Naslovnica EU UGNG: „DRUŠTVO JEDNAKIH MOGUĆNOSTI“ – 20 MJESECI PROVEDBE USLUGE

UGNG: „DRUŠTVO JEDNAKIH MOGUĆNOSTI“ – 20 MJESECI PROVEDBE USLUGE

834
0
Podijeli objavu

Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška od ožujka 2019. godine provodi projekt „Društvo jednakih mogućnosti, UP.02.2.2.09.02.0002“, koji je odobren u sklopu otvorenog poziva Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II, raspisanog u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, kojeg je provelo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda. Dvije komunikacijske posrednice – tumači znakovnog jezika, pružaju uslugu tumačenja i prevođenja sa i na hrvatski znakovni jezik za ukupno 35 korisnika s područja zapadne Slavonije već 20 mjeseci.

Dosadašnja provedba pokazala je kako korisnici uglavnom koriste uslugu tumača / prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika prilikom obavljanja različitih svakodnevnih obaveza od odlaska u poštu, banku, do tjednih kupovina i posjeta liječnicima; zatim prilikom susreta s raznim javnim institucijama; preko odlaska na razgovore za posao ili različitih edukacija.

Ova, po mnogočemu posebna godina, bila je puna nezapamćenih izazova s kojima smo se svi morali suočiti uslijed prilagođavanja „novom normalnom“ u kojem smo se naučili živjeti. Gluhe i nagluhe osobe zaista su bile pogođene novonastalnim okolnostima iz razloga što su još teže uspostavljali komunikaciju s drugima zbog obaveze nošenja maski obzirom da im za pravilnu komunikaciju veliku ulogu igra čitanje s usana. U slučaju kad osoba s kojom komunicira nosi zaštitnu masku, ta je komunikacija vrlo ograničena. Iako su imale dostupnog tumača, bila je pomalo frustrirajuća činjenica da im je povećana ovisnost o drugoj osobi, međutim sretni smo što smo kroz pridržavanje svih epidemioloških mjera i prilagodbu provedbe aktivnosti onda kad je to bilo potrebno, sačuvali život i zdravlje svih naših korisnika/ica, od kojih su neki jedna od najrizičnijih skupina u ovoj pandemiji. Projektni je tim uspješno odgovorio na sve izazove koji su se našli pred nama, i prije svega empatičnim upravljanjem projektom, osigurao njegovu nesmetanu provedbu tijekom cijele godine, kroz uvođenje usluge prevođenja putem online komunikacijskih alata i video poziva. U prilagodbi su nam svesrdnu pomoć i razumijevanje pružile i nadležne institucije, kojima se ovim putem zahvaljujemo.

Projektne aktivnosti koje pridonose razvoju socijalnih usluga u zajednici, sprječavaju institucionalizaciju korisnika usluge te promiču pomirenje poslovnog i obiteljskog života omogućavajući osobama s oštećenjem sluha što samostalniji život i veću uključenost u zajednicu su se zaista pokazale neophodnima u ovoj godini. Do kraja pružanja usluge tumačenja i prevođenja za naše korisnike/ice ostalo nam je tek četiri mjeseca, a projektni tim se nada da ćemo uspjeti osigurati ovu prijekopotrebnu uslugu i u trećoj fazi provedbe ovog poziva.

Podsjetimo, projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a vrijednost projekta je 971.630,00 hrk, sa stopostotnim intenzitetom potpore.