjerujem u uspjeh ove strankekazao je Danijel Marušić.

Branko Hrg i bivši predsjednik novogradiškog HSS-a dr.sc.Zoran Jukić, koji je koordinator za Slavoniju i Baranju, najavili su osnivanje novih ogranaka HDS-a u brodsko-posavskoj županiji i diljem Hrvatske. Stvaraju, kako su naglasili, mrežu ogranaka koji će biti relevantan čimbenik na političkoj sceni i voditi politiku okrenutu čovjeku.


Imenovani su povjerenici za Općine Cernik, Staro Petrovo Selo i Davor. Povjerenica za Općinu Cernik je prof. Kata Vuk, za Općinu Staro Petrovo Selo Zdenko Zečić i za Općinu Davor dr. vet. med. Branko Gelemanović.