Podijeli objavu

U organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije i Udruge hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška, pod pokroviteljstvom Grada Nova Gradiška i Ministarstva hrvatskih branitelja 15. je siječnja u Novoj Gradiški obilježena 26. obljetnica međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske.
Na središnjem gradskom trgu ustrojena je Kolona časti, koju je, kao i protokol polaganja vijenaca vodio poručnik Željko Lončar.
Kod Spomen obilježja poginulim, smrtno stradalim i umrlim hrvatskim braniteljima (357) i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu odana je počast polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća, minutom šutnje i molitvom.

Vijence su položila brojna izaslanstva i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata: Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja, udovica i djece, izaslanstvo Vlade RH u kojemu su bili Ivan Vukić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja, pukovnik Adam Tomičić, predsjednik Odbora za obilježavanje obljetnica iz domovinskog rata te dopredsjednik Darko Radić, izaslanstva Ministarstva obrane RH, predstavici Hrvatskog generalskog i časničkog zbora iz 99. brigade, Udruge veterana 145. brigade Zagreb-Dubrava (pukovnik Željko Radovanović, brigadir Bruno Čavić, bojnik Vlado Krošo, natporučnik Ladislav Plantić), Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata BPŽ na čelu s brigadirom Brankom Cindrićem i Udruge hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije NG, na čelu s predsjednikom Damirom Matoševićem, Udruge veterana 3. satnije 3. bojne 3 gardijske brigade “Kune” Ogranak NG, Udruge hrvatskih dragovoljaca i veterana grada NG, na čelu s predsjednikom Milanom Tomljanovićem, izaslanstvo BPŽ predvođeno županom Danijelom Marušićem, izaslanstvo grada Nova Gradiškagradonačelnik Vinko Grgić, zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina i Vlatko Greiner koordinator za braniteljske udurge grada NG, Udruge Specijalne policije “ZEBRE” NG, Policijske postaje NG na čelu s načelnikom Marinom Marjanovićem, Tima za psihosocijalnu pomoć na čelu s magistrom Ljiljanom Lukačević, voditeljicom Tima te predstavnici udruge liječenih od PTSP-a, kao i predstavnici županijskog odbor HSP-a “dr. Ante Starčević” te vrtićanci – polaznici starijih grupa gradskih vrtića “Radost” i “Maslačak” s odgojiteljicama Brankicom Kičić, Martinom Abijanac, Jasnom Renić i Ivanom Blazina. Molitvu je vodio vlč. Branko Gelemanović, župnik novogradiške župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, a kod Spomen obilježja dr. Franje Tuđmana bojnik Marko Derežanin.

KLIKNITE NA SLIKU ZBOG POVEĆANJA:

U Domu kulture je potom održan prigodni program uz nastup HPS “Slavča”, vlastite je stihove interpretirala novogradiška pjesnikinja Evica Kraljić, potom je pjesmu autora Tome Gelo pročitao satnik Krešimir Baković – Bakas, koji je program i vodio. Skup su pozdravili župan Danijel Marušić, saborski zastupnik Davor Vlaović te izaslanik Vlade RH Ivan Vukić.
Uz već spomenute uzvanike programu u Domu kulture nazočni su, među ostalima, bili i učenici novogradiške Industrijsko-obrtničke srednje škole, potom brigadir Mario Mavretić izaslanik Ministarstva obrane, Ivo Đogaš i Srećko Kavka predstavnici 101. BBX Bosanski Brod, predstavnici udruge hrvatskih branitelja iz domovinskog rata policije BPŽ, general i ratni zapovjednik Specijalne policije MUP-a Stjepan Vuković, brigadir Ivica Babić i pukovnik Rudolf Klicper99. brigada Zagreb, zapovjednik Operativne grupe Posavina 1991. general Rudi Stipčić.

– Prije svega mi je drago da današnja djeca žive u slobodi u našoj prelijepoj državi i vjerujem da će s obiteljima u njoj i nastaviti živjeti. Prošlo je 26. gdoina od međunarodnog priznanja RH i naše misli su uvijek i uz prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, koji je imao ideju o ostvarivanju vjekovnog sna brojnih hrvatskih domoljuba, ali i uz hrvatske branitelje bez kojih ovu državu ne bi niti imali. Njima moramo biti vječno zahvalni. Moramo je čuvati i graditi – rekao nam je u razgovoru Danijel Marušić, Brodsko-posavski župan.

