Naslovnica GRAD Gospodarstvo Grad razmatra čišćenje gradskih znamenitosti na ekološki prihvatljiv način /VIDEO/

Grad razmatra čišćenje gradskih znamenitosti na ekološki prihvatljiv način /VIDEO/

1992
0
Podijeli objavu

U četvrtak u jutarnjim satima održana je prezentacija kriogenog čišćenja fontane “Tri gracije” u središnjem parku Nove Gradiške. Inače, jednog od simbola Nove Gradiške. Kako doznajemo iz tvrtke “Hladni Val” Uprava grada Nove Gradiške razmatra ekološki prihvatljive načine čišćenja javnih površina i spomenika. Hladni Val d.o.o. je tvrtka sa sjedištem u Novoj Gradišci, svjetski su poznat proizvođač “ICEsonic” uređaja za čišćenje suhim ledom.

Čišćenje bez oštećenja površine

Čišćenje suhim ledom danas je popularno iz više razloga. Suhi led ne generira sekundarni otpad, kemijski otpad, ne stvara abraziju ni oštećenja na površini koju čisti, ne provodi električnu energiju, nije zapaljiv, niti je otrovan. Smanjuje ili eliminira izlaganje radnika kemikalijama, te je ekološki prihvatljiv te je tretiranje, odnosno čišćenje suhim ledom odobreno od FDA, EPA i USDA organizacija.

  • Čišćenje suhim ledom

Pri čišćenju suhim ledom, peleti suhog leda se pri velikim brzinama usmjeravaju prema zagađenoj površini, te pri udaru u površinu peleti suhog leda odstranjuju prljavštinu od površine, te sublimiraju (prelaze iz krutog u plinovito stanje) i ne ostavljaju ništa iza sebe. Zbog nagle promjene, samo mali dio sile se prenese na površinu što za rezultat daje čistu površinu bez oštećenja. Peleti suhog leda su iznimno niske temperature −78 °C ili −108 °F, te pri udaru uzrokuju toplinski šok na prljavoj površini koji oslabljuje veze u prljavštini, a zbog nagle sublimacije nastaju mikroskopski udarni valovi koji uklanjaju prljavštinu s površine.

Ovim događajem je vidljivo kako je grad Nova Gradiška otvoren prema tehnološkom napretku prema komunalnim zahvatima ali i prema mogućim projektima obnove i očuvanja povijesnih spomenika.