Naslovnica POLITIKA Vlaović u saboru – “Ako je mogla Marija Terezija, mora i Hrvatska...

Vlaović u saboru – “Ako je mogla Marija Terezija, mora i Hrvatska Vlada”

925
0
Podijeli objavu

U srijedu je u Hrvatskom saboru raspravljen Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama o kojem je u ime HSS-a govorio saborski zastupnik Davor Vlaović i podržao Zakon baš kao to HSS podržava sve promjene koje mogu donijeti bolje uvjete življenja svakom građaninu Hrvatske, a posebice podržava promjene koje će olakšati mladim obiteljima preživljavanje ne tako vedre svakodnevice. Hrvatska ima veliki problem i s demografskom slikom stanovništva, izraženijim mortalitetom od nataliteta i stalnim iseljavanjima mladih obitelji u potrazi za boljim životom izvan Hrvatske.

„Hrvatska Vlada mora mijenjati strategiju i tražiti rješenja protiv demografskog sloma, ne smije se oglušivati na europske upute koje su predlagale povećanje rodiljnih naknada od 1. travnja 2017. , Hrvatska će tu mjeru provoditi tek od 1. travnja 2020. Zašto? Trebalo je pripremiti prijedloge zakona, mjere i osigurati sredstva. Činjenica je da novca u Hrvatskoj ima: proračun je u suficitu, PDV nije smanjen mada je obećano samo ga treba pravedno raspodijeliti u mjere koje će poboljšati kvalitetu života i opstanak hrvatskog naroda u Hrvatskoj“, kazao je Vlaović.

Vlaović se svrnuo na nezaustavljivo iseljavanje iz Hrvatske i negativni prirodni prirast koji je prisutan ne samo u ruralnom prostoru već je maha uzeo i u gradovima te zaključio kako su mjere koje se predlažu zakašnjele i dvadeset godina. Nije mu prihvatljivo smanjenje rodiljne naknade u drugom dijelu korištenje jer smatra da je to izuzetno destimulativno mladim ljudima koji se trebaju odučiti na rađanje prvog , a posebice drugog i trećeg djeteta jer obiteljima u tom slučaju jako pada standard življenja, a Hrvatska ostaje pusta.

„Naš, HSS-ov prijedlog da naknade ostanu u 100% iznosu plaće. Ta mjera treba ostati posebice u depriviranim područjima iz kojih se više iseljava, a to ej i Slavonija i Baranja i Srijem i Lika pa čak i Podravina. Dobro je da je problem demografije u fokusu hrvatskog predsjedavanja Europskom unijom, ali nismo svi u istoj poziciji, osamnaest država članica bilježi porast broja stanovnika.“

Rekao je i zaključio kako je vrijeme da se u Hrvatskoj počne raditi na modelima za useljavanje jer će problem nedostatka radnika koji imamo svakim danom biti sve veći.

„Naš prijedlog, prijedlog HSS-a je da se sve naknade za obitelji i djecu povećaju, ne samo rodiljna naknada nego i dječji doplatak, dar za dijete koji kao neoporeziv poslodavac ima pravo isplatiti. Zašto je on samo do petnaeste godine života. Dijete je uzdržavano sve do se školuje.
Podsjećam smanjenja PDV-a na dječju hranu i pelene nje dalo očekivane rezultate – profitirali su trgovci, a ne obitelji“
, istaknuo je.

Vlaović je istaknuo i druge probleme s kojima se mlade obitelji s djecom moraju nositi kao rad na određeno vrijeme, nedostatak mjesta i odgojitelja u vrtićima, te kao poseban problem istaknuo problem financiranja rada vrtića u velikom broju jedinica lokalne samouprave koje su izgradile ili grade vrtićke zgrade.

„Prijedlog HSS-a je da se plaće zaposlenima u dječjim vrtićima plaćaju iz državnog proračuna ili barem u onim JLS koji imaju ispodprosječni BDP u odnosu na Republiku Hrvatsku. Socijalne modele moramo prilagođavati hrvatskim regijama kako bi sačuvali život u cijeloj Hrvatskoj. Ako je to znala Marija Terezija, onda to mora znati i Hrvatska Vlada. Zašto država ne bi kupila prazne kuće u našim selima i dala mladim obiteljima koje se žele vratiti iz velikih urbanih područja na selo. Mlade obitelji u ruralnim područjima moraju biti porezno rasterećena. Možda bi se i raseljena Hrvatska vratila kada bismo ponudili takve pogodnosti.
Puno toga je Hrvatska mogla napraviti, a nije. Pojedinačne mjere kao povećanje rodiljnih naknada nisu samostalno dovoljne da se zaustavi iseljavanje i mladima da šansa i ideja za ostanak.“

Vlaović je pohvalio sve načelnike i gradonačelnike koji sami osmišljavaju i provode demografske mjere neovisno o limitiranim i nedostatnim proračunima posebice u Slavoniji. Smatra da to povećava nejednakosti te bi središnja država trebala u demografske mjere ulagati više.

„Hrvatska Vlada mora, vlastitim demografskim mjerama, učiniti svako dijete u Hrvatskoj jednako važnim jer to uistinu i je. Tako se može zaustaviti odseljavanje, tako se čuva hrvatski prostor, tako se mogu čuvati hrvatske granice.“ Zaključio je izlaganje o Zakonu o rodiljnim naknadama saborski zastupnik Davor Vlaović