Podijeli objavu

Sačuvajmo stare sorte “Cernik 2018”, naziv je još jedne razmjene sjemenja starih sorti povrća i po prvi puta veće razmjene plemki starih sorti voća i plemki šumskih voćkarica održane 3. ožujka u Hrvatskom domu u Cerniku. Organizarali su ju Udruga vinogradara i voćara Cernik, novogradiški ogranak Udruge “Živa Zemlja”, Savjetodavna služba, Lokalna akcijska grupa Zapadna Slavonija i OPG Hudolin uz potporu Brodsko-posavske županije, Općine Cernik, Uprave Hrvatskih šuma podružnica Nova Gradiška i tvrtke “Ravnica”.
U sklopu ove poljoprivredne manifestacije, koja je okupila oko 40-ak izlagača iz cijele Hrvatske održana je i tribina s temom “Važnost očuvanja starih sorti” na kojoj su, među ostalima, sudjelovali stručnjaci za voćarstvo i šumarstvo Savjetodavne službe, Šumarskog fakulteta, LAG-a Zapadna Slavonija, rasadničari, voćari-praktičari i predstavnici škola.
Cilj organiziranja ove manifestacije bio je potaknuti još veću brigu za očuvanje, ali i sadnju starih sorti povrća i voća pogodnih za organski uzgoj te ukazati na važnost sadnje šumskih voćkarica kako u tradicijskim voćnjacima, tako i na šumskim površinama.

– Vjerujem kako ćemo upravo u Cerniku inicirati konkretne akcije sjetve i sadnje starih sorti najprije u školama, a potom i šire. Ovo je samo početak, a namjera nam je aktivnosti vezane za ovu manifestaciju provoditi tijekom cijele godine. Na ovogodišnjim Danima portugizca u listopadu ćemo organizirati i izložbu uz determinaciju plodova starih sorti voća i šumskih voćkarica”, rekao nam je, među ostalim Zvonko Živković, predsjednik Udruge vinogradara i voćara općine Cernik.

– Veseli činjenica kako su se mnogobrojni entuzijasti iz cijele Hrvatske odazvali sudjelovati unatoč lošim vremenskim prilikama što pokazuje koliko nam je svima važno da se sačuvaju stare sorte sjemenja i plemke starih sorti voća. Ono što svakako planiramo je zasaditi jedan takav voćnjak na zemljištu Franjevačkog samostana u Cerniku. Jako nas je puno i u grupi na Facebooku (oko 6000) koji se bavimo očuvanjem i ovog dijela naše baštine, ali i okoliša te ukazujemo i na taj način na potrebu zdrave prehrane. Veseli i činjenica da su među izlagačima i predstavnici osnovnih i srednjih škola, jer upravo mlade i moramo naučiti čuvati ono što je vrijedno i dobro. – rekao nam je, među ostalim Vjeko Hudolin (OPG Hudolin) inicijator ovoga događanja.

Okupljenima je riječi dobrodošlice uputio načelnik općine Cernik Vitomir Žakić i zahavlio kako na dolasku tako i na svemu što čine da se vrijedne stare sorte ovrća i voća sačuvaju i revitaliziraju. Potporu ovoj manifestaciji u ime struke dao je i, ravnatelj Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, kao i Davor Vlaović, saborski zastupnik, Danijel Marušić, župan Brodsko-posavski, koji je manifestaciju i otvorio.

– Čuvajmo našu tradiciju. Ekološka proizvodnja bazira se na starim sortama. To je bogatstvo koje imamo, a bogatstvo ste i svi vi koji ste došli. Vi ste ljudi koji to čuvaju – rekao je župan Danijel Marušić i posebno se zahvalio Općini Cernik i načelniku Vitomiru Žakiću, te izrazio nadu da će se ova manifestacija održati i slijedeće godine.
Razmjenjivali su se sjemenje i iskustva, razgovaralo o proizvodnji i planovima, dijelile plemke starih sorti voća i plemki šumskih voćkarica. Na štandovima su se mogli kušati sokovi i vina, razne vrste kruha i kolača, pekmezi i džemovi, suhomesnati proizvodi, a na štandu Hrvatskih šuma mogle su se dobiti sadnice jarebike i oskoruše.
Ovogodišnja je manifestacija bila iznimno uspješna i odlično organizirana čime je iznimno zadovoljan bio i načelnik općine Cernik, kao i brojem izlagača i zainteresiranosti za ovu vrstu proizvodnje. – To znači da ova manifestacija ima svrhu i velik značaj. – istaknuo je načelnik Vitomir Žakić.

Valja istaći kako je iznimno važno što su se među izlagačima našli i predstavnici Učeničkih zadruga “Lipovica” OŠ “Matija Gubec” Cernik, kao i Učeničke zadruge “Brdo jabuka” OŠ Vladimira Nazora Adžamovci, kao i predstavnici Poljoprivredno-prehrambene srednje škole Požega, jer je doista značajno prenositi znanje, iskustva, ali i vrijednosti na mlade generacije.

Foto i video: Dejan Ivanković