Naslovnica GRAD “NOVOJ GRADIŠKI NA DAR” – ŽELJKO SUBIĆ DAROVAO 65 DJELA GRADSKOM MUZEJU...

“NOVOJ GRADIŠKI NA DAR” – ŽELJKO SUBIĆ DAROVAO 65 DJELA GRADSKOM MUZEJU /VIDEO + PHOTO/

1223
0
Podijeli objavu

Sinoć s početkom u 18 sati u prostoru Gradskog muzeja Nova Gradiška otvorena je uistinu hvalevrijedna izložba Željka Subića, poznatog novogradiškog akademskog slikara, čija su izložena djela i opus zaista impozantni.

“Novoj Gradiški na dar” naziv je autorovog postava izložbe na kojoj je prikazano 35 djela od čak 65 darovanih Gradskom muzeju povodom Dana grada 8. prosinca, a time i svim građanima voljene mu Nove Gradiške.

Izložbu je otvorila ravnateljica Gradskog muzeja Marija Mihaljević dok je autoru govorila Sonja Švec Španjol, diplomirana povjesničarka umjetnosti i muzeologije, te kustosica i urednica internetskog portala o umjetnosti PerceiveArt:

OTVORENJE IZLOŽBE POGLEDAJTE NA SLIJEDEĆEM VIDEO ZAPISU:

  • Naš sugrađanin, akademski slikar Željko Subić, u ova nevoljna vremena, učinio je nešto za nas i naš grad što samo rijetki, nažalost i rijetko, čine. Naime, Željko Subić darovao je Gradskom muzeju Nove Gradiške, a samim time i svim žiteljima Nove Gradiške, svojih 65 djela.
    Zacijelo, riječ je najvećoj donaciji umjetnina, kako u povijesti Muzeja tako i grada Nove Gradiške. I kako sam samozatajno kazuje, ovom donacijom želi se odužiti „svome“ gradu koji već 65 godina udomljuje njegovo „fizičko, duhovno i kreativno postojanje.“
    Prepoznatljivi umjetnički opus Željka Subića odraz je njegova promišljanja umjetnosti i ideja koje su ga nadahnjivale u neprestanom istraživanju i pronalaženju novih mogućnosti likovnoga izričaja. Kroz više od pola stoljeća u našem gradu, u osami svoga ateliera, Subić uporno i dosljedno, razvija svoju kreativnu misao i stvara, jedan za drugim, svoje prepoznatljive umjetničke cikluse iz kojih iščitavamo bitne sastavnice njegova umjetničkog individualizma.
    Ova iznimno vrijedna donacija odabir su autora iz njegova bogatog umjetničkog stvaralaštva i, na neki način, ujedno su presjek i kratka retrospektiva koja obuhvaća, od najstarijih do najnovijih, radove iz različitih umjetničkih ciklusa: LUTKE, STILSKE VJEŽBE, VAGONI, STRAŠILA, PEJZAŽI, METAMORFOZE OBLIKA, SAKRALNI CIKLUS, SLUTNJE RATA, ANATOMIJA SLAVONSKOG PEJZAŽA, OTKRIVENE STRUKTURE RAVNICE, OTKRIĆE ZEMLJE, KODOVI ZEMLJE, KODIRANA MISAO, „LIFE’S GOOD“ – HOMMAGE RAVNICI, RITAM POVRŠINE i ZNAKOVNE PORUKE VREMENA.
  • Na izložbi je predstavljeno 30-tak radova Željka Subića i Gradski muzej se ovom izložbom, na najljepši mogući način, pridružuje obilježavanju Dana grada Nove Gradiške u 2020. – riječi su Marije Mihaljević, ravnateljice Gradskog muzeja Nova Gradiška.
Marija Mihaljević
  • Zahvaljujući velikodušnoj gesti akademskog slikara Željka Subića koji je krajem prošle godine donirao izbor svojih djela Gradskom muzeju Nova Gradiška možemo pomnije pratiti njegov osobni i profesionalni put. Darovnica sadrži osobne dokumente, vrijedne plakate, obiteljske fotografije i ukupno 65 djela obuhvativši najranije radove nastale prije Akademije pa sve do recentnih slika uključujući i djela iz ključnih slikarskih ciklusa što donaciju čini zaokruženom i smislenom cjelinom. Broj od ukupno 65 djela nije nasumično odabran, već simbolički označava 65 godina života i rada autora u Novoj Gradiški.
  • Željko Subić, slikar je zemlje kakvog hrvatsko slikarstvo do sada nije imalo. Osim što je zemlju kao likovni motiv ponovno otkrio, zahvaljujući svojoj iskrenosti i dosljednosti, prepoznao je prirodno osjećanje unutarnje strukture krajolika. Jednoj od najstarijih likovnih tema pristupio je posve individualno i stvorio likovni izričaj koji ujedinjuje klasično i suvremeno, sveprisutno i jedinstveno, fizičko i duhovno, logičkog i emocionalno, svačije, ali primarno svoje – istaknula je Sonja Švec Španjol.
Željko Subić i Sonja Švec Španjol