Naslovnica EU Održano predavanje o razvrstavanju i gospodarenju otpadom /VIDEO/

Održano predavanje o razvrstavanju i gospodarenju otpadom /VIDEO/

1117
0
Podijeli objavu

U prostoru Industrijskog parka Nova Gradiška održano je vrlo korisno predavanje za gospodarstvenike, privrednike i ostale građane Nove Gradiške.

Direktor tvrtke “EcoSolutions” Hrvoje Dokuza, partner u projektu “I naš grad razvrstava otpad”, oržao je završnu tribinu istoimenog projekta. Na prethodnim tribinama u Gradsko vijećnici tema je bila više fokusirana na pravilno prikupljanje i razvrstavanje otpada.

Ovaj put, tematika je bila više usmjerena na gospodarenje otpadom u gospodarse svrhe, odnosno recikliranje raznih materijala u proizvodnji i industriji u novu sirovinu. Također, bilo je govora i o bioobnovljivim izvorima energije poput solarnih panela i vjetro elektrana.

Upozorio je da od iduće godine kreću rigoroznije mjere i peneli od strane Europske komisije i koja država ne ispuni minimum eko kriterija morat će plaćati velike penale.
Napomenuo je da Hrvatska plaća čak 45 000 eura na dan zbog, još uvijek, slabe razgradnje otpada.

  • “Tko ne uđe u sustav linearne ekonomije iskoristivosti otpada bit će gubitnik. Kao ako se na nivou države ne počne primjenjivati tzv. cirkularna ekonomija razvrstavanja i gospodarenja otpadom što bi stvorilo i nova radna mjesta iz razloga što smo svi u u jednom zatvorenom ciklusu, tj. krugu” – navodi Dokuza.

Također navodi kako građani još dovoljno ne znaju o novim kriterijima i što je konkretno uopće biootpad. A veliki problem još uvijek je plastika.

Dokuza je spomenuo i naš grad te savjetuje kako Nova Gradiška ima priliku biti svjetli primjer i biti među prvima u Hrvatskoj po pitanju razvrstavanja i gospodarenja otpadom jer za to su preko projekata već osigurani financijski uvjeti.

No da li ćemo biti na vrhu to ovisi o vlasti i svim građanima grada kako že i nakoji način sprovoditi pravila i EU kriterije, te kako će iskoristiti priliku.

  • “Važne su ovakve edukacije da se pravilno postavimo prema postupanju sa sirovinom, bilo u industrijskim procesima ili u našem domaćinstvu. Svi smo dio istog zatvorenog kruga i ako želimo opstati u poslu, biti profitabilni u svojim tvrtkama moramo se ponašati odgovorno i ekološki odgovorno”. – ističe je Hrvoje Dokoza.

Na predavanju su sudjelovali Gordana Šimić, stručnjak za EU projekte, vlasnici tvrtke “Hladni val”, predsjednik Obrtne komore grada Nova Gradiška Tomislav Šimić i ostali privrednici. Direktor komunalnog poduzeća Na predavanju nije bilo predstavnika gradske tvrtke “Odlagalište”.

Tomislav Šimić je sa perspektive poduzetnika u proizvodnji postavio određena pitanja u smijeru kako da se poduzetnici prilagode u ova teška vremena europski kriterijima i nametima. Dokuza je tu ponudio svoju pomoć jer i sam je poduzetnik i ima tvrtku s 5 zaposlenih.

  • VIŠE U VIDEO INTERVIEWU I IZJAVI:
Hrvoje Dokuza
  • INTERVIEV SA PRETHODNOG PREDAVANJA O RAZVRSTAVANJU OTPADA: