Naslovnica GRAD MATICA HRVATSKA – Predstavljena zbirka pjesama Mirjane Pejaković Smažil /VIDEO/

MATICA HRVATSKA – Predstavljena zbirka pjesama Mirjane Pejaković Smažil /VIDEO/

1532
0
Podijeli objavu

Članovi ogranak Matice hrvatske Nova Gradiška, sinoć su u prostoru Turističke zajednice Grada Nova Gradiška upriličili ugodnu večer uz zanimljive goste koji su predstavili svoju zbirku pjesama.

Predsjednica ogranka prof. Vjekoslava Bagarić predstavila je prisutnima autoricu poezije Mirjanu Pejaković Smažil i njezinu zbirku pjesama “Brisanje prašine”. Radi se o zbirci koja je na pjesnički i alegorijski način prožeta intimom i modernim pjesničkim stilskim oblicima.

Gost ove književne večeri je također bio i autoričin suprug Stijepo Mijović Kočan koji joj je, kako je istaknula Pejaković Smažl, uvijek potpora i oslonac. A dubina njihovog odnosa se mogla dokučiti kroz neke pjesme gdje se osjeti da su namijenjene upravo suprugu.

Naime, radi se o pjesmama koje opisuju životne cikluse i faze, padove i dizanja, tugu i sreću, zatočenost i slobodu, dobro i zlo te bezdušnot i naposlijetku ljubav.

Mirjana Pejaković Smažil vezana je za novogradiški kraj i uvijek rado svrati u posjet rodbini i prijateljima poput bračnog para Evice i Zvonimira Kraljića.

Rođena je u obližnjoj Mašičkoj Šagovini i svoj rodni zavičaj nosi stalno u srcu.

Svestrana pjesnikinja uz tzv. rima pjesmi također piše i haiku.
Bila je to još jedna ugodno pogođena književna večer novogradiškog ogranka Matice hrvatske gdje je uz zanimljive autore, ali i sugovornike vrijeme prošlo za tren.

O autorici, njenom stvaralaštvu i odnosu sa suprugom koji je također pjesnik doznajte pogledavši slijedeći VIDEO INTERVIEW:

  • O autorici:

Rođena u Mašićkoj Šagovini 1955., diplomirala u Zagrebu na Učiteljskoj akademiji. Neko vrijeme živjela u Njemačkoj, a nakon povratka u domovinu postaje članicom Matice hrvatske, sudjelujući u radu novogradiških književnih krugova povezanih uz Matičin ogranak u Novoj Gradiški. Ondje – pretežito u Novogradiškom glasniku – objavlju­je priče, pjesme i aforizme. Godine 1991. tjednik Tren dodjeljuje joj prvu nagradu za najbolje prozno djelo. Od 1995. živi i piše u Zagrebu, Novom Vinodolskom i Konavlima. Članica je Društva hrvatskih književnika.

Do sada je objavila knjige Tvrda nježnost (pjesme, Zagreb 1994); Brodolom sretna svijeta (pjesme u prozi, Nakladni zavod Matice hrvatske, Zagreb 1998); Neozbiljan život ozbiljna je stvar (aforizmi, Karlovac 2005); Mačak stihotvorac (roman za djecu, Zagreb 2013); Pet kvadra­ta na oblaku (pjesme, Zagreb 2013); Kratka forma dugi jezik (aforizmi, Zagreb 2015); Cvrčkova monografija (haiku, Zagreb 2015); Iznenađen dan (haiku, Zagreb 2017); Brisanje prašine (Matica hrvatska, Zagreb 2019).