Prošlo je i 20 godina od mirne integracije istočne Slavonije i Podunavlja. – To je isto tako povijesna stvar koju će povjesničari, ali i mnoge zemlje još izučavati način kako je uspjelo mirno reintegrirati taj tada okupirani dio Hrvatske. Mislim da je to jedna velika pobjeda hrvatske države, hrvatske diplomacije, ljudi koji su u to vrijeme vodili hrvatsku državu. To je doista jedan korak kojim smo sačuvali mnoge živote i pokazali da ono što mi jedino želimo je živjeti u miru i slobodi i razvijati i dalje ovu našu prelijepu domovinu. Mi moramo opraštati, ali nikada ne zaboraviti. Naravno i zbog toga trebamo dolaziti na ovakve obljetnice, trebamo se sjećati, ali isto tako i graditi modernu Hrvatsku, državu u kojoj imaju svi prava i u kojoj mogu biti oni koju je poštuju i vole. Vjerujem u uspješnost i dobru budućnost naše domovine istaknuo je župan Marušić.

Skupu se obratio i saborski zastupnik Davor Vlaović te, uz čestitku svima 26. obljetnice međunarodnog priznanja RH, rekao kako je doista lijepo biti zajedno i sjećati se tog značajnog i važnog datuma hrvatske povijesti i dodao:

“Mi koji smo toga 15. siječnja 1992. godine bili u rovovima oko Nove Gradiške s velikim ponosom i oduševljenjem smo dočekali tu vijest da je Hrvatska međunarodno priznata kao samostalna i neovisna država i da kao takva postaje međunarodni čimbenik. To želimo da bude i danas, da se o Hrvatskoj govori s ponosom, kao što mi danas govorio s ponosom o našim kolegama, suborcima, koji, na žalost, nisu s nama, koji su dali svoje živote, a isto tako govorimo s ponosom i pred ovom djecom iz osnovnih i srednjih škola da i oni znaju koja je važnost i uloga Domovinskog rata, obrambenog Domovinskog rata, ali i što to znači imati svoju domovinu, svoju državu i sam kreirtati svoju budućnost. U tom kontekstu čestitam organizatorima na obilježavanju ovog važnog datuma kako bismo potvrdili njegov značaj još jedanput, ali i svima onima koji su naknadno uslijedili od ulaska RH u Europsku zajednicu, ulaska u NATO savez. Ono što nam dalje slijedi je graditi Hrvatsku po mjeri svakog čovjeka, jačati gospodarstvo, poljoprivredu, brinuti o umirovljenicima, stvarati preduvjete za ove osnovnoškolce i srednjoškolce, ali isto tako ne zaboraviti branitelje. I dobro je da smo u Hrvatskom saboru digli tu pažnju i prema Domovinskom ratu i prema braniteljima kroz novi Zakon o hrvatskim braniteljima i vjerujem da ćemo svi raditi na tome da branitelji uvijek imaju svoje mjesto u ovoj državi i domovinski rat, ali isto tako da kreiramo našu i budućnost Hrvatske, kako bismo svi mogli jednako kvalitetno živjeti u njoj. –  rekao je Davor Vlaović.

Čestitajući 26. obljetnicu Međunarodnog priznanja RH, izaslanik Vlade RH Ivan Vukić, među ostalim je istaknuo, kako svi uvijek trebamo biti zahvalni prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, velikoj i nemjerljivoj žrtvi branitelja koji su živote položili za slobodu Hrvatske, ali i svima koji su bili ovdje kada je trebalo.

– Nikada ne smijemo zaboraviti da je Hrvatska vodila pravedan i obrambeni rat. I s ovog mjesta pošaljimo poruku ponosa, hrabrosti i zajedništva, kao iskrenu zahvalnost za žrtvu svih hrvatskih branitelja kako bi naši mladi bili upoznati s istinskim značenjem domoljublja. Ovo je dan kada su se ostvarili snovi ne samo ovih generacija, nego i mnogih prethodnih, dan kada smo stvorili temelje za sigurnu, demokratsku i europsku budućnost svih naših novih generacija. Republika Hrvatska postala je međunarodno priznata država, a hrvatskom narodu osigurana je državna neovisnost i suverenitet zemlje. Vrijeme je da svi zajedno, neovisno o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, stranačkim preferencijama, ekonomskom statusu, da se udružimo i pokrenemo s ciljem napretka u našoj državi. Gradimo u zajedništvu našu Hrvatsku za kakvu smo se borili. Dragi prijatelji RH je sagrađena na najčvršćem temelju – žrtvi naših hrvatskih branitelja, zajedništvu i vjeri u svoje sposobnosti. Na tom putu neka nas vodi onaj isti duh povezanosti i domoljublja, koji nas je vodio i u domovinskom ratu. Zajedništvo koje smo tada izgradili naša je snaga i danas jer upravo je to Hrvatska kakvu želimo i volimo. Ponosna i svoja. Neka nam to bude zalog za bolju budućnost naših naraštaja Neka je vječna hvala i slava poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima, a svima vama koji ste bili tu kad je trebalo još jednom veliko Hvala. – naglasio je, među ostalim Ivan Vukić, izaslanik Vlade RH i premijera AndrejaPlenkovića.

Zbog tehničkih problema, kako je rečeno, nije prikazan film “Slike iz života ratnika” nego film “Ubojstvo u ime Tita”, a potom je druženje uz domjenak nastavljeno u prostoru Vatrogasnog doma.