Naslovnica HRVATSKA I SVIJET HRVATSKA - obavijesti BOLNIČKI SUSTAV SE VRAĆA U NORMALNU FUNKCIJU

BOLNIČKI SUSTAV SE VRAĆA U NORMALNU FUNKCIJU

801
0
Podijeli objavu
SAMSUNG CSC

Bolnički sustav polako se vraća u normalno funkcioniranje. Bolnički sustav u RH se unatoč svojoj veličini u zavidno kratkom roku prilagodio svim zahtjevima epidemije te osigurao vrhunsku zdravstvenu zaštitu oboljelima od COVID-19, ali istovremeno pružao i neodgodivu bolničku skrb hitnim i prioritetnim pacijentima (vulnerabilnim, onkološkim).

Sada se u skladu s povoljnom epidemiološkom situacijom susreće s novim izazovima postupnog vraćanja redovitog rada, pod striktnim režimom pri kojem je imperativ zaštititi pacijente i zaposlenike bolnica od potencijalne zaraze koronavirusom. Bolnice će u sljedećim tjednima kontaktirati sve pacijente s listi čekanja (od protekla 2 mjeseca i za naredne mjesece) kako bi isti bili obavješteni o točnim terminima kada se trebaju javiti na obavljanje bolničkih usluga.

Pridržavajući se i dalje epidemioloških smjernica bolnice će nastojati prilagodbom radnog vremena ovisno o raspoloživosti zdravstvenih radnika što prije nadoknaditi ranije planirane zdravstvene usluge za ožujak i travanj, kako bi se pacijentima osigurala potrebna zdravstvena zaštita.

Što se tiče primarne zdravstvene zaštite, za vrijeme epidemije liječnici su radili prema rasporedu radnog vremena kao i prije epidemije. Radi zaštite zdravlja zdravstvenih radnika i pacijenata te sprečavanja širenja koronavirusa obavljali su se samo hitni i neogodivi slučajevi, a ostalo kao kroničnu terapiju ordinirali su telekomunikacijskim kanalima.

Na neodgodive specijalističke preglede upućivalo se putem prioritetnog e-naručivanja i A5 uputnica kao konzultacija sa specijalistom na temelju medicinske dokumentacije bez prisustva pacijenta.

Za preglede i uzimanje briseva pri domovima zdravlja organizirane su tzv. COVID ambulante za djelatnost obiteljske i dentalne medicine.