Naslovnica ŽUPANIJA Aktualnosti ŽUPANIJA – OSIGURANA JOŠ DVA NOVA VOZILA ZA HITNU MEDICINU i PCR...

ŽUPANIJA – OSIGURANA JOŠ DVA NOVA VOZILA ZA HITNU MEDICINU i PCR UREĐAJ

867
0
Podijeli objavu

Svečana primopredaja još dva nova vozila za Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije izvršena je ispred Doma zdravlja u Slavonskom Brodu u nazočnosti ravnatelja Zavoda Branka Godića, župana Danijela Marušića i njegovog zamjenika Damira Mirkovića.

Ukupna vrijednost vozila je 1.150.000 kuna sa PDV-om, odnosno 2 puta po 575.000 kuna, a sredstva za njihovu nabavku u cijelosti su osigurana u proračunu Brodsko-posavske županije i Zavod za hitnu medicinu za 2020. godinu. Ravnatelj Zavoda, Branko Godić pojasnio je kako će vozila biti dodatno opremljena opremom u vrijednosti 300.000 kuna te da odgovaraju standardima koje propisuje Hrvatski zavod za hitnu medicinu. Kako je rečeno prilikom današnje primopredaje, vozila su opremljena pogonom na sva četiri kotača obzirom da na području Brodsko-posavske županije ima i brdskih krajeva gdje je zimi otežan pristup vozilima s klasičnim pogonom te su posebno prilagođena prijevozu pacijenata.

Oba danas predstavljena vozila dolaze s garancijom na motor i preradu od 7 godina ili 250.000 prijeđenih kilometara. Ovim pojačanjem voznog parka nastavlja se njegova obnova te osigurava kvalitetnija i bolja dostupnost hitne medicinske skrbi za građane Brodsko-posavske županije.

Prilikom današnje primopredaje župan Danijel Marušić je rekao: “Mi smo zajedno sa Zavodom za hitnu medicinu nabavili još ova dva vozila vrijednost milijun i sto pedeset tisuća kuna, a ovom prilikom zahvalio bih se ravnatelju Godiću i svima onima koji su sudjelovali u nabavci. Imajući na umu trenutnu koronakrizu kao i sve ono što zdravstveni djelatnici rade, moramo znati da su djelatnici Hitne pomoći posebno izloženi jer su vrlo često u prvom kontaktu s pacijentom. Zbog toga, sigurno je kako je ova oprema potrebna i nužna te vjerujem da će poslužiti svojoj svrsi i odraditi posao.- kazao je župan marušić te se osvrnuo na trenutnu pandemiju koronavirusa: S ovom korona-infekcijom mi moramo naučiti živjeti i moramo sve sustave, pogotovo zdravstveni, prilagoditi, ja bih rekao, novom načinu života. Najviše pažnje moramo posvetiti zdravstvenim radnicima jer oni imaju svoje kapacitete. Vidimo što se događa kda virus uđe u zdravstveni sustav, od primarne, hitne do naših bolnica, tako da svako ulaganje u medicinski sustav, u ovo vrijeme – je zasigurno prioritet. Nedavno smo, kao što znate nabavili i PCR uređaj i ja vjerujem da će on već sredinom idućeg tjedna početi sa radom, a nabavkom ova dva vozila sigurno se povećava i obrana od koronavirusa.

U sklopu današnje primopredaje, predstavljen je i Bio-BAG, odnosno izolacijska jedinica za transport bolesnika vrijedna 53.000 kuna čija j nabavka realizirana u suradnji s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu. Kako je danas rečeno, Bio-bag omogućuje zaštitu od kemijskih i bioloških agensa, a pacijenti se moraju prevoziti standardnim vozilima, zrakoplovima i helikopterima.

Izvor: Bpz.hr