Naslovnica NAJAVE IZLOŽBA MORANE VAROVIĆ ČEKOLJ “URBANI PEJZAŽ” OD SUTRA U DOMU KULTURE

IZLOŽBA MORANE VAROVIĆ ČEKOLJ “URBANI PEJZAŽ” OD SUTRA U DOMU KULTURE

745
0
Podijeli objavu

Od sutra, 29. siječnja, u galerijskom prostoru Doma kulture upriličit će se izložba autorice Morane Varović Čekolj naziva Urbani pejzaž.

*Izložba je ostvarena uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Nova Gradiška, a ostaje otvorena do 10. veljače.

“Moja slikarska koncepcija zasniva se na autonomnim pikturalnim elementima koji samouvjetno tvore apstraktnu kompoziciju. Iz mojih brojnih slikarskih pokušaja izdvojili su se oni koji potpuno angažiraju moju osjetljivost za unutarnji doživljaj grada koji ne slijedi realističku interpretaciju već se više bazira na ekspresioniranju kolorističkih trenutaka mog prisustva u gradskom krajoliku. Naravno, radi se o transpoziciji mojih vizualnih iskustava i podataka u kompleksnije kompozicijske cjeline koje zapravo oglašavaju dinamički i harmonijski aspekt nove prirode. Pod novom prirodom podrazumijevam sliku koja je paralelna priroda stvarnoj prirodi, a zasniva se na pokušaju za kreativnim poretkom doživljenog u prostoru. Grad je konstantna mijena koja ima svoju vibraciju, bljeskove, neponovljive trenutke i kao takav može biti kaotičan ili pak pružiti novu dimenziju u kojoj se možemo lako izgubiti. To je zapravo  konstantna borba impresija i interpretacija u nama samima i izvan nas.” – navodi Morana Varović Čekolj.

O AUTORICI:

Morana Varović Čekolj rođena je 1984. godine u Zagrebu gdje usporedo s osnovnom školom pohađa i Osnovnu glazbenu  školu Ivana Zajca. Nakon završetka Škole primijenjene umjetnosti i dizajna upisuje Učiteljski fakultet, razrednu nastavu s pojačanim predmetom iz Likovne kulture na kojem je 2012. godine diplomirala. Godine 2014. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je  2019. diplomirala na Slikarskom odsjeku u klasi izv. prof. art Ksenije Turčid. Iste godine se zapošljava kao predavač na Učiteljskom fakultetu u Umjetničkom području te upisuje doktorski studij. Od 2020. je stalni član HDLU-a.

Dobitnica je dviju Dekanovih te Rektorove nagrade. Izlagala je samostalno i na skupnim izložbama, sudjelovala je u brojnim  skupnim projektima kao edukator i predavačica, kao i na radionicama i likovnim kolonijama.