Naslovnica NAJAVE EMINENTNI ZAGREBAČKI UMJETNICI U PETAK U GRADSKOM PARKU

EMINENTNI ZAGREBAČKI UMJETNICI U PETAK U GRADSKOM PARKU

767
0
Podijeli objavu

Djelatnici Pučkog otvorenog učilišta M.A Relković i Doma kulture s veseljem vas pozivaju na koncert ansambla MUSICA VIVA koji će se održati u petak 21. 8. u Gradskom parku s početkom u 20,00 sati.

  • Ansmbl čine vrhunski hrvatski glazbenici u sastavu: Renata Penezićflauta, Branko Mihanovićoboa, Jasen Chelfiviolončelo, Franjo Bilić čembalo. Doživite čari barokne glazbe u idiličnoj atmosferi našeg parka:)

*Koncert je dio manifestacije Volim… ljeto i kulturu!, Pučkog otvorenog učilišta M. A. Relković koju ostvarujemo uz potporu Grada Nova Gradiška, Ministarstva kulture RH i HAVC-a.

  • NAJLJEPŠE MOLIMO SVE POSJETITELJE DA SE ZBOG SVOJE I OPĆE SIGURNOSTI PRIDRŽAVAJU PROPISANIH EPIDEMIOLOŠKIH MJERA.

MUSICA VIVA – Renata Penezić – flauta, Branko Mihanović – oboa, Jasen Chelfi – violončelo, Franjo Bilić – čembalo

MUSICA VIVA – barokna glazba na dlanu

Eminentni zagrebački umjetnici, članovi Zagrebačke filharmonije, solisti i profesori Muzičke akademije u Zagrebu udružili su svoje umijeće i ljubav prema glazbi surađujući već dugi niz godina u ansamblu Musica Viva. Ansambl je osnovala još davne 1998. Godine ugledna glazbenica ,čembalistica i profesorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu , Višnja Mažuran. Zahvaljujući brojnim nastupima i visokoj umjetničkoj kvaliteti, profilirao se kao jedan od vodećih ansambala te vrste u Hrvatskoj nailazeći na nepodijeljene simpatije publike i struke.

Na repertoaru Musica Vive nalaze se autori koji pripadaju baroknom razdoblju, ali isto tako i njegovim rubnim razdobljima poput rokokoa, pretklasike ili kasne rensanse. Musica Viva u svojim interpretacijama ujedinjuje visoki profesionalizam, odlično poznavanje stilskih odrednica pojedinih razdoblja te sjajnu uigranost koja njihovu svirku čini izbrušenom do najsitnijih detalja.

U izdanju diskografske kuće Aquarius izašle su dvije kompaktne ploče Musica Vive: “Glazba na dvoru Friedricha velikog” i “Božićni koncerti” koji je 2006. godine dobio nagradu Porin za najbolju izvedbu solističke ili komorne skladbe.

U ansamblu Musica Viva trenutno djeluju vrsni hrvatski glazbenici, Renata Penezić – flauta, Branko Mihanović – oboa, Jasen Chelfi-violončelo i Franjo Bilić – čembalo.

Program je sastavljen kronološki od ranih talijanskih i hrvatskih baroknih sonata do bogato isprepletenih dionica u trio sonatama najvećih skladatelja glazbenog baroka, ujedno i najvećim izvođačkim talentima svoga vremena. Program započinje prekrasnom sonatom Domenica Galla koji je bio i znameniti venecijanski virtuoz na violini. Slijedi vrlo melodiozna trio sonata najpoznatijeg venecijanskog skladatelja Antonija Vivaldija poznatog po nadimku “riđokosi svećenik”. U Veneciji je djelovao i Gabriele Usper koji je rođen u Poreču, a njegova se potpuno netipična i originalna trio sonata nalazi na kraju prvog dijela koncerta. Drugi dio započinje sjajnom trio sonatom iz pera Johanna Joachima Quantza, dvorskog flautiste njemačkog kralja Friedricha Velikog, koji je i sam bio vrstan flautist i ljubitelj glazbe.

Najpoznatiji sin Johanna Sebastiana Bacha, Carl Philipp Emmanuel Bach djelovao je također na dvoru Friedricha Velikog i poznat je po svom “osjećajnom” stilu kojim obiluje i Trio sonata u d molu. Program završava Trio sonatom najplodnijeg baroknog skladatelja Georga Philippa Telemanna koji je napisao preko 3000 skladbi. Kompleksnost i začudna jednostavnost isprepliću se u njegovoj glazbi na jedinstven i neponovljiv način.

S veseljem Vas očekujemo!

Srdačan pozdrav iz POUMAR!